Maarten Olthof, reizen, retraites, boeken en stichting

Heb je vragen, neem dan contact op via info@ghanta.eu

11-30 oktober 2019: 20-daagse boeddhistische reis naar Japan o.l.v. Maarten Olthof

Een boeddhistische reis naar Japan o.l.v. Maarten Olthof. De reis gaat langs tempels en kloosters en voert over oude pelgrimspaden. We besteden aandacht aan het shintoïsme en de verschillende boeddhistische stromingen in Japan, met een focus op zenmeester Dogen, grondlegger van de soto-zenschool. Uiteraard reizen we met de hypernelle Shinkansen-trein, genieten we van oog- en tongstrelende maaltijden, baden we in de onsen, het Japanse hete bronbad, en drinken we groene thee. En soms zijn we eventjes ‘lost in translation’ … De reis eindigt met een 3-daagse Zenretraite op een prachtige locatie.

Voor deze reis is veel belangstelling? Heb jij ook interesse?
Kijk dan hier voor meer informatie.

2020: pelgrimsreis ‘In het voetspoor van de Boeddha’

Pelgrimsreis door India en Nepal langs de belangrijkste boeddhistische pelgrimsplaatsen.
In 2020 wordt er weer een pelgrimsreis georganiseerd! De data zijn: 15 februari t/m 2 maart.

Kijk hier de reisbeschrijving. Of meld je aan als belangstellende aan via dit dit formulier.

Aan het eind van zijn leven riep de Boeddha zijn volgelingen op om een pelgrimstocht te maken naar de volgende plaatsen:

Lumbini (Nepal), de plaats waar de Boeddha als Siddhartha Gautama geboren werd
Bodhgaya (India), waar hij de verlichting bereikte en een Boeddha (ontwaakte) werd
Sarnath (India, nabij Varanasi), waar hij zijn inzichten voor het eerst met anderen deelde en hij zijn eerste leerlingen kreeg
Kushinagara (India), waar de Boeddha op tachtigjarige leeftijd ontsliep

Deze plaatsen verwijzen niet alleen naar gebeurtenissen in het leven van de Boeddha, maar hangen ook samen met de levensloop van ieder van ons. Een respectvol bezoek aan deze plaatsen zal dan ook altijd intens worden beleefd. Na het leven van de Boeddha ontwikkelden deze vier plaatsen zich tot drukbezochte pelgrimsoorden met kloosters en tempels. Nadat de route meer dan 1700 jaar lang belopen was, verloor ze in de twaalfde eeuw haar betekenis, in tred met de teloorgang van het boeddhisme in India.

Tijdens deze reis maakt u kennis met wat er zoal bekend is over het leven van de historische Boeddha en de tijd waarin hij leefde. We verdiepen ons in soetra’s over verhandelingen die de Boeddha heeft gehouden op de door ons te bezoeken plaatsen. Zo wordt duidelijk in welke context het boeddhisme is ontstaan en tegen welke aspecten van de Indiase samenleving de Boeddha zich indertijd afzette. Deze pelgrimsreis kent hierdoor een sfeer die de essentie van het boeddhisme tot leven wekt – op een wijze die niet uit boeken te halen valt. De verbeelding van ieder van ons wordt zo aan het werk gezet. Tijdens de reis is er ruimschoots gelegenheid om tot rust te komen en te mediteren te midden van imposante monumenten in een weelderige, vaak verrassend groene omgeving.

De pelgrimsreis begint in New Delhi, de hoofdstad van India. In India bezoekt u ook het tussen groene heuvels gelegen plaatsje Rajgir, de nabijgelegen opgravingen van de kloosteruniversiteit Nalanda en de legendarische heilige stad Varanasi. In Nepal komt u verder in Kapilavastu, het plaatsje waar Siddhartha opgroeide. De reis eindigt in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, rijk met belangrijke boeddhistische monumenten.

Lopen in het voetspoor van de Boeddha door Maarten Olthof

Boek: ‘Lopen in het voetspoor van de Boeddha’

Een oosterse ‘Santiago de Compostela’ heleeft
door Maarten Olthof

40% van de aanschafprijs gaat naar Stichting Vajra voor de wederopbouw van Nepal als u dit boek bestelt via: www.boeddhavoetspoor.nl

Draag bij aan de wederopbouw van Nepal

Maarten Olthof richtte in 1997 Stichting Vajra op, een stichting voor internationale samenwerking in Nepal. Zijn voettocht naar Assisi in 2015 droeg hij op aan Nepal. Dat land werd vlak voor zijn vertrek getroffen door zware aardbevingen. Wilt u bijdragen aan de wederopbouw van Nepal, klik dan hier. Wilde Ganzen vermeerdert iedere donatie met 50%.

Televisieprogramma ‘De pelgrim’, over de 2500 km lange tocht die Maarten maakte van Utrecht naar Assisi

Dit programma werd op zondag 17 – januari 2016 uitgezonden, om 23.35 op NPO-2
‘Met de Boeddha in het voetspoor van Franciscus’

Assisi, de stad van Franciscus, is de bestemming van boeddhist en ecoloog Maarten Olthof. Op 8 mei 2015 begon hij onder de Domtoren in Utrecht met zijn 2500 kilometer lange pelgrimage.

Voor ecoloog Olthof heeft Franciscus, die spreekt over broeder wind en moeder aarde, een omgang met de natuur die hij ook ziet in het boeddhisme en die hem diep raakt. Zo wordt zijn pelgrimage een ode aan de rijkdom van een zwervend bestaan en de spiritualiteit van de natuur.

De documentaire is terug te kijken via TV programma De Pelgrim

Spirituele reis over Java en Bali georganiseerd en begeleid door Maarten Olthof

zonsopgang vanaf de Borobudur

Hindoeïsme en boeddhisme zijn vrijwel verdwenen op Java. Toch is er een veelheid aan zeer bekende, maar ook vergeten tempels van grote schoonheid die aan een tijd herinneren dat deze religies hier hoogtij vierden. Met deze tempels komen verhalen tot leven over goden, helden en Boeddha’s.
Op Bali bekijken we de geheel eigen vorm die het hindoeïsme hier heeft gekregen.
We verblijven in nostalgische hotels.
De reis is te verlengen met een optinonele, vierdaagse retraite op Bali. Deze retraite is ook los te boeken.
Reis en retraite worden begeleid door Maarten Olthof.

Klik hier voor een beschrijving van deze zeer succesvolle reis in 2017.

Het plan bestaat om deze reis in toekomst opnieuw te organiseren.

paleis Buitenzorg in de botanische tuin van Bogor

Voettocht en retraite ‘Met de Boeddha in het voetspoor van Franciscus’

Deze reis en retraite kunnen helaas niet meer geboekt worden.

Na zijn pelgrimstocht naar Assisi heeft Maarten in 2015 twee zeer succesvolle voettochten en een retraite in Umbrië opgezet en begeleid. In 2016 kunt u opnieuw deelnemen aan een voettocht door Umbrië of een retraite in een prachtig klooster nabij Assisi.

Voettocht
7 – 17 september 2016
11-daagse wandelreis door het Italiaanse Umbrië, Toscane en Lazio

goed te combineren met:
5-daagse retraite in een kloosterhotel in Umbrië nabij Assisi
‘Boeddha & Franciscus als bron van inspiratie’
17 – 21 mei 2016

15-daagse rondreis langs de highlights van Nepal

Om het broodnodige toerisme naar Nepal te bevorderen en om ‘ambassadeurs voor de wederopbouw na de aardbeving bij elkaar te brengen’ organiseert Maarten, in samenwerking met de Nepal Tourism Board, een rondreis langs de highlights van Nepal. Ervaar de natuurpracht en cultuurrijkdom die Nepal nog steeds te bieden heeft – en ontdek hoe ook jij door juist deze reis kunt bijdragen aan de wederopbouw van dit land.

Data:
7-21 april 2016

5-daagse retraite in Noord-Limburg

In de zomer van 2016 organiseert Maarten Olthof een retraite met als thema:
‘Het temmen van de os’

‘De plaatjes van de os’ zijn een bekend fenomeen in het Zen-boeddhisme. Het gaat om 10 plaatjes waarin het temmen van de os is uitgebeeld. Bij elk plaatje hoort ook een gedicht en een begeleidende tekst. De os is het eigen bestaan, wijsheid, Boeddha, verlichting, Big Mind.
Tijdens deze retraite passeren de plaatjes een voor een de revue. We bestuderen niet alleen de begeleidende teksten, maar gaan ook terug naar oude boeddhistische bronteksten uit India en gaan in op de uitwerking ervan in het Tibetaans boeddhisme. Tenslotte onderzoeken we wat de plaatjes in onze moderne tijd voor onszelf kunnen betekenen.

Data: maandag 22 t/m vrijdag 26 augustus 2016
Plaats: Leonardushoeve in Noord-Limburg

De retraite wordt op vrijdagmiddag 26 augustus afgesloten met een concert geïnspireerd door de 10 plaatjes van de os.

Lezing

Op zaterdag 12 maart geeft Maarten Olthof een lezing voor het Genootschap van Sint Jacob.
Tijdens deze lezing komen zijn 1000 km lange boeddhistische pelgrimstocht door India en Nepal aan bod, maar ook zijn 2500 km lange voettocht naar Assisi.

Tijdstippen:
11.45-12.45
13.45-14.45

Plaats:
De grote zolder van de Limminkhof in Amsterdam.

In zijn stand geeft Maarten informatie over de activiteiten van zijn Stichting Vajra in Nepal en de reis die hij in april naar Nepal organiseert. Verder verkoopt hij zijn boek ‘Lopen in het voetspoor van de Boeddha‘.

Klik hier voor meer informatie over de lezing.

‘In 108 haiku’s van Utrecht naar Assisi’

Tijdens zijn voettocht naar Assisi schreef Maarten iedere dag een haiku. Het aantal dagen van zijn tocht, en daarmee van het aantal haiku’s, was 108, een betekenisvol getal in het boeddhisme. Ter gelegenheid van de documentaire over zijn pelgrimstocht zijn de haiku’s gebundeld in een boek:

‘In 108 haiku’s van Utrecht naar Assisi’
Met de Boeddha in het voetspoor van Franciscus
Dit boek is verkrijgbaar via Bol.com en Kobo.

Maarten walked to Assisi

Van 8 mei tot 22 augustus 2015 liep Maarten Olthof 2500 km van Utrecht naar de Italiaanse stad Assisi. Hij vertrok met slechts een bescheiden rugzak en zonder geld. Onderweg sliep hij bij mensen thuis. Zijn pelgrimstocht had hij opgedragen aan de (weder)opbouw van Nepal. Op veel plaatsen onderweg gaf hij lezingen over dat doel om zo geld in te zamelen. Tijdens zijn tocht hield hij een uitgebreid verslag bij op Facebook. Elke dag schreef hij over de route, met veel details en een routekaartje, over de mensen die hem ontvingen en over de plaatsen waar hij lezingen gaf, doorspekt met anekdotes. ’s Avonds schreef hij steeds een haiku (met foto) over wat hem die dag in het bijzonder had geraakt. De inhoud van zijn 108 dagen lange Facebook-tijdlijn is nu in pdf-vorm als e-boek beschikbaar en leest als een meeslepend pelgrimsverslag. Ook de vele reacties van alle volgers zijn opgenomen. Benieuwd of de jouwe er echt bij staan? In ruil voor een donatie aan Stichting Vajra kun je het boek downloaden. Het geld komt rechtstreeks ten goede aan de wederopbouw van Nepal.