Project omschrijving

20-daagse pelgrimsreis door Japan ‘Naar het hart van zen’, inclusief retraite

DOWNLOAD REISBESCHRIJVING JAPAN
DE REIS IN OKT 2019 IS VOLGEBOEKT
WACHTLIJST OKT 2019 / BELANGSTELLENDENLIJST OKT 2020

Sprirituele rondreis per trein door Japan

DOWNLOAD REISBESCHRIJVING JAPAN
DE REIS IN OKT 2019 IS VOLGEBOEKT
WACHTLIJST OKT 2019 / BELANGSTELLENDENLIJST OKT 2020

20-daagse spirituele rondreis door Japan

Reisdata:
2019
: vrijdag 11 oktober t/m woensdag 30 oktober (volgeboekt, maar je kunt je hieronder op de wachtlijst plaatsen)
2020: oktober

Reissom bij verblijf op tweepersoonskamer:
2019: € 3990,- exclusief internationale vlucht
2020: nog niet bekend, maar je kunt je wel alvast aanmelden als belangstellende)
Zie verder in de tab ‘Prijs en Data’ hieronder

Hoogtepunten:

 • uniek verblijf in het Eihei-ji-klooster, de bakermat van zen; incl. meditatie, zen-workshop en overnachting

 • reizen in het voetspoor van zenmeester Eihei Dogen, de grondlegger van soto-zen

 • overnachting in een klooster in Koyasan, het ‘spirituele hart van Japan’, inclusief ochtendritueel met een traditionele vuurceremonie

 • verblijf in traditionele Japanse ryokans en stijlvolle drie- tot vijfsterrenhotels

 • we kruisen drie befaamde pelgrimspaden in Japan: Kumano Kodo, Shikoku Henro en Saigoku

 • vredesmonument in Hiroshima: bezinning op de verwoesting van deze stad in 1945, op de wederopbouw nadien, op strijd, vrede en vergeving

 • Afsluiting met 3-daagse zenretraite onder leiding van zenleraar Maarten Olthof, die ook de reis begeleidt

DE REIS IN OKT 2019 IS VOLGEBOEKT
PLAATS JEZELF OP DE WACHTLIJST VOOR OKT 2019 EN/OF MELD JE AAN VOOR DE REIS IN OKT 2020

Geen andere reis dan ‘Naar het hart van zen’ biedt deze diepgaande beleving van spiritualiteit en zen in Japan.

Japan heeft als bestemming zo’n verscheidenheid dat reizen erheen meestal een thema kennen. Als gespecialiseerde organisatie kiest Ghanta voor spiritualiteit van het land als rode draad. Dit thema voert ons langs plaatsen waar historie, cultuur, esthetiek en verstilling goed bewaard zijn gebleven.

Alleen tijdens deze reis: uniek verblijf in het klooster van Eihei-ji
Tijdens deze spirituele reis treed je in de voetsporen van Eihei Dogen, de stichter van zen. Je bezoekt het gebouw waar hij tot monnik werd gewijd, de tempels waar hij werd opgeleid en de kloosters die hij zelf heeft gesticht. Het hoogtepunt van de reis is een verblijf in zijn klooster Eihei-ji. Daar maak je een etmaal mee uit het dagprogramma van de monniken in dit wereldcentrum van zen en overnacht je er zelfs.

Maak kennis met verschillende vormen van het Japanse boeddhisme
Japan kent niet alleen zen, maar heeft een brede spirituele diversiteit. Tijdens deze reis laat Maarten Olthof je ook kennismaken met shinto, shingon, tendai en Zuiver Land-boeddhisme. Je loopt delen van drie beroemde Japanse pelgrimsroutes: Kumano Kodo, bij Koyasan, Shikoku Henro, langs 88 tempels gewijd aan de shingonmonnik Kobo Daishi, en Saigoku, langs 33 tempels gewijd aan Kanzeon, de bodhisattva van mededogen.

Ervaar een bijzondere vuurceremonie in een klooster in Koyasan
Op de berg Koya verblijf je een aantal nachten in een klooster op een hoogte van ruim 900 meter. De plaats Koyasan vormt het centrum van het shingonboeddhisme en is volgens sommigen het spirituele hart van het huidige Japan. Het klooster van onze keuze biedt als een van de weinige elke ochtend een zogeheten goma-ritueel, een vuurceremonie die teruggaat op het oude India.

Cultuur en historie in Nara, Kioto en Hiroshima
Meerdere nachten breng je door in de twee historische hoofdsteden van weleer: Nara en Kioto. Beide steden, door veel groen aangenaam van sfeer, zijn vanwege hun culturele waarde tijdens de Tweede Wereldoorlog gespaard gebleven. Al wandelend bezoeken we er verschillende tempels, sommige met indrukwekkende tuinen.

Een stad die tijdens die oorlog niet gespaard is gebleven, is Hiroshima. Daar overnacht je pal naast het vredesmonument en het Peace Memorial Museum. Een bezoek aan Hiroshima helpt je het hedendaagse Japan te begrijpen en houdt je de vraag voor hoe om te gaan met strijd in het leven.

Bijzonder vervoer, culinaire maaltijden en ontspannen avonden
In dit immense land verplaatsen we ons per shinkansen, de befaamde ‘kogeltrein’, per boemeltrein, charterbus, boot en kabelbaan. ’s Avonds ontspan je in de onsen, een traditioneel gemeenschappelijk bad met heet bronwater, en geniet je van oog- en tongstrelende maaltijden, al dan niet met sake.

dag 1 – vrijdag 11 oktober 2019

vertrek uit Nederland

Programma
Vertrek met een lijnvlucht vanuit Nederland naar Kansai, de luchthaven bij Osaka.


dag 2 – zaterdag 12 oktober 2019

aankomst in Kioto

Programma
In de ochtend komen we aan op de internationale luchthaven Kansai, bij Osaka. Het is in Japan 8 uur later dan in Nederland. In nog geen twee uur rijden we per trein naar Kioto, ooit duizend jaar lang de hoofdstad van Japan. De stad dankt daar nu haar onwaarschijnlijke aantal van ruim 1600 tempels aan. Onze overnachtingsplaats in authentieke zenstijl bevindt zich in een noordelijke buitenwijk met veel tempels en groen. Vandaag is een dag om bij te komen van de reis. We nemen tijd voor een uitgebreide kennismaking met reisgenoten en voor een inleiding tot de komende pelgrimstocht.

Overnachting in Kioto in een shukubo (tempelaccommodatie) met warmwaterbad (onsen).


dag 3 – zondag 13 oktober 2019

Nanzen en Kennin-ji, de tempel waar zenmeester Dogen studeerde

Programma
In het groene noordoosten van Kioto bezoeken we Nanzen, een tempelcomplex met een van de hoofdtempels van de rinzai-zenschool. Het complex, rustig gelegen buiten de hoofdstroom van het massatoerisme, is de moeite waard door de ruime opzet, de fraaie houten tempels en rotstuinen die overgaan in de natuur van de heuvels die de stad omgeven.

In de middag gaan we naar Kennin-ji, de tempel waar zenmeester Dogen studeerde voor en na zijn grote reis naar China. Na terugkeer richtte hij de soto-zenschool op.

Overnachting in een shukubo (tempelaccommodatie) met onsen in Kioto.


dag 4 – maandag 14 oktober 2019

Treinreis naar Nara en bezoek aan shinto-tempel Kasuga-taisha en de Todai-ji, met Japan’s grootste Boeddhabeeld

Programma
’s Morgens is er voor het ontbijt de mogelijkheid om deel te nemen aan een boeddhistische dienst in Nanzen-ji, gevolgd door een meditatiesessie op tatami-matten in een kloosterzaal.
In Kioto is veel meer te zien. Daarom keren we tijdens deze reis verschillende malen terug naar deze indrukwekkende stad.

Na het ontbijt verplaatsen we ons in ruim een uur per trein naar Nara, in de achtste eeuw korte tijd hoofdstad van Japan. We bezoeken er twee gebouwen die tot werelderfgoed (World Heritage) behoren, allebei gebouwd in de bloeiperiode van Nara. Bij de Kasuga-schrijn staan we stil bij het shintoïsme, de oorspronkelijke religie van Japan. In de Todai-ji zien we het beeld van Daibutsu, het grootste Boeddhabeeld in Japan. Hier bevond zich ooit het centrum van het boeddhisme in Japan.

Wandeling: we lopen vandaag zo’n 5 kilometer, zonder veel hoogteverschil.

Overnachting in Nara in een vijfsterrenhotel met onsen.


dag 5 – dinsdag 15 oktober 2019

per trein en kabelbaan naar Koyasan op de berg Koya, verblijf in een klooster

Programma
In 2,5 uur verplaatsen we ons per trein en kabelbaan naar ‘Mount Koya’, met op 900 m hoogte het tempelcomplex van Koyasan, beschermd als werelderfgoed. Dit plaatsje bestaat uit meer dan 120 tempels en kloosters en wordt wel het spirituele hart van het huidige Japan genoemd. Koyasan werd in de negende eeuw gesticht door de monnik Kobo Daishi, later bekend als ‘Kukai’. Hier bevindt zich de zetel van de shingonschool, de grootste boeddhistische stroming in Japan.

‘s Middags verdiepen we ons in de geschiedenis van Koyasan tijdens een bezoek aan Danjogaran, het hart van Koyasan met Kongobu-ji, de hoofdtempel.

In Koyasan verblijven we twee nachten in een historisch klooster. We overnachten in traditionele kloostervertrekken met een vloer van tatami-matten en een futon als bed. De kamers hebben geen eigen badkamer, maar het klooster beschikt over een onsen, waarin je heerlijk kunt ontspannen.

’s Avonds maken we kennis met shojin-ryori, de oogstrelende vegetarische kloostermaaltijd met een verscheidenheid aan verfijnde gerechten. Die bevatten van oudsher geen vlees, vis, uien en knoflook en vormen een subtiel kunstwerk van kleur en smaak. Gebruikelijk is tijdens dit kloostermaal gekleed te gaan in een yukata (kimono), die in je kamer voor gebruik klaarligt. Het klooster van onze keuze is een van de weinige met ’s ochtends een indrukwekkend goma-ritueel, een vuurceremonie waarin je visualiseert dat je negatief karma verbrandt.

Overnachting in Koyasan in een historisch klooster met onsen.


dag 6 – woensdag 16 oktober 2019

Wandeling Women pilgrim trail Kyosan en bezoek aan mausoleum Kobo Daishi

Programma
Vóór het ontbijt kun je naar keuze deelnemen aan de boeddhistische dienst in de tempel van het klooster met het goma-vuurritueel.

Koyasan is het startpunt van Kumano Kodo, een befaamde pelgrimstocht in Japan met een ‘tweelingverbond’ met de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje. Voor vrouwen was het tot in de negentiende eeuw niet toegestaan om de heilige plaats Koyasan te betreden. Daarom liepen zij in plaats hiervan over een pelgrimspad rondom de plaats. Dat staat nu bekend als de Women pilgrim trail, overigens ook voor mannen opengesteld. Liefhebbers kunnen vandaag een gedeelte van dit pelgrimspad lopen.

’s Middags kun je een bezoek brengen aan de Okunoin, de gigantische begraafplaats in Koyasan met een unieke gewijde sfeer. Je vindt er het mausoleum van Kobo Daishi. Langs een kilometerslang pad liggen met mos begroeide graven van honderdduizenden Japanners die na hun leven nabij ‘Kukai’ willen zijn. Rondom torenen eeuwenoude ceders tientallen meters hoog boven de graven uit. Alsof zij een verbond hebben gesloten, zijn de bomen één met de grafzerken en de grafzerken één met de bomen. Duizenden lampen branden hier om overledenen te herdenken, sommige lampen al honderden jaren.

Ook deze dag wordt afgesloten met shojin-ryori, de vegetarische Japanse kloostermaaltijd.

Wandelduur: in totaal zo’n 10 kilometer, met circa 200 m stijgen en dalen; de ochtendwandeling is facultatief; naar keuze is de middagwandeling naar Okunoin in te korten tot circa 2 kilometer door gebruik te maken van een lijnbus.

Overnachting in Koyasan in een historisch klooster met onsen.


dag 7 – donderdag 17 oktober 2019

Kennismaking met de Shikoku Henro, de pelgrimsroute langs 88 tempels

Programma
Per bus rijden we naar Wakayama, waar we de veerboot nemen naar Tokushima, een kustplaats op het eiland Shikoku. Daarvandaan reizen we per bus naar onze hotelbestemming in de buurt van Toyo. Shikoku heeft wereldfaam vanwege zijn Henro, een pelgrimsroute langs 88 aan Kobo Daishi gewijde tempels. Deze tocht voert door vier districten, elk gewijd aan een eigen deel van het spirituele pad, te weten ‘Ontwaken’, ‘Discipline’, ‘Verlichting’ en ‘Nirwana’. Tijdens ons verblijf op Shikoku bezoeken we vier van deze tempels: een in het district ‘Ontwaken’ en drie in het district ‘Discipline’. En geen zorgen: per trein rijden we daarna het district ‘Verlichting’ binnen!

Op het programma staat vandaag Yakuo-ji, tempel nummer 23, hoog boven het stadje Hiwasa uittorenend. Het gebouw heeft naam gemaakt als het oord bij uitstek om invloed van slechte levensjaren af te wenden. Voor mannen en vrouwen voeren er verschillende trappen omhoog om het lot gunstig te stemmen. Pelgrims reciteren bij elke tempel de hartsoetra, in het oud-Japans. We overnachten in een traditionele ryokan met een onsen die gevoed wordt door geothermisch verwarmd bronwater.

Vervoerstijden: de overtocht met de veerboot duurt ongeveer 2,5 uur; met de busritten ervoor en erna zijn we het grootste gedeelte van de dag onderweg.

Overnachting aan de kust van Shikoku in een traditionele ryokan met onsen.


dag 8 – vrijdag 18 oktober 2019

voettocht over de Shikoku Henro, bezoek aan enkele van de 88 tempels, overnachten in een ervan

Programma
Vandaag wacht ons een van de mooiste pelgrimspaden van de Shikoku Henro: een pad over de rotsige kust langs de Grote Oceaan. Daarna klimmen we ruim honderd meter door een bos omhoog naar de boven op de Kaap van Muroto gelegen tempel 24, de Hotsumisaki-ji. Vlakbij ligt de vuurtoren van Muroto. Deze tempel wordt ook wel ‘tempel van het oosten’ genoemd en staat zo in verband met tempel 26, de ‘tempel van het westen’.

Onderweg passeren we de Mikuro-grot, een heilige plaats omdat Kobo Daishi volgens de overlevering hier verlichting zou hebben bereikt. Het enige wat vanuit de grot te zien is, is lucht en zee, oftewel ku en kai. Vanaf zijn moment van verlichting hier noemde Kobo Daishi zichzelf ‘Kukai’.

Het historische kloostercomplex waar we overnachten, omvat diverse oude houten tempels en gebouwen. We gebruiken er de lunch. Daarna bestaat de mogelijkheid een wandeling te maken naar tempel 25, Shinjo-ji in Muroto. Die tempel torent hoog uit boven het haventje van Muroto, ooit een belangrijke uitvalsplaats voor de walvisvaart. De tempel, bijgenaamd ‘tempel van de lichtende haven’, is gewijd aan de populaire bodhisattva Jizo, beschermer van pelgrims, reizigers en kinderen. Hier wordt hij vereerd in de hoedanigheid van ‘roerganger Jizo’, beschermer van zeelieden en vissers. De tempel bevat duizenden beeldjes van Jizo met een stuurrad in zijn handen, gedoneerd door evenzovele pelgrims.

Wandeling: ’s morgens 3km, 150m stijgen; ’s middags 5km, 200m dalen.

Overnachting op Shikoku in een van de 88 pelgrimskloosters, met onsen


dag 9 – zaterdag 19 oktober 2019

bezoek aan een van de tempels van de Shikoku Henro, Wandeling en treinreis naar Hiroshima

Programma
Per bus rijden we in een halfuur naar tempel 26, Kongocho-ji, ‘tempel van de Vajra-piek’, ook wel ‘tempel van het westen’ genaamd, en de laatste tempel die wij op Shikoku zullen bezoeken. Deze tempel, mooi in het bos gelegen, had in het verleden een bijzondere band met walvisvaarders. Aan elke tempel van de Shikoku Henro zijn legendes verbonden waarin Kobo Daishi de hoofdrol speelt. Kongocho-ji zou beschikken over de twee belangrijkste soetra’s van het shingonboeddhisme, kopieën uit de 8e eeuw van originelen die Kobo Daishi uit China zou hebben meegenomen.

In zo’n vier uur rijden we per trein naar Hiroshima, deels met de shinkansen, de hogesnelheidstrein die soms wel 300 km per uur haalt. In Hiroshima overnachten we vlak bij het vredesmonument, op de plaats waar in de Tweede Wereldoorlog de atoombom voor dood en verwoesting zorgde.

Overnachting in Hiroshima in een hotel vlak bij het vredesmonument.


dag 10 – zondag 20 oktober 2019

Hiroshima: bezoek aan de plaats waar de atoombom is ingeslagen en aan het ernaast gelegen Vredespark, middag vrij te besteden

Programma
‘s Morgens wandelen we vanuit het hotel naar het iconische gebouw dat tijdens de inslag van de bom overeind is blijven staan. Dit wereldberoemde monument, met zijn kenmerkende koepel, vormt nu een stille aanklacht tegen nucleaire oorlogsvoering. Daarna bezoeken we het vredesmonument, ontworpen door architect Kenzo Tange. In het park contempleren we op de betekenis van deze plaats voor de bezoeker: oorlog – vrede, slagveld – wederopbouw, schuld – vergeving.

De middag is vrij te besteden. Voor de hand ligt een uitgebreid bezoek aan het Peace Memorial Museum op het terrein. Het museum ondergaat tot voorjaar 2019 een grondige renovatie, onder meer om het aardbevingsbestendig te maken. Een andere mogelijkheid is een bezoek aan het kasteel van Hiroshima, een replica van het oorspronkelijke kasteel, met een museum over het Hiroshima van vóór de oorlog.

Overnachting in Hiroshima in een hotel vlak bij het vredesmonument.


dag 11 – maandag 21 oktober 2019

treinreis naar Kioto, bezoek aan het klooster in Uji, gesticht door Dogen

Programma
Vroeg in de morgen reizen we per shinkansen in een kleine twee uur terug naar Kioto. Daarvandaan bezoeken we in het nabijgelegen Uji de Kosho-ji, het eerste door Dogen gestichte klooster en daarmee de eerste onafhankelijke zentempel in Japan. Het wordt door betrekkelijk weinig toeristen bezocht, waardoor we de authentieke sfeer van het klooster intensief zullen kunnen beleven. We hebben alle tijd om de gebouwen te bekijken en ons hier in het leven van Dogen te verdiepen. Door de voortdurende bedreiging door rivaliserende boeddhistische sekten zou Dogen slechts tien jaar in dit klooster verblijven.

Uji is verder bekend vanwege zijn matsja-thee (macha), groene poederthee die niet alleen wordt gedronken, maar ook wordt verwerkt tot bonbons, softijs en zelfs noedels.

Als de tijd het toelaat, bezoeken we Byodo-in, een druk bezochte tempel van het Zuiver Land-boeddhisme

Overnachting in Kioto in een viersterrenhotel met onsen.


dag 12 – dinsdag 22 oktober 2019

per kabelbaan naar het Tendai-tempelcomplex op de berg Hiei

Programma
Per kabelbaan overbruggen we de 600 meter naar de top van de berg Hiei. Daarvandaan maken we een lichte wandeling van zo’n 3 kilometer, met zo’n 150 meter klimmen en dalen. Dit gebied was vroeger het domein van de Tendai-monniken, ook wel bekend als ‘krijgermonniken’. Alle grote meesters van boeddhistische stromingen in Japan, onder wie Dogen, zijn hier gewijd en hebben hier gestudeerd. De Tendai-monniken werden in de loop der tijd zo machtig dat zij een bedreiging voor de heersers gingen vormen. Die lieten daarom in de 16e eeuw de berg bestormen door duizenden soldaten, die de kloosters tot de grond toe afbrandden en de monniken ombrachten. In de eeuwen daarna werd een deel van de tempels herbouwd en verwierven de monniken faam als ‘marathonmonniken’ doordat zij bij wijze van ascetische oefening in zeven jaar tijd 1000 marathons lopen en daarmee zo’n 43.000 km te voet afleggen.

Liefhebbers kunnen over het pelgrimspad de marathonmonniken achterna gaan op een wandeling naar het Biwa-meer, circa 3,5 km met een afdaling van circa 500 meter.

Per bus reizen we naar een prachtige verblijfplaats aan het strand van het Biwa-meer, het grootste meer van Japan.

Overnachting aan het Biwa-meer in een sfeervol strandhotel.


dag 13 – woensdag 23 oktober 2019

het eiland Chikubu: kennismaking met Saigoku, een aan Kanzeon gewijde pelgrimsroute

Programma
Vanuit de haven van Imazu varen we in een halfuurtje naar het eilandje Chikubu in het Biwa-meer. Dit ‘Godeneiland’ is door de Japanse overheid geplaatst op een lijst van locaties van buitengewone schoonheid. De hier gelegen Hogon-ji is de dertigste tempel in de Saigoku, de aan Kanzeon gewijde pelgrimsroute langs 33 tempels, meesterlijk beschreven en verfilmd door de schrijver Cees Nooteboom. Kanzeon is de alom geliefde bodhisattva ‘die de kreten in de harten van mensen hoort’.

Het eiland herbergt meer monumenten. Zo is er een shinto-schrijn uit de vijfde eeuw en een Benzaiten-schrijn, een van de drie belangrijkste in Japan. Benzaiten is de godin van de muziek en haar instrument is een biwa, oftewel de Japanse luit, waar het Biwa-meer naar genoemd is.

De boot brengt ons naar Hikone dan wel Nagahama, aan de oostelijke oever van het meer. Vandaar reizen we per bus naar de provincie Fukui, waar we nabij het klooster Eihei-ji midden in het bos in een Japanse ryokan overnachten. In deze traditionele herberg verblijf je in een stijlkamer met futon, tatamivloer en een servies voor je eigen ‘theeceremonie’. De herberg beschikt over een traditionele onsen met geothermisch verwarmd bronwater. Deze is voorzien van immense vensters voor een panoramisch uitzicht op de omringende woudreuzen. Zo heb je het gevoel dat je midden in de Japanse natuur een bad in heet bronwater neemt.

Overnachting in de buurt van Eihei-ji in een traditionele ryokan met onsen.


dag 14 – donderdag 24 oktober 2019

Wandeling; etmaal in Dogens klooster Eihei-ji, het wereldberoemde zenklooster

Programma
Na een korte transfer maken we een wandeling over een landweggetje door de bossen naar het kloostercomplex van Eihei-ji. De wandeling is zo’n zes kilometer lang, met 150 meter stijgen en dalen. We bereiken Eihei-ji bij een begraafplaats nabij een watervalletje in een rivierdal. Eihei-ji is het tweede door Dogen gestichte klooster; hier zou hij tot het eind van zijn leven verblijven. Inmiddels is dit het wereldcentrum van de sotozenschool.

Een buitenkans voor onze groep: Eihei-ji biedt ons gelegenheid tot overnachting om zo een dag van het kloosterleven mee te maken. We worden er ontvangen en begeleid door een Engelssprekende monnik. We zien er een film over de geschiedenis van Eihei-ji, worden begeleid bij het mediteren in zazen, krijgen een ‘dharma talk’ van een monnik, eten traditionele kloostermaaltijden en overnachten in het klooster.

Overnachting in het klooster Eihei-ji.


dag 15 – vrijdag 25 oktober 2019

afscheid van Eihei-ji, wandeling in de bossen van Fukui

Programma
We staan vroeg op voor het ochtendprogramma. We maken de ochtenddienst in de tempel mee, zitten in zazen en krijgen voor of na het ontbijt een rondleiding over het complex. Daarna nemen we afscheid van Eihei-ji.

Na een korte transfer maken we opnieuw een wandeling over landweggetjes door de bossen van Fukui. We lopen zo’n 11 kilometer en stijgen en dalen 400 meter. De wandeling eindigt bij de ons inmiddels bekende herberg. De rest van de middag is vrij te besteden, onder meer voor een bad in de onsen. Ook kun je een bezoek brengen aan de plaatselijke boeddhistische tempel.

’s Avonds hebben we een bijeenkomst waarin we ervaringen van het verblijf in Eihei-ji met elkaar kunnen delen.

Overnachting in de buurt van Eihei-ji in een traditionele ryokan met onsen.


dag 16 – zaterdag 26 oktober 2019

begin van de driedaagse zen-retraite

Programma
Na het ontbijt is er een inleiding over het programma van de retraite. Een retraite biedt gelegenheid tot verdieping die in het dagelijkse leven niet eenvoudig te bereiken is. Ervaring met zen of meditatie is niet vereist. Voor beginners betekent deze retraite een unieke kennismaking met zen. Maarten Olthof geeft je aanwijzingen hoe je ontspannen kunt zitten en mediteren. Voor gevorderden is deze retraite een gelegenheid tot verdieping.

In de meditatiezaal zijn matjes aanwezig, maar geen meditatiekussens. Neem zelf je meditatiekussen(s) mee. Aan te raden is een licht, goed zittend opblaasbaar kussen, bijvoorbeeld van het merk Samten, eenvoudig via internet te bestellen. Zitten op een kussen is overigens niet verplicht: je kunt desgewenst op een stoel mediteren.

We brengen de komende dagen grotendeels in stilte door. Verschillende vormen van meditatie worden afgewisseld: zitmeditatie, geleide meditatie en loopmeditatie, soms ook buiten in de natuur. Verder zijn er voordrachten en theeceremonies, bijeenkomsten waarin we ervaringen uitwisselen en waarin we (boeddhistische) soetra’s zingen. Er is ruimschoots tijd om te ontspannen, om te lezen of om een bad in de onsen te nemen.

Maarten Olthof gaat tijdens deze drie retraitedagen met lezingen en meditaties in op het leven van Eihei Dogen en diens tekst Tenzo kyokun oftewel ‘Instructies voor de kok’. De woorden van Dogen, ogenschijnlijk gericht tot een kloosterkok, vormen feitelijk aanwijzingen voor het leven: hoe bereiden wij ons leven als een maaltijd voor anderen – niet aangebrand, overgekookt of te zout?

Er is voor iedereen de gelegenheid voor een persoonlijk gesprek met Maarten voor een verdere verdieping: over de inhoud van de retraite, over de reis of over het mediteren.

Na de lunch gaat de stilte in, die duurt tot aan de middag van dag 18.

Overnachting in de buurt van Eihei-ji in een traditionele ryokan met onsen.


dag 17 – zondag 27 oktober 2019

dag 2 van de zen-retraite

Programma
Overnachting in de buurt van Eihei-ji in een traditionele ryokan met onsen.


dag 18 – maandag 28 oktober 2019

dag 3 van de zen-retraite

Programma
Laatste dag van de driedaagse zen-retraite.
Aan het eind van de middag is er een uitgebreide terugblik op de reis en op de retraite.
De dag wordt afgesloten met een feestelijke slotmaaltijd.

Overnachting in de buurt van Eihei-ji in een traditionele ryokan met onsen.


dag 19 – dinsdag 29 oktober 2019

vrije dag, eventueel te besteden in Kioto

Programma
In de ochtend reizen we in zo’n 2 uur per sneltrein naar Kioto, waar de dag vrij te besteden is. Maak een fietstocht, bezoek een van de 1600 tempels of het kasteel van Kioto, bewonder het imposante centraal station, geniet van de kunst in een van de musea of ga op zoek naar souvenirs voor het thuisfront. Mogelijk is er een kabuki-theatervoorstelling waarvoor nog kaartjes kunnen worden geboekt. Aan het eind van de middag of het begin van de avond reis je in circa 1,5 uur per sneltrein verder naar de internationale luchthaven van Kansai.

Overnachting op de luchthaven van Kansai.


dag 20 – woensdag 30 oktober 2019

terugvlucht

Programma
Terugvlucht naar Amsterdam. De aankomst op Schiphol is nog op dezelfde dag ’s avonds.


Maarten is zenmonnik, ecoloog, auteur en geëngageerde zenleraar. Hij heeft vele tientallen verschillende reizen ontwikkeld en honderden reizen begeleid naar onder meer Nepal, India, Tibet, Bhutan, Thailand, Sri Lanka en Indonesië. Al 20 jaar begeleidt hij de pelgrimsreis ‘In het voetspoor van de Boeddha’ door India en Nepal. Maarten is hiermee een belangrijke bron van informatie tijdens de reis. Je kunt met je vragen over spiritualiteit in Japan bij hem terecht.

In 2003 legde Maarten te voet de nagenoeg vergeten, eeuwenoude en duizend kilometer lange route door India en Nepal af die de boeddhistische pelgrimsplaatsen in India en Nepal onderling verbindt. Het resultaat daarvan is zijn literaire reisverslag in boekvorm: Lopen in het voetspoor van de Boeddha. In 2011 werd het genomineerd als ‘mooiste spirituele boek van het jaar’. In 2019 wordt het uitgegeven in het Engels, daarbij voorzien van een voorwoord door roshi Joan Halifax, een wereldwijd toonaangevende zenmeester. De op het boek gebaseerde Engelstalige documentaire ‘Go without fear’ wordt in 2019 uitgebracht. Het laatste weekend van september 2019 is de Nederlandse première van de op het boek gebaseerde documentaire te zien op het Buddhist Film Festival Europa in het Eye theater in Amsterdam.

Als je hier de Nederlandse boekeditie bestelt, gaat 40 procent van het betaalde bedrag naar activiteiten van Stichting Vajra voor de wederopbouw van Nepal.

In 1997 heeft Maarten Stichting Vajra (www.vajra.nl) opgericht voor ontwikkelingssamenwerking in Nepal. Deze organisatie bouwt onder meer scholen, verstrekt studiebeurzen en heeft in Bhutanese vluchtelingenkampen in oostelijk Nepal ’s werelds grootste zonneovenproject opgezet, waardoor daar ruim 85.000 mensen hun maaltijd met warmte van de zon hebben kunnen koken. De stichting heeft de eerste ecologische school in Nepal, de Vajra Academy, laten bouwen. Sinds de aardbevingen in Nepal in 2015 richt de stichting zich hoofdzakelijk op de wederopbouw van Nepal, in het bijzonder door herstel en herbouw van beschadigde of geheel ingestorte scholen, en op de uitbreiding van de Vajra Academy.

Door deze reis te maken, steun je indirect Stichting Vajra! Voor elke dag dat Maarten Olthof voor Ghanta Spirituele Reizen werkt, werkt hij een dag belangeloos als vrijwilliger voor Stichting Vajra.

Lees verder over Maarten in ‘Over Ghanta‘.

Reisdata en reissom:
2019: vrijdag 11 t/m woensdag 30 oktober, 20 dagen
2020: oktober , 20 dagen (precieze data worden later bekend gemaakt, maar je kunt je wel alvast aanmelden als belangstellende)

Reissom bij verblijf op tweepersoonskamer
2019: € 3990,- exclusief internationale vlucht
2020: prijs nog niet bekend

Reis je alleen, dan word je op een tweepersoonskamer ingedeeld.
Toeslag eenpersoonskamer: € 795,-
Bijdrage aan Reis-Garantiefonds: € 15,-
Reserveringskosten per boeking: € 15,-

Klik hier voor de reisvoorwaarden

Een internationaal sportevenement in Japan juist tijdens deze reis maakt een groepsvlucht voor ons reisgezelschap onaantrekkelijk duur. Ghanta helpt je met het vinden van een betaalbare individuele vlucht. We proberen daarbij zo veel mogelijk deelnemers op een en dezelfde vlucht te krijgen.

Als je de vlucht via Ghanta boekt, wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd bij de South Pole Group, wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten (zie onder ‘Practisch’ bij ‘Vervoer’). Desgewenst kun je de vlucht ook zelf boeken. Je kunt dit bij boeking aangeven. Bij boeking betaal je 20 procent aan, plus de kosten van het vliegticket en toeslagen.

Aantal reisdeelnemers
minimaal 12, maximaal 20

Inbegrepen
● transfers per trein, bus, boot en kabelbaan volgens programma
● verblijf in kloosters, ryokans en hotels (drie tot vijf sterren) op basis van tweepersoonskamer
● ontbijt en diner, tijdens de retraite ook de lunch op dag 16 t/m 18
● alle entreegelden en excursies volgens het programma
● begeleiding van reis en retraite door Maarten Olthof
● persoonlijk gesprek met Maarten Olthof
● boekje met soetra’s
● eenvoudig kaartmateriaal

Fooien: in Japan zijn fooien ongebruikelijk, hiervoor hoef je dus geen geld uit te trekken.

Niet inbegrepen
● internationale vlucht
● toeslag voor eenpersoonskamer
● bijdrage aan Reis-Garantiefonds (€ 15,-)
● boekingskosten (€ 15,-)
● niet-vermelde maaltijden
● niet-vermelde entreegelden en excursies
● verzekeringen
● onvoorziene vervoerskosten
● uitgaven van persoonlijke aard

Aandachtspunten

 • Geef bij boeking je paspoortnummer door. Is je paspoort ten tijde van de boeking niet geldig tot na de reis, geef dan alvast het oude nummer door, vraag een nieuw paspoort aan en geef daarna zo spoedig mogelijk het nieuwe paspoortnummer door. Je paspoortnummer is nodig om reserveringen voor deze reis geregeld te krijgen.
 • Je bent verplicht een reisverzekering af te sluiten die medische kosten en buitengewone kosten tegen kostprijs dekt. Een reisverzekering kun je tot vlak voor de reis afsluiten.
 • Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Bij de meeste verzekeringen moet een annuleringsverzekering binnen een week na boeking van de reis worden afgesloten.
 • Deze reis wordt in 2019 voor het eerst uitgevoerd. Alhoewel de reis goed is voorbereid, kan het reizen met de groep voor onverwachte situaties zorgen. Hierdoor kan het zijn dat het programma ter plaatse moet worden aangepast of dat in een uitzonderlijk geval een bepaald programmaonderdeel moet komen te vervallen. Hoewel er alles aan zal worden gedaan om dit te voorkomen, is het belangrijk deze reis met een flexibele instelling te maken.

Wat gebeurt er na je boeking?
Na boeking ontvang je een bericht met een factuur als bevestiging van je boeking. Je boeking is compleet na aanbetaling van 20 procent van de reissom plus toeslagen en de prijs van een eventueel los geboekt ticket.
Voor de betaling van de overige 80 procent van de reissom ontvang je geruime tijd voor vertrek een factuur. Die moet uiterlijk 6 weken vóór vertrek betaald zijn. Je ontvangt tickets en de laatste informatie over de reis op de informatiebijeenkomst op zondagmiddag 15 september 2019.


Informatiebijeenkomst op zondag 15 september 2019
Voor deze reis wordt in Utrecht een informatie- en kennismakingsbijeenkomst georganiseerd op zondagmiddag 15 september 2019 vanaf 14.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst ontvang je de laatste, aanvullende gegevens over de reis, zoals de lijst met verblijfadressen, kaartmateriaal en een syllabus met soetrateksten. Verder toont Maarten beelden van de reis, beantwoordt hij je vragen over uitrusting, gezondheidsaspecten en reisverzekering en kun je met andere deelnemers kennismaken. Er is de mogelijkheid om na te blijven voor een drankje en een maaltijd in een nabijgelegen Japans restaurant. Enkele weken voor de bijeenkomst ontvang je een uitnodiging met plattegrond en informatie over de maaltijd (wijze van aanmelden en prijs). Noteer deze datum nu alvast in je agenda. We raden je aan deze bijeenkomst bij te wonen.


Accommodaties: kloosters, traditionele ryokans en drie-, vier- en vijfsterrenhotels
We verblijven op tweepersoonskamers in de zogeheten shukubo van boeddhistische kloosters, in traditionele ryokans (herbergen) en in goede hotels (***, ****, *****).

Japan is een proper land en dat merk je ook in de hotels. Vrijwel overal beschikken de badkamers over een elektrisch douchetoilet, soms zelfs met geurfiltering en het geluid van een waterval om ongewenst gedruis te maskeren.

In Japan wordt nog veel gerookt. Een enkele keer is dit te merken in een kamer. Wij proberen altijd niet-rokerskamers te reserveren, maar die zijn niet altijd beschikbaar. Veel hotels beschikken over wasmachines en drogers voor hun gasten.

De geselecteerde kloosters en de meeste hotels bieden traditionele Japanse lichaamsverzorging en verkwikkende ontspanning samen in de vorm van een onsen, een gemeenschappelijk heetwaterbad, meestal gescheiden per sekse.

Van oorsprong is het water van een onsen afkomstig van een geothermische bron. Bij verschillende accommodaties tijdens deze reis is dat het geval. Mensen met tatoeages worden soms niet toegelaten tot een badhuis. Bedekken van de tatoeage met een pleister kan problemen voorkomen.

Vanwege het gemeenschappelijk bad hebben kloosterkamers meestal geen douche en toilet op de kamer.
In beperkte mate zijn er eenpersoonskamers beschikbaar.
Op veel plaatsen is er de mogelijkheid om ’s avonds in het klooster of hotel deel te nemen aan een groepsbijeenkomst waarin Maarten dieper op het programma ingaat.


Maaltijden: meer dan sushi, sashimi en tempura; ware kunstwerken, balans in kleur en smaak
Je zult tijdens deze reis voornamelijk Japanse gerechten eten. Japanse maaltijden zijn een ware belevenis. Je bent vast vertrouwd met sushi en sashimi, maar de Japanse keuken biedt meer! Omgeven door zoveel voedselrijke zeeën is Japan een visland bij uitstek.

De maaltijd bestaat meestal uit vele kleine gerechten die tegelijkertijd geserveerd worden. Rijst, (rauwe) vis, (ingemaakte)groenten en misosoep met zeewier zijn vaste onderdelen. Bij de maaltijd wordt vaak sake gedronken, Japanse rijstwijn.

In de kloosters wordt de shojin-ryori geserveerd, een vegetarische, boeddhistische kloostermaaltijd. De gerechten bevatten geen vlees en vis, en zelfs geen uien en knoflook.

Toch is de maaltijd verre van saai. Monniken gebruiken ‘de regel van vijf’: elke maaltijd bevat vijf kleuren (groen, geel, rood, zwart en wit) en ook vijf smaken (zoet, zuur, zout, bitter en umami). Met deze balans in kleur en smaak beoogt men ook het lichaam in balans te brengen. De maaltijd is een waar kunstwerk en elke hap is een feest!

Hoewel Japan tofu als vleesvervanger kent, staat in de meeste restaurants de vegetarische keuken nog in de kinderschoenen.

Ook het ontbijt is vaak in Japanse stijl met misosoep, salade, rijstballen en vis, alhoewel er in het buffet regelmatig brood en andere westerse gerechten te vinden zijn.

De lunch gebruiken we soms in een restaurant, maar vaak ook nemen we een zogeheten bento box mee om onderweg te lunchen.

In hotelrestaurants en kloosters wordt verwacht dat je tijdens de maaltijd gekleed gaat in een yukata (kimono) en een haori (kort overjasje), die je in kamer beschikbaar zijn gesteld.


Reisbenodigdheden en reiskleding
– e-ticket: twee uitdraaien hiervan op papier, goed tijdens de reis te bewaren
– kopieën van je reisdocumenten
– paspoort dat tot na de reis geldig is
– dagrugzakje
– lichte wandelschoenen
– warme én luchtige kleding in laagjes
– eventueel dunne handschoenen voor Koyasan
– poncho
– zonnebril
– zaklampje
– waterfles (inhoud: 1 liter)
– toiletartikelen (zeep, shampoo enz. biologisch afbreekbaar)
– eenvoudige EHBO-middelen
– eventueel wandelstokken
– reisadapter voor stopcontact (type A) en eventueel een kleine stekkerverdeeldoos


Bagage mee op reis

 • Om verschillende redenen is het belangrijk dat je je bagage beperkt tot het hoogst noodzakelijke. Het handigste is een klein koffertje van 55x38x21 cm op vier wieltjes. Ze zijn voor weinig geld beschikbaar. Allereerst zijn hotelkamers in Japan zeer klein naar westerse maatstaven. Het kan daardoor zelfs moeilijk zijn om er een grote koffer te openen anders dan boven op bed. In treinen is geen aparte ruimte voor koffers beschikbaar behalve het rek boven de zittingen, vergelijkbaar met bagagevakken in een vliegtuig. Een grote koffer past daar absoluut niet in. Verder draagt iedereen tijdens deze reis de bagage zelf. Regelmatig reis je met de trein en metro en moet je tussen het station en het hotel zelf voor het vervoer van je bagage zorgen. Ten slotte sluit reizen met beperkte bagage aan op de intentie van een pelgrimsreis.
 • Doe tijdens de vlucht je belangrijkste en kostbare bezittingen (medicijnen, camera enz.) in je handbagage.
 • Alles wat door luchtvaartpersoneel als scherp en potentieel gevaarlijk kan worden aangemerkt, doe je in de in te checken bagage, dus je koffer. Dit geldt in elk geval voor vloeistoffen (meer dan 100 ml), batterijen, zakmes, nagelschaartje en aansteker.
 • Een powerbank tot 32.000 mAh moet juist in de handbagage en mag niet in de koffer, een powerbank van meer dan 32.000 mAh mag niet mee op reis.
 • Aandachtspunten ‘bagage en uitrusting’ en ‘verzekering’ komen op de kennismakingsbijeenkomst ter sprake.

Het weer tijdens de reis
Het weer in Japan is in oktober aangenaam om in te reizen. De hitte en de regen van de zomer zijn dan voorbij, net als de orkanen van september. De herfst wordt in Japan ook wel ‘the second spring’ genoemd. De temperatuur in het gebied waar je doorheen reist is dan zo’n 20°C. Alleen in Koyasan, op zo’n 900 meter hoogte, is het frisser en kan de temperatuur tijdens bewolkt weer op 10°C blijven steken.

Een regendag is niet uit te sluiten en het is dus nodig een poncho mee te nemen. De natuur lijkt in de herfst opnieuw in bloei te komen wanneer de bomen hun bladeren laten kleuren. Japanners zijn verzot op deze kleurenpracht van vergankelijkheid en trekken er dan zelf ook veel op uit.

Over de zwaarte van de reis
Houd er rekening mee dat je tijdens de reis je eigen bagage van en naar trein- en metrostations moet vervoeren. Veel bezienswaardigheden bezoek je te voet. Het is belangrijk dat je een normaal wandeltempo kunt aanhouden.

Tijdens de reis maak je een aantal wandelingen die niet zwaar te noemen zijn. De zwaarste wandeling is 10 km met 200 m stijgen en dalen. Je kunt er altijd voor kiezen om een wandeling over te slaan en de tijd anders in te vullen. Vaak is aanvullend vervoer te regelen waardoor je aan een programmaonderdeel kunt deelnemen zonder de langere wandeling.
Op de bijzondere plaatsen die we bezoeken is steeds tijd voor contemplatie, individueel of gezamenlijk.


Verzekering
Je bent verplicht voor deze reis een goede reisverzekering af te sluiten, waarbij medische kosten en buitengewone kosten tegen kostprijs gedekt zijn.

Een annuleringsverzekering wordt dringend aangeraden. Deze moet bij de meeste verzekeringsmaatschappijen binnen een week na de factuurdatum worden afgesloten.


Vervoer
Vliegreis heen en terug
Bij boeking kun je aangeven of je zelf je ticket regelt of dat je wilt dat Ghanta dit voor je regelt. Ghanta zal trachten zo veel mogelijk deelnemers op dezelfde vluchten te boeken. Als je je vlucht via Ghanta boekt, wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd via de South Pole Group (www.southpole.com), de wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten (100% Gold Standard).

De CO2-uitstoot van reizen wordt gecompenseerd door de aankoop van CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten (zonne- en windenergieprojecten en/of de inzet van efficiënte kooktoestellen). De kosten van het certificaat staan op de factuur van de reis gespecificeerd.

Vervoer ter plaatse
Je reis veel met de trein, verschillende malen met de shinkansen-‘kogeltrein’. De Japanse spoorwegmaatschappij behoort tot de beste en efficiëntste ter wereld.

Enkele trajecten worden met een gecharterde bus afgelegd. Verder maak je verschillende boottochten en tweemaal ga je met een kabelbaan de bergen in.

Je vliegt op eigen gelegenheid. Waar ontmoet je de groep?
Reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je het reisgezelschap op Kansai International Airport of in de accommodatie in Kioto.


Geld mee op reis

 • Tijdens je verblijf in Japan hoef je op weinig extra kosten te rekenen. Het programma is op basis van halfpension. Alleen lunches zijn niet inbegrepen, behalve tijdens de retraite op dag 16 tot en met 18. Voor de gehele reis geldt natuurlijk dat drankjes, uitgaven van persoonlijke aard en dergelijke voor eigen rekening zijn.
 • Voor lunches en gezamenlijke (niet-alcoholische) drankjes maken we tijdens de reis een gezamenlijke pot. Reken hiervoor op ongeveer € 300.
 • Acceptatie van creditcards is in Japan minder dan je zou verwachten. Gelukkig kun je overal geld pinnen. Neem echter ook altijd contanten mee in biljetten van € 50.

Voorbereiding op je reis
Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. Zorg dat je wandelschoenen goed ingelopen zijn om blaren te voorkomen.

Het spreekt voor zich dat een flexibele en avontuurlijke opstelling aansluit bij het karakter van de reis en kan bijdragen aan een positieve reiservaring voor jou en je reisgenoten.


Reisdocumenten

Paspoort
Je paspoort moet tot na vertrek uit Japan geldig zijn. Is dit niet het geval, vraag dan zo spoedig mogelijk een nieuw paspoort aan. Wij hebben het nummer van het paspoort waarmee je uiteindelijk reist nodig om tijdig reserveringen te kunnen maken.

Let op: neem een kopie van je paspoort mee op reis en bewaar deze kopie afzonderlijk van je paspoort voor gebruik bij een noodgeval, zoals verlies of diefstal.


Visum
Voor reizen naar Japan is geen visum nodig bij een reis van minder dan 90 dagen.


Gezondheid
Voor een verre reis moet je goed uitgerust zijn en over een voldoende gezondheid en conditie beschikken. Heb je een chronische ziekte die aandacht behoeft, overleg dan met ons bij de boeking en draag eventueel tijdens de reis een SOS-talisman met je medische gegevens.

Gebruik je regelmatig medicijnen, neem dan een Europees medisch paspoort (EMP) en voldoende medicijnen mee. Op het EMP vermeldt de zorgprofessional gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Het is verkrijgbaar bij huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Let op mogelijke invoerbeperkingen voor je medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane.

Gezondheidszorg
De hygiëne en de gezondheidsvoorzieningen in Japan zijn uitstekend. Zorg dat je niet vertrekt zonder een reisverzekering waarbij medische kosten en buitengewone kosten tegen kostprijs gedekt zijn.


Bril/lenzen
Draag je een bril, neem dan een reservebril en een kopie van de optische specificaties van je bril mee. Draag je lenzen, neem ook dan een reservebril mee.

Mobiele telefoon
Het is voor deze reis handig als je een mobiele telefoon bij je hebt waarop WhatsApp is geïnstalleerd. We reizen veel met het openbaar vervoer. Daarbij is het belangrijk dat iedereen beschikt over de precieze vertrek- en aankomsttijden van trein, metro enz. Berichten daarover van Maarten Olthof kun je dan via wifi downloaden in het hotel en elders waar wifi beschikbaar is. Beschik je niet over zo’n telefoon, zorg dan dat je tijdens de reis bij iemand in de buurt blijft die wel zo’n telefoon heeft.

Verplichte en aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen (profylaxe)
– Vaccinaties zijn in Japan niet nodig.
– Alleen als je in Japan 6 dagen of minder arriveert na je komst uit een gebied waar gele koorts heerst, is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. In Japan zelf komt geen gele koorts voor.


Veiligheid
Japan is een bovengemiddeld veilig, schoon en goed georganiseerd land. Dat maakt het reizen er aangenaam. Uiteraard moet je altijd rekening houden met verlies of diefstal. Let daarom goed op je geld en waardevolle bezittingen.

DE REIS IN OKT 2019 IS VOLGEBOEKT
PLAATS JEZELF OP DE WACHTLIJST VOOR OKT 2019 EN/OF MELD JE AAN VOOR DE REIS IN OKT 2020
“Een ware ontdekkingsreis gaat niet over nieuwe landschappen, maar over nieuwe ogen om de
wereld mee te aanschouwen.”

uit A la recherche du temps perdu, Marcel Proust

Reviews van mensen die eerder een reis met Ghanta Spirituele Reizen maakten

“Boeiende reis met een leuke groep van gelijkgestemde reisgenoten, waarin ik mij gezien voelde. ‘Groepsreizen? Niets voor mij!’ dacht ik vroeger. Dat vooroordeel heb ik moeten bijstellen… Samen zingen, mediteren en de stiltewandelingen vond ik super.”

Johan, boeddhistische pelgrimsreis 2018

“Maarten is een klasse apart en reikt met zijn reizen de ultieme onderdompeling in het boeddhisme aan, terwijl hij als een vader voor de groep zorgt en de beste locaties kent. Van begin tot einde zijn zorgzame aandacht voor ons en voor het proces waarvan we allemaal deel uitmaakten.”

Wendy, spirituele reis 2012

“De reis die ik gemaakt heb staat bij mij met stip op de eerste plaats. Interessant voor zowel mensen die zich voor het eerst met boeddhisme bezighouden als mensen die zich er al langer in verdiepen.”

Arnaud, pelgrimsreis 2014

“Niet aarzelen, maar doen! Een reis met Ghanta is een feest om mee te maken. Dank aan Maarten, die de reis voor mij onvergetelijk heeft gemaakt. Ik heb nooit eerder zo’n combinatie van ervaringen meegemaakt. Het lezen van soetra’s, de meditaties en Maartens verhalen geven de reis diepgang en hebben mij op veel niveaus geraakt.”

Fleur, boeddhistische groepsreis 2011

In het najaar van 2020 wordt opnieuw een pelgrimsreis georganiseerd.

Je kunt je hier vrijblijvend als belangstellende aanmelden voor die reis. Je ontvangt een bericht zodra er meer informatie beschikbaar is.

VRIJBLIJVENDE AANMELDING VOOR DE REIS IN OKT 2020