Stiltewandeling over het Hilligenpad door Oost-Twente met retraite o.l.v. ecoloog en Zen-boeddhist Maarten Olthof

BOEK DEZE TOCHT
Whatsapp click to chat

Stiltewandeling door Twente

MELD JE HIER VRIJBLIJVEND AAN ALS BELANGSTELLENDE
Whatsapp click to chat

Kom tot rust en inzicht!
5 dagen wandelen en 3 dagen retraite met overnachting in klooster

Reisdata en Prijs:
maandag 25 juli t/m maandag 1 augustus 2022 | € 990,-
eenpersoonskamer op aanvraag (€ 150 incl. btw)

Zie verder in de tab ‘Prijs en Data’ hieronder

BOEK DEZE TOCHT

Hoogtepunten:

 • in deze coronatijd een uitgelezen tocht om tot bezinning te komen

 • verblijf in stijlvol en gastvrij Franciscaans klooster

 • ‘corona-proof’: overheidsvoorschriften rondom corona worden in acht genomen

 • 5 wandeldagen over het nog weinig bekende Hilligenpad, voor deze reis door Maarten Olthof herzien en op maat gemaakt

 • 3 dagen stilteretraite

 • iedere dag keuze uit verschillende wandelafstanden

 • vervoer tussen klooster en begin- en eindpunt van de wandeling (extra vervoer niet inbegrepen)

 • wandelingen deels in stilte, met iedere dag een thema gerelateerd aan de natuur en de omgeving

 • ruimte voor persoonlijk gesprek

 • begeleiding door ecoloog, wandelcoach en zenboeddhist Maarten Olthof

 • volpension: per dag zijn drie vegetarische maaltijden inbegrepen

 • in de twee maanden na de tocht kun je gebruikmaken van een wandelcoachgesprek van anderhalf uur met Maarten Olthof

BOEK DEZE TOCHT
Whatsapp click to chat
Hilligenpad - Uit rust komt kracht © Marion

In deze moeilijke tijd is er extra behoefte aan bezinning: “hoe leef ik mijn leven in deze tijd, hoe leef ik mijn werk, hoe kan ik zingeving vinden in wat ik doe? en vooral: hoe kan ik vreugde vinden terwijl deze tijd zo problematisch is?”.

Een wandeltocht met gelijkgestemden is een uitgelezen gelegenheid om ruimte te geven aan bezinning. Deze tocht loopt door het prachtige landschap van Oost-Twente. Doordat die streek veel minder verstedelijkt is dan de rest van Nederland, zijn er vele heidense, christelijke, archeologische en historische gedenkplaatsen bewaard gebleven. Je loopt over relicten uit de ijstijd langs middeleeuwse vergaderplaatsen, Mariakapellen, landkruisen en grafheuvels, maar ook langs oorlogsmonumenten, duivelsstenen, hellehonden, opgravingen en een van de oudste basilieken in Nederland.

Het landschap is gevarieerd: stuwwallen, beekoevers, bronnen, velden, bossen, esakkers, kerkenpaden, dorpjes en boerenerven.

De wandeltocht laat zien dat niet alleen de natuur voortdurend nieuwe oplossingen zoekt om te overleven, maar dat elk tijdsgewricht zijn eigen uitdagingen kent, die om eigentijdse oplossingen vragen. Dit kan ons inspireren tot een nieuwe omgang met de vele vraagstukken van vandaag.

De wandeltocht volgt in grote lijnen het Hilligenpad (‘Heiligenpad’), maar de route is door Maarten Olthof voor deze reis volledig op maat gemaakt en wijkt wezenlijk af van de oorspronkelijke route. Er zijn fraaie wandelingen en bijzondere bezienswaardigheden toegevoegd. We overnachten in een Franciscaans nonnenklooster met moderne kamers en gelegen in een mooi park. Per bus word je iedere dag naar het begin van de wandeling gebracht en aan het eind van de middag word je weer opgehaald.

Er zijn vijf wandeldagen van rond de 16 km. Maar je kunt je wandelafstand ook zelf bepalen. Met optioneel vervoer kun je eerder naar het klooster terugkeren of langer in een plaatsje blijven hangen.
Elke wandeldag kent een thema en regelmatig lopen we in stilte. Zo kunnen de omgeving en vooral de natuur ons inspireren.

Na de wandeldagen neem je deel aan een stilteretraite van drie dagen, waarin inspiratie verder kan indalen.

dag 1 
Lopen langs de Dinkel
1e wandeldag

Programma
We verzamelen ’s morgens om 9.30 uur op het stationsplein van Oldenzaal. Je kunt met de trein of met de auto komen. Er is een gratis parkeergelegenheid bij het station. Je auto blijft hier dan de rest van de week staan (niet bewaakt). Kom je met de trein en is het lastig om op dit tijdstip op het station te zijn, neem dan de voorgaande nacht een hotelletje in Oldenzaal.
Het is belangrijk op tijd te zijn omdat de bus klaarstaat voor je bagage, die zie je aan het eind van de middag weer wanneer de bus ons aan het eind van de wandeling komt ophalen. We gaan vanaf het station meteen wandelen. De dag biedt een palet aan bezienswaardigheden en inspiratiepunten. Je ziet onder meer verschillende Mariakapellen en de koepel van de Germaanse vruchtbaarheidsgodin Tanfana op het hoogste punt van Overijssel, de Tankenberg (‘maar liefst’ 85 m!). Verder passeer je het Kerkenbos, de Hellehond, de middeleeuwse vergaderplaats de Sproakstee en de nabij gelegen galgenheuvel. Uiteraard ontkomen we niet aan de schrikverhalen over de ‘Witte Wieven‘. Of waren het ‘Wijze Vrouwen’?
We sluiten de dag af met een wandeling langs de mooiste beek van Nederland: de Dinkel met zijn natuurlijke oevers.

Wandelafstand: ca. 16 km, of zoveel als je zelf wilt


dag 2

2e wandeldag

Programma
In het centrum van Oldenzaal staat de Plechelmuskerk, een van de oudste basilieken van ons land en met een toren van zestig meter hoog. De kerk is al in de achtste eeuw gesticht door de Ierse monnik Plechelmus. Vanaf de Kerkstraat lopen we de stad uit naar het buitengebied. Je komt onderweg langs verschillende ‘markestenen‘. Deze zwerfkeien uit het landijs van de ijstijd werden in de Middeleeuwen gebruikt als scheiding tussen de marken oftewel de boermarken. Een marke was een collectief van boeren dat het beheer en gebruik van gemeenschappelijke gronden regelde. Door allerlei legenden is één zo’n steen bekend geworden onder de naam ‘duivelssteen‘. Bij een steen denken we aan een statisch iets. Dat een steen kan zwerven, komt niet zo snel in ons op. Met deze zwerfkeien is dat toch wel het geval. Ze hebben algauw zo’n 1000 km afgelegd! De steen als inspiratiebron: we lezen er vandaag een gedicht over van de Poolse dichteres en Nobelprijswinnares Wislawa Szymborska. Verder zie je weer ‘hilligen huesken‘ (oftewel heiligenhuisjes) en een Mariakapel. Je loopt door weidegebieden, bos en es, over de stuwwal van de Lonnekerberg en langs oude visvijvers, die de katholieke gelovigen van weleer op vrijdag van vis voorzagen. De wandeling eindigt bij het koetshuis van het bezoekerscentrum Hof Espelo, beheerd door het Landschap Overijssel.

Wandelafstand: ca. 15 km, of zoveel als je zelf wilt


dag 3 
Monument De Hel © Maarten Olthof
3e wandeldag 3

Programma
Je begint vandaag nabij de Lutte in ‘de hel‘, met het gelijknamige kunstwerk dat het vervoer van een zware last verbeeldt. Een verwijzing naar de geschiedenis van deze streek. ‘Het leven als een hel’ en ‘een zware kar moeten trekken’ zijn gedachten die veel mensen in deze coronatijd bezighouden. In ieder geval staat deze dag in het teken van de weg omhoog! Hoogtepunt tijdens de wandeling is de Hunenborg, een restant van een middeleeuwse burcht. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat dit een van de oudste kastelen van Nederland is geweest. Niet dat er veel van is teruggevonden, want stenen waren kostbaar. Na verwoesting van het kasteel werd al het bouwmateriaal ‘gerecycled’. Maar deze oerplek heeft een tijdloze schoonheid die ruimte geeft aan verbeelding.
Maar er is meer te zien vandaag: het uitzichtpunt op de Paasberg, met zicht tot in Duitsland, en de indrukwekkende havezate Singraven, met zijn oude watermolen aan de Dinkel. Je eindigt de wandeling in Ootmarsum. Hier zie je dat ‘elk nadeel zijn voordeel heeft’: de industrialisering van Twente ging aan dit plaatsje voorbij, waardoor het nu met zijn beschermde stadsgezicht een inkijkje geeft in vroegere dorpskernen met vakwerkhuizen.

Wandelafstand: ca. 16 km, of zoveel als je zelf wilt


dag 4
Hilligenpad - Bron van de Mosbeek
4e wandeldag

Programma
We beginnen de wandeling vandaag nabij Ootmarsum bij een landkruis met een bijzonder verhaal, dat ons wijst op het belang van compassie als onmisbaar baken in ons bestaan. Daarnaast staan vandaag ‘de bron’ en ‘de eindigheid’ centraal. Je passeert de Kuiperberg, een oude stuwwal met zicht op onder meer het kasteel in het Duitse Bad Bentheim, waar vroeger veel zandsteen voor bouw in Twente en andere streken van Nederland vandaan kwam. Ook zie je hier de in ere herstelde Joodse begraafplaats uit 1786 voor de toenmalige Joodse gemeenschap van Ootmarsum. Je trekt verder naar het Sprengendal, waar zich de bronnen van de Mosbeek bevinden, een bijzonder geologisch verschijnsel. Er is in het Sprengendal veel wat aan de eindigheid herinnert: een oorlogsmonument voor verzetsstrijders, de Höllweg of de weg waarlangs de doden naar de begraafplaats werden vervoerd. De wandeling eindigt bij de prehistorische grafheuvels van de Vasserheide, zo’n twintig maar liefst. Deze grafheuvels zijn wel tot 6000 jaar oud en behoren in Nederland tot de oudste landschapselementen die door mensen zijn gemaakt.

Wandelafstand: ca. 16 km, of zoveel als je zelf wilt


dag 5
Hilligenpad - Kroezeboom © Maarten Olthof
5e wandeldag

Programma
We beginnen de dag bij het kunstwerk ‘Ursprung‘ van de internationaal bekende Duitse kunstenaar Ulrich Rückriem. Het kunstwerk maakt deel uit van Panorama Rückriem: het geheel van het kunstwerk en de met zorg gekozen standplaats, het Ronde Bosje. Een inspirerend gegeven: de oorsprong! Zeker als die zijn waarde mede aan de omgeving ontleent. Niet minder inspirerend is de verderop gelegen Kroezeboom, met zijn vijfhonderd jaarringen de oudste eikenboom in Nederland. En dat is te zien: de boom moet met stangen bij elkaar gehouden worden. Maar zijn leeftijd is geen belemmering: hij houdt stug vol en produceert jaarlijks nog eikels. Onder zijn takken werden vanaf de Reformatie in de zeventiende eeuw door katholieken in het geheim diensten gehouden. Ook nu nog wordt hier soms een mis opgevoerd of een huwelijk gesloten. Onder de boom staat een kapelletje.
Het beeldschone monumentendorp ’t Stift met zijn kerkje kent een rijke geschiedenis. Het complex was ooit een Benedictijner klooster, maar is nu een protestantse kerk, een van de weinige in Twente, en was lange tijd een ‘religieus sticht voor adellijke dames’.

’s Avonds is er een inleiding over het programma van de driedaagse retraite. Een retraite biedt gelegenheid tot verdieping die in het dagelijkse leven niet eenvoudig te bereiken is. Ervaring met zen of meditatie is niet vereist. Tijdens deze retraite kun je bovendien de indrukken van de tocht verder laten indalen. Voor beginners betekent deze retraite een unieke kennismaking met zen. Maarten Olthof geeft je aanwijzingen hoe je ontspannen kunt zitten en mediteren. Voor gevorderden is deze retraite een gelegenheid tot verdieping. Na de inleiding gaat de stilte in, die duurt tot de lunch op dag 8.

Wandelafstand: ca. 15 km, of zoveel als je zelf wilt


dag 6 en 7
Hilligenpad - Retraite door Maarten Olthof
zen-retraite

Programma
We mediteren in een zaal, maar we zullen bij goed weer ook regelmatig buiten in de natuur mediteren en loopmeditatie doen. Je kunt bij boeking aangeven of je een meditatiekussen en -mat wilt huren (€ 15,-). Je kunt ook je eigen kussen meenemen, maar dan moet je ook zorgen voor een mat waarop het kussen ligt. Zitten op een kussen is overigens niet verplicht: als zitten op  een kussen je té moeilijk afgaat, kun je desgewenst op een stoel mediteren.

We brengen de komende dagen grotendeels in stilte door. Verschillende vormen van meditatie worden afgewisseld: zitmeditatie, geleide meditatie en loopmeditatie. Verder zijn er voordrachten en theeceremonies, bijeenkomsten waarin we ervaringen uitwisselen en waarin we (boeddhistische) soetra’s zingen. Er is ruimschoots tijd om te ontspannen, te lezen of te wandelen.

Maarten geeft tijdens deze drie retraitedagen lezingen en meditaties over het indrukwekkende ‘Boek van Vreugde – hoe vreugdevol te leven in een zorgelijke tijd?’ van de Dalai Lama en Desmond Tutu.

Er is voor iedereen gelegenheid voor een persoonlijk gesprek met Maarten voor verdere verdieping: over de inhoud van de retraite, de tocht, het thema ervan of het mediteren.


dag 8 

dag 3 van de zen-retraite

Programma
Laatste dag van de driedaagse zen-retraite.
De stilte eindigt voor de lunch.
Na de lunch is er een terugblik op de tocht en op de retraite.
Om 16.00 brengt de bus je weer naar het station van Oldenzaal.


Het wandelgebied


Maarten Olthof (1956), ecoloog, wandelcoach en geëngageerde zenmonnik
Maarten heeft vele tientallen verschillende reizen ontwikkeld en honderden reizen begeleid naar onder meer Nepal, India, Tibet, Bhutan, Thailand, Sri Lanka en Indonesië. Al meer dan 20 jaar begeleidt hij de pelgrimsreis ‘In het voetspoor van de Boeddha’ door India en Nepal. Maarten is hiermee tijdens deze tocht een belangrijke bron van informatie voor vragen over natuur en spiritualiteit.

In 2003 legde Maarten te voet de nagenoeg vergeten, eeuwenoude en duizend kilometer lange route door India en Nepal af die de boeddhistische pelgrimsplaatsen in India en Nepal onderling verbindt. Het resultaat daarvan is zijn literaire reisverslag in boekvorm: Lopen in het voetspoor van de Boeddha. In 2011 werd het genomineerd als ‘mooiste spirituele boek van het jaar’.

De grafisch fraai verzorgde, kleurrijke e-boekeditie is online via de uitgever te koop onder andere via Uitgeverij Ten Have. Via deze link kun je de eerste hoofdstukken van het boek gratis downloaden. De gedrukte boekeditie, in meerdere oplagen verschenen, is inmiddels uitverkocht en incidenteel online antiquarisch verkrijgbaar. De Engelstalige editie is als e-book in 2019 verschenen met een voorwoord van roshi Joan Halifax, een wereldwijd toonaangevende zenmeester. Te koop via Amazon, dat ook een kosteloze leesproef aanbiedt. De op het boek gebaseerde Engelstalige filmdocumentaire Go without fear heeft premières beleefd in New York, Kathmandu, Antwerpen en in Amsterdam op het International Buddhist Film Festival Europa 2019 in het filmmuseum Eye. Online werd de film in 2021 voor een groot publiek vertoond via het platform 30NOW. De film is te bekijken via www.ghanta.eu/film.

In 1997 heeft Maarten Stichting Vajra (www.vajra.nl) opgericht voor ontwikkelingssamenwerking in Nepal. Deze organisatie bouwt onder meer scholen, verstrekt studiebeurzen en heeft in Bhutanese vluchtelingenkampen in oostelijk Nepal ’s werelds grootste zonneovenproject opgezet, waardoor daar ruim 85.000 mensen hun maaltijd met warmte van de zon hebben kunnen koken. De stichting heeft de eerste ecologische school in Nepal, de Vajra Academy, laten bouwen. Sinds de aardbevingen in Nepal in 2015 richt de stichting zich hoofdzakelijk op de wederopbouw van Nepal, in het bijzonder door herstel en herbouw van beschadigde of geheel ingestorte scholen, en op de uitbreiding van de Vajra Academy.

Door deze tocht te maken, steun je indirect Stichting Vajra! Voor elke dag die Maarten voor Ghanta Spirituele Reizen werkt, werkt hij een dag belangeloos als vrijwilliger voor Stichting Vajra.

Lees verder over Maarten in ‘Over Ghanta‘.

Reisdata:
maandag 25 juli t/m maandag 1 augustus 2022

Reissom:
€ 990,-
eenpersoonskamer op aanvraag (€ 150 incl. btw)

Bijdrage aan Reis-Garantiefonds GGTO: € 7,50
Klik hier voor de reisvoorwaarden

Aantal reisdeelnemers
minimaal 12, maximaal 25

Inbegrepen
● verblijf in stijlvol en gastvrij Franciscaans klooster
● diner op dag 1 tm/ lunch dag 8, alle maaltijden zijn vegetarisch
● transfers station Oldenzaal en accommodatie en v.v. op dag 1 resp. dag 8
● dagelijks vervoer naar beginpunt wandeling en vanaf het eindpunt terug naar de accommodatie
● begeleiding van reis en retraite door ecoloog, wandelcoach en zenboeddhist Maarten Olthof
● tijdens de retraite mogelijkheid van een persoonlijk gesprek met Maarten Olthof
● in de twee maanden na de tocht kun je gebruikmaken van een wandelcoachgesprek van een uur met Maarten Olthof
● syllabus met teksten

Niet inbegrepen
● bijdrage aan Reis-Garantiefonds GGTO (€ 7,50)
● huur van meditatiekussen en -mat (€ 15,-)
● eventuele entreegelden
● verzekeringen
● individuele vervoerskosten, bv. bij lopen van kortere afstanden
● uitgaven van persoonlijke aard


Wat gebeurt er na je boeking?
Na boeking ontvang je een bericht met een factuur als bevestiging. Je boeking is compleet nadat de betaling daarvan is ontvangen.
– Bij vertrek binnen 3 maanden betaal je 100%.
– Bij vertrek na 3 maanden betaal je 20% aan. Voor de overige 80% ontvang je geruime tijd voor vertrek een tweede factuur. Die moet uiterlijk 6 weken vóór vertrek betaald zijn.


Accommodatie
Je verblijft tijdens de wandeltocht en de retraite in het Franciscaans klooster van de Zusters van Denekamp.

Hilligenpad - Klooster Denekamp © Maarten Olthof

Hilligenpad - Klooster Denekamp © Maarten Olthof

Hilligenpad - Badkamer klooster Denekamp © Maarten Olthof

Tijdens de wandeldagen is er ’s avonds de mogelijkheid om in het klooster deel te nemen aan een groepsbijeenkomst waarin we dieper op het programma ingaan.


Maaltijden
Alle maaltijden tijdens deze tocht zijn inbegrepen. Er wordt vegetarisch gekookt.
Op de wandeldagen maak je bij het ontbijt een lunchpakket voor overdag. Tijdens de retraite wordt er in het klooster geluncht.


Reisbenodigdheden en reiskleding
– dagrugzakje
– lichte ingelopen wandelschoenen
– eventueel pantoffels, makkelijk in het klooster, zeker tijdens de retraite, omdat je die gemakkelijk uit kunt doen voor de retraitezaal
– luchtige kleding in laagjes, als het een koude week is ook iets warms
– poncho
– zonnebril
– waterfles (inhoud: 1 liter)
– toiletartikelen (zeep, shampoo enz. biologisch afbreekbaar)
– eenvoudige EHBO-middelen


Over de zwaarte van de reis
De lengte van de wandelingen bedraagt meestal 15-16 km, met een uitschieter naar 19 km op dag 5. Maar je kunt ook korter lopen. Je kunt dan gebruikmaken van een taxi-service van de busmaatschappij. De kosten hiervan zijn niet inbegrepen maar vallen mee, zeker als je er met meerdere personen gebruik van maakt.
De wandelingen zijn zeker niet zwaar te noemen.
Om spierpijn na afloop van de wandelingen te voorkomen, is het belangrijk dat je in de 2 weken voor de tocht een drietal wandelingen van minimaal 15 km maakt. Je bent dan beter ingelopen, weet wat je te wachten staat en de kans op blaren is dan een stuk kleiner.


Corona, gezondheid
Het is belangrijk dat je goed uitgerust vertrekt en over voldoende gezondheid en conditie beschikt.
Wees de laatste weken voor deze tocht extra voorzichtig in verband met corona, als je positief test kun je niet meedoen aan de tocht.


Verzekering
Een annuleringsverzekering wordt aangeraden. Deze moet bij de meeste verzekeringsmaatschappijen binnen een week na de factuurdatum worden afgesloten. Een annuleringsverzekering geldt niet in het geval je moet annuleren vanwege corona, maar meestal wel om andere gezondheidsreden van jezelf of van familie in de eerste of tweede graad. Vaak kun je in overleg ook een een specifieke persoon meeverzekeren, bijvoorbeeld iemand voor wie je zorg draagt.


Geld mee op reis

 • Tijdens de tocht hoef je op weinig extra kosten te rekenen. Het programma is op basis van volpension.
 • Gezamenlijke (niet-alcoholische) drankjes op terrasjes worden tijdens de wandelingen voorgeschoten door Maarten. Aan het eind van de week ontvang je een tikkie waarmee je de kosten daarvan kunt terugbetalen.
 • Voor de gehele tocht geldt dat uitgaven van persoonlijke aard voor eigen rekening zijn.

Mobiele telefoon
Het is voor deze tocht handig als je een mobiele telefoon bij je hebt waarop WhatsApp is geïnstalleerd. Dat maakt het communiceren een stuk gemakkelijk, met name bij wijzigingen in het programma.


BOEK DEZE TOCHT
Whatsapp click to chat

“Een ware ontdekkingsreis gaat niet over nieuwe landschappen, maar over nieuwe ogen om de
wereld mee te aanschouwen.”

uit ‘A la recherche du temps perdu, Marcel Proust’

Reviews van mensen die eerder een reis met Ghanta Spirituele Reizen maakten

“De reis was een ideale combinatie van Japan: wandelen, cultuur, boeddhisme en sfeer.”

Hans, Japan-reis 2019
“De rijke wereld van de boeddhistische verhalen en de boeddhistische meditatie-ervaring samen en de prachtige wandelingen hebben me zeer verrijkt en gericht.”
Eva, Japan-reis 2019
“Het was een reis naar de stilte, kennismaking met aandacht voor aandacht.”
Pim, Japan-reis 2019
“Een aanrader! Veel inspiratiemomenten met een inspirerende reisgroep.”
Thea, Japan-reis 2019
“Een inspirerende spirituele reis met alle essentiële Japanse stromingen, afgerond met een drukke middag in Kioto (overgang naar de alledaagse drukte thuis) na een weldadige Zen-retraite.”
Anita, Japan-reis 2019

“Een grandioze reis met Zen-boeddhisme.”

Paul, Japan-reis 2019
“De reis was voor mij een oase van innerlijk rust, in een wereld van onrust en onbewust zijn.”
Wen, Japan-reis 2019
“De reis was een onvergetelijke Zen-beleving.”
Jacob Jan, Japan-reis 2019

“De retraite aan het eind van de reis was met de stilte tegelijk leegmakend en vullend.”

Bea, Japan-reis 2019
“Alles zat in deze reis.”
Wanda, Japan-reis 2019
“De reis was verrijkend en inspirerend om verder te gaan op het pad.”
Frank, Japan-reis 2019
“De reis was een grote, leerzame ervaring.”
Daniëlle, Japan-reis 2019
“De reis was tegelijkertijd avontuurlijk, inspirerend en verdiepend.”
Cees, Japan-reis 2019

“Een fantastische en rijke reis, groots in alle spirituele en inspirerende ervaringen.”

Janna, Japan-reis 2019
“Een Oosterse belevenis met een westerlijk tintje. Verhelderend.”
Albert, Japan-reis 2019

“Boeiende reis met een leuke groep van gelijkgestemde reisgenoten, waarin ik mij gezien voelde. ‘Groepsreizen? Niets voor mij!’ dacht ik vroeger. Dat vooroordeel heb ik moeten bijstellen… Samen zingen, mediteren en de stiltewandelingen vond ik super.”

Arno, India-reis 2018

“Maarten is een klasse apart en reikt met zijn reizen de ultieme onderdompeling in het boeddhisme aan, terwijl hij als een vader voor de groep zorgt en de beste locaties kent. Van begin tot einde zijn zorgzame aandacht voor ons en voor het proces waarvan we allemaal deel uitmaakten.”

Wendy, spirituele reis 2012

“De reis die ik gemaakt heb staat bij mij met stip op de eerste plaats. Interessant voor zowel mensen die zich voor het eerst met boeddhisme bezighouden als mensen die zich er al langer in verdiepen.”

Peter, pelgrimsreis 2014

“Niet aarzelen, maar doen! Een reis met Ghanta is een feest om mee te maken. Dank aan Maarten, die de reis voor mij onvergetelijk heeft gemaakt. Ik heb nooit eerder zo’n combinatie van ervaringen meegemaakt. Het lezen van soetra’s, de meditaties en Maartens verhalen geven de reis diepgang en hebben mij op veel niveaus geraakt.”

Fleur, boeddhistische groepsreis 2011

In 2022 wordt opnieuw
een pelgrimsreis naar Japan georganiseerd.

Je kunt je vrijblijvend als belangstellende aanmelden voor de reis naar Japan.
Je ontvangt dan een bericht zodra er meer informatie beschikbaar is.

VRIJBLIJVENDE AANMELDING VOOR DE REIS IN OKT 2022