Maarten Olthof
Maarten Olthof
Ik ben enthousiast, kan goed organiseren en ben een hartelijke en kundige begeleider van jouw reis. Als zenboeddhist organiseer ik ook retraites en de helft van mijn tijd besteed ik als vrijwilliger aan ontwikkelingsprojecten in Nepal.
Arnoud van den Eerenbeemt
Arnoud van den Eerenbeemt
Ik assisteer Maarten met het voorbereiden van reizen, naast mijn eigen werk als medisch terminoloog.

Maarten Olthof (1956)

‘Ik ben geëngageerd boeddhist en geautoriseerd zenleraar na jarenlang onderricht bij Nico Tydeman roshi. Verder ben ik ecoloog en schrijver van boeddhistische reisboeken en artikelen. In dertig jaar tijd heb ik als reisprofessional tientallen reizen ontwikkeld en ze vaak zelf begeleid, alleen al in Azië naar Nepal, India, Tibet, Bhutan, Thailand, Sri Lanka en Indonesië – en daarbuiten onder meer naar Madagaskar, Ecuador, de Azoren en IJsland. Met mijn ruime ervaring in het organiseren en begeleiden van reizen kan ik zorgen dat ieder aan zijn/haar trekken komt tijdens een reis. Ervaring met boeddhisme of mediteren is geen voorwaarde om met mijn reizen mee te gaan, iedereen met belangstelling voor het onderwerp van de reis is welkom. Daarom zijn mijn groepen vaak heel divers. Ik besteed ook veel aandacht aan het ‘reizen als groep’, zodat ieder zich prettig kan voelen. Vandaar dat een van mijn deelnemers later schreef: “Deze reis staat bij mij met stip op de eerste plaats. Interessant voor zowel mensen die zich voor het eerst met boeddhisme bezighouden als mensen die zich er al langer in verdiepen.” Lees de ervaringen van anderen eens door op de pagina Reviews.

Ik heb ecologie gestuurd aan de Universiteit van Utrecht. De reisorganisatie waarvoor ik jarenlang heb gewerkt zond mij dertig jaar geleden uit naar Nepal. Daar maakte ik kennis met het boeddhisme en zag ik als ecoloog algauw hoe het hart van de ecologie de kern van het boeddhisme raakt: alles is met alles verbonden in onderlinge afhankelijkheid en elke handeling heeft gevolgen voor het geheel.

In het voetspoor van de Boeddha

Al sinds 1999 begeleid ik de reis In het voetspoor van de Boeddha en ik heb mijzelf in Nederland ontwikkeld tot de expert op het gebied van de boeddhistische pelgrimage. Deze groepsreis voert langs de vier grote boeddhistische pelgrimsplaatsen in India en Nepal en volgt daarbij een eeuwenoude pelgrimsroute van zo’n duizend kilometer lengte.

Deze route is lange tijd vergeten geweest en daarom begin deze eeuw door mij in detail gereconstrueerd aan de hand van oude literatuur. In 2003 heb ik de duizend kilometer te voet afgelegd. Het magazine Happinez wijdde een groot artikel aan. Van mijn literaire reisverslag in boekvorm, onder de titel ‘Lopen in het voetspoor van de Boeddha’, zijn inmiddels twee drukken uitverkocht. Het boek is nu via de reguliere boekhandels verkrijgbaar als e-book. Overwogen wordt om het boek in eigen beheer opnieuw uit te geven. In het Engels verscheen het boek met als titel ‘Go without Fear’ (2019: e-book op Amazon). De Amerikaanse cineast James Dean Conklin maakte een op het boek gebaseerde filmdocumentaire onder de gelijknamige titel. De Nederlandse première van ‘Go without Fear’ vond plaats op het internationale Buddhist Film Festival Europa in het Eye Filmtheater Amsterdam, tijdens het laatste weekend van september. De film is terug te zien via www.ghanta.eu/film.

Sinds 2019 organiseer ik ook boeddhistische groepsreizen naar Japan.

Tussen mei en augustus 2015 heb ik als pelgrim een boeddhistisch-franciscaanse voettocht van zo’n 2500 km in één ruk afgelegd: van de Domkerk in Utrecht naar de Franciscus-kathedraal in de Italiaanse stad Assisi. Ik liep daarbij zonder geld op zak, net als indertijd de Boeddha en Sint Franciscus als bedelmonniken. Wel zamelde ik met mijn digitale bedelnap juist geld in voor uitbreiding van de Vajra Academy (video) in Nepal en, na de verwoestende aardbeving een maand eerder in dat land, voor de wederopbouw van Nepal. Meer hierover lees je in mijn Facebook-blog met haiku’s. De televisieomroep NCRV-EO heeft over deze voetreis de televisiedocumentaire De pelgrim – Zwerven met Franciscus gemaakt. In 2016 heb ik een groepsreis in Italië rondom de Boeddha en Sint Franciscus ontwikkeld en tweemaal begeleid. De haiku’s zijn uitgebracht in een E-book onder de naam ‘In 108 haiku’s van Utrecht naar Assisi‘.

Boeddhistische retraites

Ik bied ook boeddhistische retraites aan, zoals tot dusver in Vught, Belfeld, Assisi en op Bali. De retraite op het tropische eiland was onderdeel van een groepsreis met het boeddhisme op Java en Bali als thema. Die reis is in 2017 tweemaal begeleid en keert mogelijk in 2020 terug. In 2019 organiseer ik een retraite in Japan.

Je vindt hier een meer gedetailleerd overzicht op deze website van reizen die ik ontwikkel en begeleid en van mijn overige activiteiten als zenleraar en reisprofessional.

In 1997 heb ik een stichting opgericht voor ontwikkelingssamenwerking in Nepal: Stichting Vajra (www.vajra.nl). Deze organisatie van vrijwilligers bouwt scholen in genoemd land, verleent er medische zorg en heeft er hulp geboden aan vluchtelingen door een zonneovenproject dat met zijn 85.000 gebruikers tot het grootste ter wereld is uitgegroeid. Sinds de verwoestende aardbevingen in 2015, waarbij een half miljoen Nepalezen huis en bezittingen hebben verloren, werkt Stichting Vajra volop aan herstel van verscheidene ingestorte dorpsscholen en aan de uitbreiding van een eigen ecologische kwaliteitsschool, de Vajra Academy, hierboven genoemd en in 2017 internationaalonderscheiden als Changemaker School.’

In 2019 ontving ik voor mijn jarenlange inzet voor Nepal en de uitstraling van mijn werk een koninklijke onderscheiding als officier in de Orde van Oranje Nassau.

Door met Ghanta te reizen ondersteun je het werk van Stichting Vajra!
Heb je specifieke vragen? Neem gewoon contact met me op via info@ghanta.eu.

Ik hoop je te ontmoeten op een van mijn reizen!

Oprichter Ghanta Spirituele Reizen

Arnoud van den Eerenbeemt (1958)

‘In 1981 zat Maarten Olthof naast mij in een Utrechts studentenkoor en repeteerden wij als koorzangers het Schicksalslied van Brahms, het ‘lied van het noodlot’. Sindsdien gaan wij samen door het leven. Bekijk vooral de beginbeelden van de televisiedocumentaire De pelgrim. Ik help Maarten met het voorbereiden van reizen, naast mijn eigen werk als medisch terminoloog. Zo verleen ik hand- en spandiensten bij administratieve en logistieke voorbereidingen in Nederland en op menige reisbestemming ook wel als assistent-reisleider. Door mijn bijdragen ter plekke heeft Maarten daar extra tijd voor individuele reisdeelnemers en voor alle inhoudelijke voorbereidingen en de uitvoering van het reisprogramma.’

Reviews van mensen die eerder een reis met Ghanta Spirituele Reizen maakten

“De reis was een ideale combinatie van Japan: wandelen, cultuur, boeddhisme en sfeer.”

Hans, Japan-reis 2019
“De rijke wereld van de boeddhistische verhalen en de boeddhistische meditatie-ervaring samen en de prachtige wandelingen hebben me zeer verrijkt en gericht.”
Eva, Japan-reis 2019
“Het was een reis naar de stilte, kennismaking met aandacht voor aandacht.”
Pim, Japan-reis 2019
“Een aanrader! Veel inspiratiemomenten met een inspirerende reisgroep.”
Thea, Japan-reis 2019
“Een inspirerende spirituele reis met alle essentiële Japanse stromingen, afgerond met een drukke middag in Kioto (overgang naar de alledaagse drukte thuis) na een weldadige Zen-retraite.”
Anita, Japan-reis 2019

“Een grandioze reis met Zen-boeddhisme.”

Paul, Japan-reis 2019
“De reis was voor mij een oase van innerlijk rust, in een wereld van onrust en onbewust zijn.”
Wen, Japan-reis 2019
“De reis was een onvergetelijke Zen-beleving.”
Jacob Jan, Japan-reis 2019

“De retraite aan het eind van de reis was met de stilte tegelijk leegmakend en vullend.”

Bea, Japan-reis 2019
“Alles zat in deze reis.”
Wanda, Japan-reis 2019
“De reis was verrijkend en inspirerend om verder te gaan op het pad.”
Frank, Japan-reis 2019
“De reis was een grote, leerzame ervaring.”
Daniëlle, Japan-reis 2019
“De reis was tegelijkertijd avontuurlijk, inspirerend en verdiepend.”
Cees, Japan-reis 2019

“Een fantastische en rijke reis, groots in alle spirituele en inspirerende ervaringen.”

Janna, Japan-reis 2019
“Een Oosterse belevenis met een westerlijk tintje. Verhelderend.”
Albert, Japan-reis 2019

“Boeiende reis met een leuke groep van gelijkgestemde reisgenoten, waarin ik mij gezien voelde. ‘Groepsreizen? Niets voor mij!’ dacht ik vroeger. Dat vooroordeel heb ik moeten bijstellen… Samen zingen, mediteren en de stiltewandelingen vond ik super.”

Arno, India-reis 2018

“Maarten is een klasse apart en reikt met zijn reizen de ultieme onderdompeling in het boeddhisme aan, terwijl hij als een vader voor de groep zorgt en de beste locaties kent. Van begin tot einde zijn zorgzame aandacht voor ons en voor het proces waarvan we allemaal deel uitmaakten.”

Wendy, spirituele reis 2012

“De reis die ik gemaakt heb staat bij mij met stip op de eerste plaats. Interessant voor zowel mensen die zich voor het eerst met boeddhisme bezighouden als mensen die zich er al langer in verdiepen.”

Peter, pelgrimsreis 2014

“Niet aarzelen, maar doen! Een reis met Ghanta is een feest om mee te maken. Dank aan Maarten, die de reis voor mij onvergetelijk heeft gemaakt. Ik heb nooit eerder zo’n combinatie van ervaringen meegemaakt. Het lezen van soetra’s, de meditaties en Maartens verhalen geven de reis diepgang en hebben mij op veel niveaus geraakt.”

Fleur, boeddhistische groepsreis 2011