Wandeltocht Overijssel – zwerven over de Sallandse Heuvelrug

BOEK DEZE TOCHT
Whatsapp click to chat

Zwerven in Overijssel – wandeltocht over de Sallandse Heuvelrug

BOEK DEZE TOCHT
Whatsapp click to chat

Natuur en Monumenten in Overijssel – wandeltocht in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Reisdata ‘Wandeltocht Overijssel – zwerven over de Sallandse Heuvelrug’
vrijdag 1 t/m zondag 3 juli 2022

Prijs inclusief alle maaltijden
€ 290,-
Toeslag eenpersoonskamer € 89,-

Zie verder in de onderstaande tab ‘Prijs en Data

BOEK DEZE TOCHT

Hoogtepunten ‘Wandelweekend Overijssel – zwerven over de Sallandse Heuvelrug’

 • unieke wandeltocht, speciaal voor deze tocht uitgezet door Maarten Olthof

 • 2 wandeldagen van elk ca. 15 km, eventueel in te korten

 • aandacht voor de vele monumenten op de Heuvelrug die herinneren aan de bevrijding

 • natuurbeleving, ontspannen in ongedwongen gezelligheid, kennis en inzicht delen

 • verblijf in charmant hotel direct aan het Nationaal Park

 • volpension: per dag drie maaltijden inbegrepen

 • begeleiding door ecoloog, wandelcoach en Zen-boeddhist Maarten Olthof

 • inbegrepen: tot twee maanden na de tocht een wandelcoachgesprek van anderhalf uur met Maarten Olthof

BOEK DEZE TOCHT
Whatsapp click to chat
Wandeltocht Overijssel
Wandelweekend Sallandse Heuvelrug
Hilligenpad - Uit rust komt kracht © Marion
Een wandeltocht in ons eigen land in het prachtig gebied van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug in Overijssel!

Geniet in een gezelschap van gelijkgestemden tijdens dit wandelweekend van de recente geschiedenis en de rijke natuur van de Sallandse Heuvelrug. Dit nationale park kent verrassende hoogteverschillen en is een van de laatste broedgebieden van het korhoen in Nederland.

Deze omgeving omvat een aantal ingetogen monumenten die herinneren aan de bevrijding van  ons land, stille getuigen van opmerkelijke daadkracht, moed, naastenliefde en trouw, die tot dankbaarheid stemmen en inspireren. Deze plaatsen, niet allemaal even gemakkelijk te vinden, zijn speciaal voor deze tocht in het wandelprogramma opgenomen.

Elke dagwandeling is zo’n 15 km lang. Je kunt de wandelafstand eventueel inkorten via een andere route of door met optioneel vervoer eerder naar het hotel terug te keren.

dag 1 wandeltocht Overijssel
Charmant hotel tijdens wandeltocht Overijssel aan de Sallandse Heuvelrug

Programma
Vanaf 15.00 u kun je inchecken in het charmante hotel, het voormalige stationsgebouw van de inmiddels verdwenen spoorlijn door Hellendoorn. Het ligt direct aan de Sallandse Heuvelrug in Overijssel en op 3 km afstand van het station in Nijverdal. Vooraf kun je eventueel de omgeving verkennen of iets gebruiken op het terras van het hotel. Om 16.00 u is er een kennismaking en introductie van het programma. Zorg dat je daarvoor op tijd aanwezig bent. Het diner is bij mooi weer buiten op het terras.


dag 2 wandeltocht Overijssel

Uitzicht over de Sallandse heuvelrug tijdens wandeltocht Overijssel
1e wandeldag

Programma
Na het ontbijt, bij mooi weer buiten op het terras, starten we de wandeltocht vanaf het hotel zó de Sallandse Heuvelrug op. We passeren de indrukwekkende Kuil van Hellendoorn. In de buurt van Nijverdal zien we de restanten van Kamp Twilhaar. Hier werkten Joodse dwangarbeiders voordat zij naar Auschwitz werden gedeporteerd. Langs een gerestaureerde potstal voor een schapenkudde bereiken we de restanten van een Duitse lanceerbasis voor V1-raketten, bedoeld om de havens van Antwerpen te vernietigen toen de geallieerden oprukten. Veel raketten bereikten die stad niet, maar veroorzaakten wel veel slachtoffers en schade in ons eigen land. We lopen soms in stilte om ruimte te bieden aan overdenking van de gebeurtenissen die hier hebben plaatsgevonden.
Via een uitzichtpunt met een van de mooiste uitzichten in Overijssel lopen we terug naar het hotel.
Na het diner is er gelegenheid voor vragen en om over de dag na te praten.

Wandelafstand: ca. 15 km, eventueel in te korten


dag 3 wandeltocht Overijssel

Canadese Begraafplaats tijdens wandelweek Overijssel
2e wandeldag

Programma
Na het ontbijt pakken we onze spullen in de auto en rijden we via een prachtige route over de Sallandse Heuvelrug naar een stukje Canada in Nederland. Vlak bij Holten ligt de grote Canadese begraafplaats op een terrein dat Nederland aan Canada heeft geschonken. Begraven zijn hier zo’n 1500 Canadese soldaten, in dit deel van Overijssel gesneuveld voor onze bevrijding. Deze militaire begraafplaats, een van de grootste in Nederland, wordt jaarlijks door 65.000 bezoekers bezocht, mede vanwege de uitzonderlijke ligging en het esthetische ontwerp. Wie hier rondloopt, beseft dat bij elke grafsteen een persoonlijk verhaal hoort: het verhaal van een veel te vroeg gestorven jongeman, soldaat in een voor hem vreemd land. De begraafplaats  wordt onberispelijk onderhouden door een internationale commissie, samen met plaatselijke vrijwilligers.

Na de begraafplaats zetten we onze wandeltocht voort door de ‘Diepe Hel‘, een kloof in het heuvellandschap, en over de Sprengenberg in de richting van de sprookjesachtige Palthe-toren, een gebouw in Engelse cottage-stijl. Het werd gebouwd als jachtverblijf door een van de textielbaronnen uit het geslacht Palthe, die er later met zijn gezin is gaan wonen.

Er is meer in dit deel van de Sallandse Heuvelrug. Goed verborgen in de stuifbelten van het bos ligt een in ere herstelde schuilhut, een van de twee schuilplaatsen die hier gebouwd zijn. Ze werden gebruikt door onderduikers die gevoed werden door dappere bewoners van naburige boerderijen. Ondanks de nodige razzia’s zijn de schuilhutten nooit ontdekt: alle onderduikers hebben de oorlog overleefd! Even verderop ligt het verzetsmonument voor verzetsman Gerrit Jan Piksen en twee onderduikers.
Op een terras aan het plein bij het Natuurmuseum beëindigen we deze wandeltocht door Overijssel. De parkeerplaats waar de auto’s staan ligt vlakbij. Ben je met de trein gekomen, dan zorgen we ervoor dat je voor de thuisreis wordt afgezet op station Holten.

Wandelafstand: ca. 15 km, eventueel in te korten


Kaart van wandeltocht Overijssel – zwerven over de Sallandse Heuvelrug

Kaart van wandelweekend Overijssel - zwerven over de Sallandse Heuvelrug


Maarten Olthof (1956), ecoloog, wandelcoach en geëngageerde Zen-monnik
Maarten heeft vele tientallen verschillende reizen ontwikkeld en honderden reizen begeleid naar onder meer Nepal, India, Tibet, Bhutan, Thailand, Sri Lanka en Indonesië. Al meer dan 20 jaar begeleidt hij de pelgrimsreis ‘In het voetspoor van de Boeddha’ door India en Nepal. Maarten is hiermee tijdens deze tocht een belangrijke bron van informatie voor vragen over natuur en spiritualiteit.

In 2003 legde Maarten te voet de nagenoeg vergeten, eeuwenoude en duizend kilometer lange route door India en Nepal af die de boeddhistische pelgrimsplaatsen in India en Nepal onderling verbindt. Het resultaat daarvan is zijn literaire reisverslag in boekvorm: Lopen in het voetspoor van de Boeddha, bij verschijning genomineerd als ‘mooiste spirituele boek van het jaar’.

De grafisch fraai verzorgde, kleurrijke e-boekeditie is online via de uitgever te koop onder andere via Uitgeverij Ten Have. Via deze link kun je de eerste hoofdstukken van het boek gratis downloaden. De gedrukte boekeditie, in meerdere oplagen verschenen, is inmiddels uitverkocht en incidenteel online antiquarisch verkrijgbaar. De Engelstalige editie is als e-book in 2019 verschenen met een voorwoord van roshi Joan Halifax, een wereldwijd toonaangevende zenmeester. Te koop via Amazon, dat ook een kosteloze leesproef aanbiedt. De op het boek gebaseerde Engelstalige filmdocumentaire Go without fear heeft premières beleefd in New York, Kathmandu, Antwerpen en in Amsterdam op het International Buddhist Film Festival Europa 2019 in het filmmuseum Eye. Online werd de film in 2021 voor een groot publiek vertoond via het platform 30NOW. De film is te bekijken via www.ghanta.eu/film.

Maarten Olthof Boek

In 1997 heeft Maarten Stichting Vajra (www.vajra.nl) opgericht voor ontwikkelingssamenwerking in Nepal. Deze organisatie bouwt onder meer scholen, verstrekt studiebeurzen en heeft in Bhutanese vluchtelingenkampen in oostelijk Nepal ’s werelds grootste zonneovenproject opgezet, waardoor daar ruim 85.000 mensen hun maaltijd met warmte van de zon hebben kunnen koken. De stichting heeft de eerste ecologische school in Nepal, de Vajra Academy, laten bouwen. Sinds de aardbevingen in Nepal in 2015 richt de stichting zich hoofdzakelijk op de wederopbouw van Nepal, in het bijzonder door herstel en herbouw van beschadigde of geheel ingestorte scholen, en op de uitbreiding van de Vajra Academy.

Door deelname aan dit wandelweekend steun je indirect Stichting Vajra! Voor elke dag die Maarten voor Ghanta Spirituele Reizen werkt, werkt hij een dag belangeloos als vrijwilliger voor Stichting Vajra.

Lees verder over Maarten in ‘Over Ghanta‘.

Reisdata ‘Wandeltocht Overijssel – zwerven over de Sallandse Heuvelrug’
vrijdag 1 t/m zondag 3 juli 2022

Prijs ‘Zwerven over de Sallandse Heuvelrug’
inclusief alle maaltijden
Prijs: € 290,-
Toeslag eenpersoonskamer € 89,-.

Reis je alleen, dan word je op een tweepersoonskamer ingedeeld.
Bijdrage aan Reis-Garantiefonds GGTO: € 7,50

Klik hier voor de reisvoorwaarden

Aantal reisdeelnemers
minimaal 12, maximaal 25

Inbegrepen tijdens de ‘Wandeltocht Overijssel – zwerven over de Sallandse Heuvelrug’
● verblijf in een charmant hotel aan de rand van de Sallandse Heuvelrug
● overnachting op een tweepersoonskamer incl. douche/toilet
● diner op dag 1 t/m lunch dag 3
● begeleiding van de tocht door ecoloog, wandelcoach en Zen-boeddhist Maarten Olthof
● tot twee maanden na de tocht een wandelcoachgesprek van anderhalf uur met Maarten Olthof

Niet inbegrepen
● bijdrage aan Reis-Garantiefonds GGTO (€ 7,50)
● eventuele entreegelden
● verzekeringen
● individuele vervoerskosten, bv. bij lopen van kortere afstanden
● drankjes en uitgaven van persoonlijke aard


Wat gebeurt er na je boeking?
Na boeking ontvang je een bericht met een factuur als bevestiging. Je boeking is compleet nadat de betaling daarvan is ontvangen.
– Bij vertrek binnen 3 maanden betaal je 100%.
– Bij vertrek na 3 maanden betaal je 20% aan. Voor de overige 80% ontvang je geruime tijd voor vertrek een tweede factuur. Die moet uiterlijk 6 weken vóór vertrek betaald zijn.


Accommodatie tijdens de ‘Wandeltocht Overijssel – zwerven over de Sallandse Heuvelrug’
Je verblijft in Hotel Restaurant Hellendoorn, aan de rand van de Sallandse Heuvelrug, zodat we zaterdag direct vanuit het hotel kunnen gaan wandelen. Alle kamers zijn voorzien van douche/toilet. Het hotel beschikt over een terras, waar bij mooi weer de maaltijden genuttigd kunnen worden.

Charmant hotel tijdens wandeltochten Overijssel aan de Sallandse Heuvelrug

Hotelterras tijdens wandeltocht Salland


Maaltijden
Het diner op dag 1 t/m de lunch op dag 3 zijn inbegrepen.
Spullen voor de lunch zijn centraal ingekocht en worden verdeeld over de groep. Het is handig als je een eigen mok meeneemt.


Reisbenodigdheden en reiskleding
– dagrugzakje
ingelopen lichte wandelschoenen
– luchtige kleding in laagjes, als het een koude week is ook iets warms
– poncho
– zonnebril
– waterfles (inhoud: 1 liter)
mok voor tijdens de lunch
– toiletartikelen (zeep, shampoo enz. biologisch afbreekbaar)
– eenvoudige EHBO-middelen


Vervoer
Kom je met eigen vervoer? Overweeg dan om na afloop van het weekend op zondagmiddag een deelnemer die met de trein is op station Holten af te zetten.
Kom je met de trein? Dan kun je vanaf station Nijverdal naar het hotel lopen (ca. 3 km) of je kunt (tijdig) een taxi in Nijverdal bellen: 0548-616300. Zondagmiddag zorgen we hoe dan ook dat je op station Holten wordt afgezet.


Over de zwaarte van de reis
De lengte van de wandelingen bedraagt ca. 15 km. Maar je kunt eventueel ook korter lopen.
De wandelingen zijn zeker niet zwaar te noemen.
Om spierpijn na afloop van de wandelingen te voorkomen, is het belangrijk dat je in de 2 weken voor de tocht een paar wandelingen van minimaal 15 km maakt. Je bent dan beter ingelopen, weet wat je te wachten staat en de kans op blaren is dan een stuk kleiner.


Gezondheid, Corona, 
Het is belangrijk dat je goed uitgerust vertrekt en over voldoende gezondheid en conditie beschikt.
Wees de laatste weken voor deze tocht extra voorzichtig in verband met corona, als je positief test kun je niet meedoen aan de tocht.


Verzekering
Een annuleringsverzekering wordt aangeraden. Deze moet bij de meeste verzekeringsmaatschappijen binnen een week na de factuurdatum worden afgesloten. Een annuleringsverzekering geldt niet in het geval je moet annuleren vanwege corona, maar meestal wel om andere gezondheidsreden van jezelf of van familie in de eerste of tweede graad. Vaak kun je in overleg ook een een specifieke persoon meeverzekeren, bijvoorbeeld iemand voor wie je zorg draagt.


Geld mee op reis

 • Tijdens de tocht hoef je op weinig extra kosten te rekenen. Het programma is op basis van volpension.
 • Gezamenlijke (niet-alcoholische) drankjes op terrasjes worden tijdens de wandelingen voorgeschoten door Maarten. Aan het eind van het weekend ontvang je een betalingsverzoek (’tikkie’) waarmee je de kosten daarvan kunt terugbetalen.
 • Voor de gehele tocht geldt dat uitgaven van persoonlijke aard voor eigen rekening zijn.

Mobiele telefoon
Het is voor deze tocht handig als je een mobiele telefoon bij je hebt waarop WhatsApp is geïnstalleerd. Dat maakt het communiceren een stuk gemakkelijk, met name bij wijzigingen in het programma.


BOEK DEZE TOCHT
Whatsapp click to chat

“Een ware ontdekkingsreis gaat niet over nieuwe landschappen, maar over nieuwe ogen om de
wereld mee te aanschouwen.”

uit ‘A la recherche du temps perdu, Marcel Proust’

Reviews van mensen die eerder een reis met Ghanta Spirituele Reizen maakten

“De reis was een ideale combinatie van Japan: wandelen, cultuur, boeddhisme en sfeer.”

Hans, Japan-reis 2019
“De rijke wereld van de boeddhistische verhalen en de boeddhistische meditatie-ervaring samen en de prachtige wandelingen hebben me zeer verrijkt en gericht.”
Eva, Japan-reis 2019
“Het was een reis naar de stilte, kennismaking met aandacht voor aandacht.”
Pim, Japan-reis 2019
“Een aanrader! Veel inspiratiemomenten met een inspirerende reisgroep.”
Thea, Japan-reis 2019
“Een inspirerende spirituele reis met alle essentiële Japanse stromingen, afgerond met een drukke middag in Kioto (overgang naar de alledaagse drukte thuis) na een weldadige Zen-retraite.”
Anita, Japan-reis 2019

“Een grandioze reis met Zen-boeddhisme.”

Paul, Japan-reis 2019
“De reis was voor mij een oase van innerlijk rust, in een wereld van onrust en onbewust zijn.”
Wen, Japan-reis 2019
“De reis was een onvergetelijke Zen-beleving.”
Jacob Jan, Japan-reis 2019

“De retraite aan het eind van de reis was met de stilte tegelijk leegmakend en vullend.”

Bea, Japan-reis 2019
“Alles zat in deze reis.”
Wanda, Japan-reis 2019
“De reis was verrijkend en inspirerend om verder te gaan op het pad.”
Frank, Japan-reis 2019
“De reis was een grote, leerzame ervaring.”
Daniëlle, Japan-reis 2019
“De reis was tegelijkertijd avontuurlijk, inspirerend en verdiepend.”
Cees, Japan-reis 2019

“Een fantastische en rijke reis, groots in alle spirituele en inspirerende ervaringen.”

Janna, Japan-reis 2019
“Een Oosterse belevenis met een westerlijk tintje. Verhelderend.”
Albert, Japan-reis 2019

“Boeiende reis met een leuke groep van gelijkgestemde reisgenoten, waarin ik mij gezien voelde. ‘Groepsreizen? Niets voor mij!’ dacht ik vroeger. Dat vooroordeel heb ik moeten bijstellen… Samen zingen, mediteren en de stiltewandelingen vond ik super.”

Arno, India-reis 2018

“Maarten is een klasse apart en reikt met zijn reizen de ultieme onderdompeling in het boeddhisme aan, terwijl hij als een vader voor de groep zorgt en de beste locaties kent. Van begin tot einde zijn zorgzame aandacht voor ons en voor het proces waarvan we allemaal deel uitmaakten.”

Wendy, spirituele reis 2012

“De reis die ik gemaakt heb staat bij mij met stip op de eerste plaats. Interessant voor zowel mensen die zich voor het eerst met boeddhisme bezighouden als mensen die zich er al langer in verdiepen.”

Peter, pelgrimsreis 2014

“Niet aarzelen, maar doen! Een reis met Ghanta is een feest om mee te maken. Dank aan Maarten, die de reis voor mij onvergetelijk heeft gemaakt. Ik heb nooit eerder zo’n combinatie van ervaringen meegemaakt. Het lezen van soetra’s, de meditaties en Maartens verhalen geven de reis diepgang en hebben mij op veel niveaus geraakt.”

Fleur, boeddhistische groepsreis 2011

In 2023 wordt opnieuw
een pelgrimsreis naar Japan georganiseerd.

Je kunt je vrijblijvend als belangstellende aanmelden voor de reis naar Japan.
Je ontvangt dan een bericht zodra er meer informatie beschikbaar is.

VRIJBLIJVENDE AANMELDING VOOR JAPAN 2023