‘In het kielzog van Odysseus’: een reis
door Griekenland, Turkije en Italië

BOEK DEZE TOCHT
Whatsapp click to chat

In het kielzog van Odysseus Griekenland

BOEK DEZE TOCHT
Whatsapp click to chat

Reis Odysseus achterna door Griekenland, Turkije en Italië

Een tocht die velen al eens hadden willen maken,
maar die nog nooit in deze vorm is aangeboden. Tot nu!
22 dagen zwerven over de Middellandse Zee

Volg Odysseus op zijn thuisreis naar Ithaka, vanaf Troje, via Griekse eilanden,
de Peloponnesos, Sicilië en de Eolische eilanden – grotendeels over zee Odysseus reis Griekenland

Reisdata en Prijs:
zaterdag 21 mei t/m zaterdag 11 juni 2022 | € 4995,-
zaterdag 17 sept t/m zaterdag 8 okt 2022 | € 4995,-
De hoogte van de reissom van deze unieke reis wordt met name bepaald door een reislengte van 22 dagen.
Omgerekend bijvoorbeeld naar 8 dagen is de reissom € 1800.

Exclusief heen- en terugreis. Vluchten te boeken vanaf € 150, zie voor mogelijkheden onder ‘Vervoer’
Eenpersoonskamer (beperkt beschikbaar): toeslag € 995 (dit lijkt veel maar komt neer op € 47 per nacht)
Zie voor wat inbegrepen is de tab ‘Prijs en Data’ hieronder

BOEK DEZE TOCHT

Wat maakt deze reis uniek?

 • exclusieve groepsreis met gelijkgestemden

 • begeleid door verhalenverteller en boeddhist Maarten Olthof

 • ongeëvenaarde, nautische reis naar de bakermat van onze beschaving

 • nu verre reizen buiten bereik liggen: een betekenisvolle reis langs de zuidflank van ons continent

 • reis door Turkije, Griekenland en Italië, drie landen met elk een eigen sfeer en cultuur

 • luister naar de inspirerende verhalen uit de Odyssee en de Ilias

 • … aangevuld met hoogtepunten uit de Griekse mythologie, poëzie, muziek, film, archeologie en geschiedenis

 • ga mee op zoek naar decors – landschappen, stranden, vulkanen, bouwwerken – waartegen de verhalen uit de Odyssee tot hun recht komen

 • zie net als Odysseus, in Homeros’ woordkeuze, ‘veel plaatsen en steden en ontdek hoe de mensen er denken’

 • laat zo de Cycloop, Sirenen en andere mythische schepselen in je verbeelding tot leven komen.

 • buig je mee over een duiding van de verhalen…

 • … en ontdek hoe de Odyssee onverminderd van betekenis is voor het levenspad van de mens

 • met maar liefst 16 boottochten, 11 historische opgravingen en 8 eilanden

 • verblijf in karakteristieke hotels, veelal 4* en vrijwel allemaal aan zee gelegen

 • met bezoek aan Istanbul, Athene en Taormina

 • genieten van de Mediterrane keuken

 • optionele wandelingen, alternatief vervoer is vaak te organiseren

Odysseus’ reis door Griekenland, Turkije en Italië:
een reis over thuiskomen!

Schip van Odysseus - reis Griekenland

.

BOEK DEZE TOCHT

.

Whatsapp click to chat

Klik op een van onderstaande tabs voor meer informatie

Een droom wordt werkelijkheid

Maarten Olthof over Odysseus’ reis door Griekenland, Turkije en Italië:
Al tientallen jaren is het mijn droom om een tocht te ontwikkelen ‘in het kielzog van Odysseus’. Al in mijn middelbare-schooltijd liftte ik naar Griekenland, verslond ik de Griekse mythologie en verdiepte ik mij in de cultuur van de oude Grieken. Ik leerde zelfs de Nieuw-Griekse taal. Nu Corona mijn pelgrimstochten naar India, Nepal en Japan onmogelijk maakt, is de tijd aangebroken deze droom te verwezenlijken. Najaar 2021 trok ik er met Arnoud opuit om voor 2022 een groepsreis voor te bereiden van Turkije via Griekenland naar Italië, om de verhalen van Odysseus tot leven te wekken. En om de spirituele duiding van de indringende verhalen te onderzoeken. En zo kom ik na een Odyssee door mijn eigen leven langs hindoeïsme, boeddhisme en zen weer terug bij de roots van onze eigen beschaving, en de omgeving waar ik mijn eerste reizen begeleidde.

Al zo’n 3000 jaar lang inspireert de Odyssee als heldendicht schrijvers, componisten, filmmakers en beeldend kunstenaars. Waardoor komt dit? Dit epos gaat over de levensweg van de mens en raakt ons op een diep emotioneel niveau. Daardoor herkennen wij er zoveel in. Het verhaal gaat over ‘thuiskomen’. Thuiskomen bij jezelf. Daar gaan we tijdens deze ongeëvenaarde, ‘nautische’ reis naar op zoek.

Over land en met name over zee volgen we als het ware Odysseus tijdens zijn lange omzwerving. De bijzondere locaties die we bezoeken, dienen als het decor waartegen ik zijn avonturen in woord, beeld en gesprek tot hun recht zal laten komen. Een tocht vol avontuur, tegenslagen en mooie momenten. En daarmee eigenlijk een spiegel voor het menselijk bestaan.’

PROGRAMMA VAN DAG TOT DAG

dag 1 – zaterdag – Odysseus in Turkije

Aankomst in Istanbul

Programma
We beginnen onze odyssee in Istanbul met een overnachting aan het water van de Gouden Hoorn, een zijtak van de Bosporus. Neem een vlucht zodanig dat je uiterlijk om 17.30 uur in het hotel aanwezig bent. Arriveer je vóór 16.05 uur (aankomsttijd dagelijkse KLM-vlucht) op Istanbul New Airport (lST), dan kun je gebruikmaken van een door Ghanta geregelde transfer. Om 18.00 uur is in het hotel de kennismaking met je reisgenoten, gevolgd door een inleiding over het reisprogramma door je reisleider, Maarten Olthof. Rond 20.00 uur schuiven we aan tafel voor een eerste gezamenlijke Turkse avondmaaltijd.

Overnachting in Istanbul in een 4*-hotel met zwembad, stoombad (‘Turks bad’) en panoramisch uitzicht over de Gouden Hoorn


dag 2 – zondag – Odysseus in Turkije

Bosporus met Hagia Sophia

Istanbul

Programma

Homerus schrijft in de Odyssee hoe Odysseus ‘van veel mensen de steden zag en doorzag hoe ze dachten’. Zo duiken wij vandaag in de bijzonderheden van de Turkse metropool Istanbul.

De dag begint met een tocht in onze eigen taxiboot over de Bosporus. We varen naar ons volgende hotel, ditmaal in het voormalige Konstantinopel bij de oude stadsmuur en direct aan de Zee van Marmara gelegen. De Bosporus scheidt Europa van Azië, waardoor we als het ware over de grens tussen twee werelddelen varen. Vanuit dit hotel verkennen we te voet de oude stad, onder leiding van een Nederlandstalige Turkse gids. We bezoeken het paleis Topkapi, eeuwenlang als paleisstad de woonplaats van de sultan. We lunchen met uitzicht over de Bosporus. Aansluitend is er een kunsthistorische inleiding, waarna ieder op eigen gelegenheid het paleis en het museum bezichtigt.

We zien de Hagia Sophia, van oorsprong een christelijke kathedraal, vanaf de 15e eeuw een moskee, vanaf 1934 een museum en in 2020 herbestemd tot moskee. We bezichtigen het bouwwerk vanbinnen mits het vandaag opengesteld is. Nu de Hagia Sophia weer een moskee is, zijn de openstellingstijden afhankelijk van veel factoren en daardoor wisselend en onvoorspelbaar.

Aan het eind van de middag wonen we een religieuze dansvoorstelling bij van leden van de islamitische mystieke broederorde der Mevlevi’s. Al zwierend beelden deze ‘dansende derwisjen’ een mystieke zoektocht uit. Het bijzondere is dat de zoektocht van de derwisjen overeenkomsten vertoont met de zoektocht van Odysseus: die tocht gaat over ’thuiskomen’.

In vrijwel elk van de 24 hoofdstukken (‘boeken’) van de Odyssee komt het woord ‘maaltijd’ ettelijke malen voor. Ook van ónze odyssee vormt eten een belangrijk onderdeel. Vanavond gebruiken we de avondmaaltijd onder de sterrenhemel op een dakterras, met sprookjesachtig uitzicht op de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee.

Wandeling:
3-4 km met 50 m klimmen en dalen.

Overnachting in Istanbul in een 4*-hotel met uitzicht op de Zee van Marmara

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 3 – maandag – Odysseus in Turkije

Ferry over de Zee van Marmara - Odyssee
Ferry over de Bosporus

Naar Çanakkale bij Troje

Programma
In de stadshaven Yenikapi, niet ver van ons hotel, nemen we een comfortabele veerboot naar Bandirma, diagonaal over de Zee van Marmara. We worden er opgewacht door onze gecharterde bus voor een rit naar Güzelyali via Çanakkale. Als tijd en verkeer het toelaten, bekijken we in de haven van Çanakkale een overtuigende uitbeelding van het mythische ‘Paard van Troje’, te weten het ruim 12 meter hoge exemplaar dat uit staal en glasvezel is gebouwd voor de historische spektakelfilm ‘Troy’ (2004). Aan het eind van de middag arriveren we in het hotel aan het strand.

Ons hotel voor de komende twee overnachtingen ligt aan de smalle zeestraat van de Dardanellen (ook bekend als ‘Helles-pont’), die zeevaarders op de Middellandse Zee toegang verschaft tot de Zee van Marmara, verderop noordwaarts aan de Bosporus de stad Istanbul en uiteindelijk de Zwarte Zee, waaraan gelegen Oekraïne en de Krim. Ook Troje lag aan deze belangrijke toegangspoort tot Azië. Niet verwonderlijk dat veel verhalen uit de Griekse mythologie met deze toegangspoort verbonden zijn.

Zelfs in de vorige eeuw is juist hier nog een bloedige oorlog uitgevochten, door sommigen de ‘tweede Trojaanse oorlog’ genoemd…

Uiteraard hoort bij onze odyssee ook vandaag het genot van wat de plaatselijke keuken aan Turkse mezze te bieden heeft.

Overnachting in een 4*-hotel met zwembad en eigen strand

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 4 – dinsdag – Odysseus in Turkije

Paard van Troje - Odysseus reis
‘Paard van Troje’, nabij de antieke opgraving

Troje

Programma
Liefhebbers kunnen de dag beginnen met een kustwandeling van zo’n 5 km. Voor de anderen staat de bus klaar, met als bestemming de haven van Kumkale als eerste stop vandaag. De nodige kanonnen getuigen daar van de strijd die zich er in 1915 tijdens de Eerste Wereldoorlog heeft afgespeeld: volgens sommigen een waarlijke ‘tweede Trojaanse oorlog’. De legerstrijd was onderdeel van de geallieerde aanval op het Ottomaanse Rijk als bondgenoot van Duitsland. De geallieerden wilden de Dardanellen in bezit krijgen, Istanbul veroveren en de zeeroute naar Rusland veiligstellen. Ze leden hier echter onverwachts een grote nederlaag. Kemal Atatürk, de latere president van Turkije speelde de hoofdrol in deze strijd. Hij besefte maar al te goed de gelijkenis met de Trojaanse oorlog, toen eveneens geallieerde legers om toegang tot de Bosporus streden. Na de Turkse overwinning sprak Kemal: “Eindelijk hebben wij Hector gewroken!”, verwijzend naar de gesneuvelde Trojaanse held in de Ilias. Grondlegger Atatürk staat symbool voor de overgang van het Ottomaanse rijk naar het moderne Turkije.

De tweede stop vandaag is Troje, de ‘stad met haar hoge muren’, waar we de rest van de dag doorbrengen. Hier speelt het homerische heldendicht Ilias zich af: de tienjarige oorlog tussen Grieken en Trojanen rond 1200 v.Chr. Hier vocht Menelaos met Agamemnon, Odysseus en vele anderen om zijn naar Troje geschaakte vrouw, ‘de mooie Helena’, terug te winnen. Odysseus bedacht de list van het ‘Trojaanse paard’, waardoor de oorlog uiteindelijk in het voordeel van de Grieken werd beslist. Vanaf de stranden bij Troje gingen Odysseus en zijn mannen scheep om de thuisreis te aanvaarden. Hun tocht zou tien jaar gaan duren. Homerus’ heldendicht beschrijft deze tien jaar na Troje. Op deze plaats begint ook onze eigen odyssee ‘in het kielzog van Odysseus’.

Ons bezoek aan Troje start in het in 2018 geopende, hypermoderne museum. De museumcollectie, uitvoerig en veelal interactief toegelicht, helpt ons de opgraving te doorgronden. Over welk Troje hebben we het eigenlijk? De stad is immers meer dan 4000 jaar lang bewoond geweest en archeologen hebben dan ook negen verschillende ‘Trojes’ blootgelegd. De roemruchte ontvreemding van het ‘goud van Troje’ door de Duitse archeoloog Heinrich Schliemann wordt er pijnlijk aan de orde gesteld. Pas sinds kort weten we dat deze schat in het Poesjkin-museum in Moskou opgeslagen ligt.

Na de lunch bezoeken we de opgraving onder leiding van een plaatselijke gids. We nemen kennis van de verschillende theorieën over het paard van Troje, leren wat zeewind met de welvaart van de stad te maken heeft gehad en wat er met Troje gebeurde na de oorlog in de Oudheid.

We verdiepen ons in de uiteenlopende aanleidingen tot de Trojaanse oorlog, het verloop van de strijd en het vertrek van Odysseus naar zijn thuisland. En natuurlijk horen we over Aeneas, die het brandende Troje ontvlucht om elders een ‘nieuw Troje’ te stichten: het latere Rome!

Overnachting in een 4*-hotel met zwembad en privé-hotelstrand

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 5 – woensdag – Odysseus in Griekenland

Naar het Griekse Kavala voor de nachtboot naar Mykonos, Odysseus en de Kikonen

Programma
Onze bus brengt ons vandaag over de Turkse grens naar de Griekse kuststad Kavala. Dicht bij ons hotel werkt Turkije aan de langste hangbrug ter wereld, ‘Çanakkale 1915’. De opening ervan is gepland voor 18 maart 2022. De rit erover scheelt ons reistijd! De brug is een prestigeproject met veel symboliek en verwijst naar de bloedige overwinning in 1915 van de Ottomanen op de geallieerde legers, inderdaad ook op 18 maart.

Na zijn vertrek uit Troje wordt Odysseus door een zuiderstorm gedreven naar het land van de Kikonen. Dit volk had tijdens de oorlog aan de zijde der Trojanen gestreden en verdiende volgens hem dus een afstraffing. Bovendien kon hij er zo de voorraden aanvullen. Hij gaat er met zijn mannen vreselijk huishouden, maar het loopt anders dan gehoopt: de Kikonen halen versterking en Odysseus moet vluchten om zijn hachje te redden. Er vallen slachtoffers en in elk schip blijven zes bankjes leeg…

Als decor voor dit verhaal kiezen wij de antieke stad Filippi, gekend om zijn klassieke amfitheater en een verrassend verband met Troje. Toen de apostel Paulus in Troje verbleef, werd hij in een droom gemaand zijn boodschap in Europa te gaan verkondigen. De eerste plaats die hij daarbij aandeed was Filippi, dat door zijn toedoen de eerste christelijke gemeente in Europa werd. Een ‘verovering’ in een andere richting, maar niet met het zwaard. Het is niet zeker of de opgraving van Fillipi in september bij onze aankomst nog open is.

We gebruiken de avondmaaltijd in de levendige haven van Kavala, waarna we inschepen op de kolossale nachtveerboot naar Mykonos. Net als Odysseus tijdens zijn reis door Griekenland, slapen we op het water, al rusten wij op bedlinnen in gerieflijke scheepshutten.

Overnachting in een hut op de nachtboot naar Mykonos

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 6 – donderdag – Odysseus in Griekenland

Boottocht van Kavala naar Mykonos, een van de Cycladen

Programma
De boot legt pas rond 17.00 uur aan in de haven van Mykonos. Dat biedt ons letterlijk een zee van tijd voor ontspanning ’s nachts in de hut en overdag op het zonbeschenen dek. Tijd om te lezen, te zonnen of te mijmeren en over het water te turen, zoals Odysseus dat eindeloos moet hebben gedaan. Uiteraard nemen we ook tijd om samen te komen om ons in de verhalen te verdiepen. Want de Egeïsche Zee zit vol met geschiedenis en mythologie, vaak met elkaar vervlochten. We zien een reeks Griekse eilanden aan ons voorbij trekken. Zo passeren we Chios, de vermeende geboorteplaats van Homerus. Maar ook Samos, het eiland van Pythagoras, en Ikaria passeren de revue. Bij het laatste eiland stortte Ikaros in zee doordat hij niet luisterde naar de raadgeving van zijn vader, Daedalus. Daarom wordt de Egeïsche Zee ook wel ‘de Icarische Zee’ genoemd.

Na Ikaria varen we de Cycladen binnen. Grieks kuklos = ring: deze eilandengroep vormt een cirkel rondom Delos. Delos was een drijvend eiland totdat het de godin Leto, op de vlucht voor Hera, een toevluchtsoord bood. Hier baarde Leto onder een dadelpalm haar tweeling Artemis en Apollo. Leto zette het eiland vast op de zeebodem midden tussen de Cycladische eilanden. Sinds die dag is het eiland heilig en groeide het uit tot een van de belangrijkste religieuze centra van Griekenland. Daarom mocht er niemand meer sterven of geboren worden. Later moesten alle begraven lichamen van het eiland worden verwijderd. Uiteindelijk moesten ook alle bewoners het eiland verlaten en werd het een pelgrimsoord en orakelplaats. Delos komt ook aan de orde in de Odyssee, zoals we morgen zullen zien.

Bij aankomst op Mykonos springt direct in het oog waar de Cycladen beroemd om zijn: witgewassen huizen en kerken.
Ons hotel hier ligt 600 m van de aanlegplaats van de Nieuwe Haven.

Overnachting in een 3*-4*-hotel in Cycladische bouwstijl met zwembad nabij de Nieuwe Haven van Mykonos

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 7 – vrijdag – Odysseus in Griekenland

Palm van Delos - Odyssee

De heilige palm en de leeuwen van Delos

Bootexcursie naar het heilige eiland Delos, Odysseus en de palm, Apollo, het orakel

Programma
Na het ontbijt nemen we de zeetaxi naar de Oude Haven van Mykonos. Daar bezoeken we het kleine archeologisch museum. Een belangwekkend museumstuk houdt er nauw verband met de Trojaanse oorlog. Langs de kade van de oude haven lopen we naar het zeventiende-eeuwse witgekalkte iconische kerkencomplex van Maria Paraportiani. Daarna ontkomen we niet aan het schilderachtige, maar toeristische deel van de stad: we slenteren door ‘Klein Venetië’ en naar de beeldbepalende molenrij waar we de lunch gebruiken. Daarna is er wat vrije tijd om rond te kijken.

Vervolgens gaan we in de Oude Haven we aan boord van een boot om de zeestraat tussen Mykonos en Delos mee over te steken.
De archeologische opgraving op het eilandje beslaat een oppervlakte van meer dan vijftig voetbalvelden. Ook Odysseus is hier aan land gegaan op weg naar Troje, zoals hij verhaalt in de Odyssee. Nadrukkelijk beschrijft hij de maagdelijke dadelpalm die er ook toen stond en die in Griekenland van nature niet voorkomt. Hij beschrijft verder het altaar van Apollo, aan wie het eiland gewijd was, wat aanduidt dat het eiland ook toen al een belangrijke religieuze functie had. Zo was er een orakel, dat de Grieken zonder twijfel hebben geraadpleegd op weg naar Troje. Apollo speelde een grote rol in de Trojaanse oorlog.

Op Delos voorziet Odysseus zijn vloot van proviand, zoals wijn en olie, voor de lange reis die hen nog te wachten staat door de wateren van Griekenland.
Onder leiding van een gids bekijken we op Delos onder meer de heilige weg, het heilige meer, de heilige palm, de leeuwen van Delos, de tempels van Leto, Apollo en Artemis, de markt, verschillende huizen met fraaie mozaïekvloeren, het theater, het hotel en de tempel van Isis.

Na terugkomst in de Oude Haven van Mykonos varen we met de zeetaxi terug naar ons hotel.

Wandelen:

Op Delos en Mykonos lopen we ca. 4,5 km, vrijwel vlak

Overnachting in een 3*-4*-hotel in Cycladische bouwstijl met zwembad nabij de Nieuwe Haven van Mykonos

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 8 – zaterdag – Odysseus in Griekenland

Hotel op kraterrand - Odyssee Griekenland

Fast ferry naar Santorini, Odysseus en de Lotuseters

Programma
’s Morgens varen we met een superfast catamaran in anderhalf uur naar een van de meest spectaculaire stopplaatsen op onze odyssee: Santorini (ook wel: Thira, Thera). De ringvormige eilandengroep is het restant van een in het verleden geëxplodeerde, nog steeds actieve vulkaan. Van het oorspronkelijk ronde eiland zijn een halve maan en een paar kleine eilandjes overgebleven, met in het midden een nieuwe krater. Bij het binnenvaren van de eilandengroep kijken we tegen de ruim 200 meter hoge, loodrechte caldeirawand aan. Een bus brengt ons aan het begin van de middag naar het wellicht fraaiste hotel van onze gehele odyssee. Het is gelegen over de rand van de caldeira, met een dramatisch uitzicht op de archipel en de actieve krater.

Om de schoonheid van deze plek ten volle te kunnen appreciëren, blijven we de rest van de middag in het hotel. Tijd om te lunchen, te zwemmen en te genieten van het weergaloze uitzicht – met wellicht voor ‘Lotusdrinkers’ een wijntje bij de hier spectaculaire zonsondergang. We bevinden ons in het decor bij uitstek voor het verhaal van Odysseus over het verblijf bij de Lotuseters…

Overnachting in een panoramisch 5*-hotel, kamers met traditionele Cycladische grotarchitectuur

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 9 – zondag – Odysseus in Griekenland

Museum, boottocht naar de krater, Odysseus en de Cycloop

Programma
We beginnen de dag met een optionele wandeling van 2,5 km van het hotel naar het museum van het prehistorische Thira. Als alternatief is een taxi te bestellen (eigen kosten). Het museum vormt een voorproefje van de opgraving die we morgen bezoeken: Akrotiri.

Deze stad werd verwoest door de explosie van Santorini ca. 1500 v. Chr., waarbij de 1200 meter hoge vulkaan werd gereduceerd tot wat wij nu zien liggen. Net als in Pompeï werd Akrotiri goeddeels geconserveerd dankzij metersdikke vulkanische aslagen. Vooral de fresco’s zijn interessant voor ons, want ze geven een beeld van de scheepvaart en een rijke en esthetische samenleving al honderden jaren voordat Odysseus op pad ging.

Na koffie op een terras met uitzicht over de archipel dalen we af over het trappenpad naar de oude haven. Een alternatief is de nabijgelegen kabelbaan.

Met een kaïk varen we naar Nea Kameni, de nieuwe vulkaan en nog steeds actief. Tijdens de excursie wordt duidelijk waarom deze locatie is gekozen voor het verhaal over de cycloop Polyfemos. Hoewel Odysseus een aantal van zijn manschappen verliest en ook zelf bijna ten prooi valt aan de cycloop, weet hij met zijn listen te ontkomen. Hij begaat echter een kardinale fout: hij schreeuwt de cycloop toe dat die zijn verdiende loon heeft gekregen van ene Odysseus uit Ithaka. De rotsblokken die de woedende cycloop naar de schepen gooit, weten Odysseus en zijn mannen maar juist te ontwijken. Bovendien wekt Odysseus hiermee de toorn van de zeegod Poseidon, vader van Polyfemos. En een zeegod tegen je hebben wanneer je over zee naar huis moet… Zo heeft de slimme, maar zelfgenoegzame Odysseus zelf een vloek over zich afgeroepen en zal het tien jaar duren eer hij zijn eiland Ithaka zal bereiken.

Wandelingen:
– wandeling naar Thira: ca. 2,5 km, vrijwel vlak
– afdaling via het trappenpad: ca. 1 km met 190 m dalen
– beklimming van de vulkaan: ca. 2,5 km met 110 m klimmen en dalen, desgewenst kun je in de boot wachten

Overnachting in een panoramisch 5*-hotel, kamers met traditionele Cycladische grotarchitectuur

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 10 – maandag – Odysseus in Griekenland

Akrotiri fresco van paleis en schepen - Odyssee Griekenland

Fresco van Akrotiri met paleis en scheepvaart

Opgraving van Akrotiri, Odysseus’ verblijf in het paleis van Kirke

Programma
Als decor voor het lange verblijf van Odysseus en zijn mannen in het paleis van de tovenares Kirke nemen we de indrukwekkende opgraving van Akrotiri. Deze havenstad werd verwoest tijdens de explosie van de vulkaan Santorini. De uitbarsting was zo hevig dat ook de Minoïsche beschaving op Kreta, waarmee Akrotiri een sterke band onderhield, erdoor werd weggevaagd. De metersdikke laag as zorgde er echter voor dat restanten van Akrotiri goed behouden zijn gebleven. De plek biedt alles wat je van het luxe paleis van Kirke mag verwachten: gebouwen met meerdere verdiepingen, kleurrijke fresco’s, sierlijke meubelstukken en allerlei gebruiksvoorwerpen die wij tijdens ons bezoek zullen zien. Een ruim drieduizend jaar oud bed kan er symbool staan voor de sponde die Odysseus genoodzaakt was met de tovenares te delen.

Rond het middaguur nemen we de boot naar Piraeus. Ditmaal weer een snelle verbinding, waardoor we al rond 17.00 uur in Athene arriveren, nog bij daglicht.

Ons hotel in Athene is centraal gelegen. Het dakterras kijkt uit op de tempel van de oppergod Zeus en op de tempel van zijn dochter Athena op de Acropolis. We dineren en ontbijten met een weergaloos uitzicht in het panoramisch gelegen restaurant op de bovenste verdieping.

Overnachting in een centraal gelegen 4*-hotel met wijds uitzicht op de Acropolis

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 11 – dinsdag

Parthenon op de Akropolis - Griekenland reis Odysee

Odysseus Griekenland | Athene, Athena, Acropolis, Agora, Stoa, Monastiraki

Programma
Tijdens een odyssee mag een bezoek aan Athene niet ontbreken. De stad is immers gewijd aan de maagd Athena, die een hoofdrol speelt in de Ilias en de Odyssee. Zij leidt Odysseus naar de overwinning, biedt raad aan zijn zoon Telemachos, beschermt Odysseus voor de gevaren onderweg (al kan ze niet voorkomen dat die terugreis tien jaar duurt) en zorgt ervoor dat hij heelhuids thuiskomt. Ten tijde van de Trojaanse oorlog was er op de plaats van de Acropolis al een burcht in Myceense stijl, waarnaar Homerus nadrukkelijk verwijst. Op deze plaats zou later de fraaiste tempel uit de oudheid gebouwd worden ter ere van Athena, de godin die op deze plaats de stad haar naam gaf. In de Trojaanse oorlog stond Athena tegenover de zeegod Poseidon. Ook hier in Athene hadden zij samen wat uit te vechten…

Na het ontbijt, met uitzicht op de Acropolis, bezoeken we eerst het op loopafstand gelegen Acropolis Museum, een moderne schatkamer van informatie over de Acropolis en de stad Athene. In het klassieke Athene was men zich terdege bewust van de Ilias en de Odyssee. Niet voor niets waren alle metopen aan de noordzijde van het Parthenon gewijd aan de Trojaanse oorlog.

We lunchen op het terras van het museum met zicht op de Acropolis.
Daarna leidt een gids ons langs de monumenten op de Acropolis. We zien onder meer het tempeltje van Athena Nike (‘gevleugelde overwinning’ – waarom zouden die Amerikaanse sportschoenen toch zo heten?), het Athena Parthenon (de maagd Athena) en het Erechtheion, met het winnende resultaat van de wedstrijd tussen Athena en Poseidon.

Vervolgens dalen we af naar de Agora, de oude markt, met de in de vorige eeuw volledig gerestaureerde Stoa. Oorspronkelijk was dit een overdekte zuilengang met wat winkeltjes, waar men beschutting kon vinden tegen regen en zon. Op deze plaats ontwikkelde zich als filosofische stroming het stoïcisme, genoemd naar het gebouw. We zien hier verder een van de best bewaarde tempels van het oude Griekenland: de tempel van Hefaistos, oftewel het Theseion. Deze goddelijke smid leverde een beslissende bijdrage aan de Trojaanse oorlog.

Mogelijk is er aan het eind van de middag nog even tijd om rond te struinen in de populaire wijk Monastiraki met zijn vlooienmarkt.
In elk geval sluiten we de dag in Monastiraki af met een avondmaal op een terras met levende muziek. Na het diner wandelen we door de Plaka terug naar ons hotel.

Wandeling:
ca. 5 km met 120 meter stijgen en dalen; na het diner optioneel een taxi (scheelt 1,5 km)

Overnachting in een centraal gelegen 4*-hotel met wijds uitzicht op de Acropolis

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 12 – woensdag – Odysseus in Griekenland

Schip door Kanaal van Korinthe - reis Griekenland ‘In het kielzog van Odysseus’

Mysterie van Eleusis, Kanaal van Korinthe, burcht van Tiryns

Programma
Voor onze tocht over de Peloponnesos hebben we in de komende drie dagen een bus tot onze beschikking. Net buiten Athene ligt de opgraving van Eleusis. De opgraving is niet erg de moeite waard, maar de betekenis van de plaats des te meer. Hier vonden in de klassieke oudheid ‘mysteriën’ plaats, inwijdingsrituelen in het mysterie van leven en dood, de kringloop van het leven. Zij werpen een ander licht op de Griekse mythologie.

In het landschap is de geologische overgang het vasteland van Griekenland naar de Peloponnesos haarscherp: op een smalle landengte is hier het zes kilometer lange kanaal van Korinthe aangelegd. De aanleg ervan werd al door de oude Grieken overwogen. Zo’n kanaal zou de zeereis naar de Ionische eilanden immers met wel 400 km bekorten. Bovendien meed een schipper zo de verraderlijke zuidpunt van de Peloponnesos. Het graafwerk zou echter pas aan het einde van de negentiende eeuw plaatsvinden. Om het kanaal door te varen is de nodige stuurmanskunst vereist…
We gebruiken de lunch bij het kanaal.

’s Middags brengen we een kort bezoek aan Tiryns, een van de belangrijkste steden uit de Myceense periode. De opgraving geeft wellicht een nog beter beeld van een ‘Myceense burcht’ dan Mycene zelf, de plaats die we morgen bezoeken.

Onze overnachtingsplaats is een hotel bij Nafplion, direct aan het strand. Aan het eind van de middag hebben we tijd voor een verfrissende duik in zee.

Overnachting in een 4*-hotel met zwembad, direct aan het strand gelegen

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 13 – donderdag – Odysseus in Griekenland

Leeuwenpoort - reis Griekenland ‘In het kielzog van Odysseus’

De leeuwenpoort van Mycene

Epidaurus, Odysseus en Mycene

Programma
Vandaag staan er twee Unesco-werelderfgoederen op het programma. ’s Morgens bezoeken we het immense amfitheater van Epidaurus, een van de best bewaarde amfitheaters uit de klassieke oudheid. Het biedt plaats aan maar liefst 14.000 toeschouwers en nog steeds worden er voorstellingen gegeven. Het bouwwerk vormde onderdeel van een ‘gezondheidscentrum’, gewijd aan Asklepios, een zoon van Apollo.

Dit complex was een van de eerste georganiseerde ziekenhuizen zoals wij die kennen. Genezing kon er worden bevorderd door een slaapkuur, maar ook door de omringende natuur, door cultuur en door sport. Daarvoor werd het theater gebouwd en een stadion van 180 m, beter behouden nog dan dat van Olympia.
Asklepios was ten tijde van Homerus nog een ‘kundige geneesheer’, maar later zou hij worden vereerd als god der geneeskunst.

’s Middags staat de burcht van Mycene op het programma. Tijdens de Trojaanse oorlog heerste Agamemnon hier als vorst. Hij speelde een belangrijke rol in die oorlog. Bij terugkeer thuis wordt hij echter door zijn vrouw vermoord. Heinrich Schliemann, de Duitse archeoloog die we ons uit Troje herinneren, deed ook in Mycene opgravingen. Hij vond ook hier een gouden schat, met een dodenmasker dat hij ten onrechte aan Agamemnon toeschreef. Beroemd van Mycene zijn verder de leeuwenpoort en de koningsgraven. De levendige fresco’s, te zien in het museum, wijzen op nauwe banden met de Minoïsche beschaving op Kreta.

Overnachting in een 4*-hotel met zwembad, direct aan het strand gelegen tijdens Odysseus’ reis door Griekenland

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 14 – vrijdag – Odyssee

Overzicht over Ithaka - reis Griekenland ‘In het kielzog van Odysseus’

Ithaka, het thuis van Odysseus

Odysseus Griekenland | Tocht langs de Golf van Korinthe, overtocht naar Ithaka, Nostos

Programma
’s Morgens reizen we per bus langs de Golf van Korinthe naar Patras. Korinthe dankte in de oudheid zijn rijkdom aan het overtrekken van schepen over de landengte door middel van een zogeheten diolkos, een hardstenen en ingevette overtoom (overhaal), waarvan nog resten te zien zijn. De stad zou zijn gesticht door Sisyfos, met wie het niet goed afliep…

De apostel Paulus stichtte hier al in 50 na Chr. een christelijke gemeente. Bekend zijn Paulus’ brieven aan de Korinthiërs. De stad heeft voorts haar naam gegeven aan wat wij ‘krenten’ en de Fransen ‘raisins de Corinthe’ noemen.

Aan het begin van de middag nemen we de veerboot naar Ithaka vanuit Patras, een van de belangrijkste havensteden van Griekenland. We komen hier overmorgen terug voor onze boottocht naar Italië.

Op weg naar Ithaka doorkruisen we de Ionische Zee. Rond 16.30 uur bereiken we de haven in het zuidelijk deel van Ithaka. Onze eigen bus brengt ons langs een schitterende route met zicht op het eiland Kefalonia naar ons hotel in het noorden, bij de Frikas-baai. Het hotel heet heel toepasselijk ‘Nostos’. Het woord nostos heeft in de Griekse literatuur een bijzondere betekenis: het duidt op ‘het thuiskomen over zee van een epische held’. In de Odyssee komt daar bij: ontsnappen aan de dood, veilige landingen, thuiskomen uit de oorlog. Ook voor ons is het verblijf op Ithaka betekenisvol, want verscheidene episodes van de Odyssee spelen zich hier af. Niet in chronologische volgorde: de verteller van het epos speelt met tijd en volgorde. Ook voor onze reis is Ithaka een plaats van ‘flashbacks’, maar ook van ‘flashforwards’. Voor de duiding van de Odyssee is Ithaka de ultieme metafoor voor ‘thuiskomen’ – thuiskomen bij jezelf.

Overnachting in een charmant 2*-dorpshotel met zwembad, nabij de Frikas-baai

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 15 – zaterdag – Odyssee

Maquette van het paleis - reis Griekenland ‘In het kielzog van Odysseus’

Maquette van paleis van Odysseus

Odysseus Griekenland | Ithaka, de Polis-baai, de Loizos-grot, museum, paleis van Odysseus

Programma
Ofschoon door sommigen betwist gaat men ervan uit dat dit eiland onder het gezag van koning Odysseus viel. Vandaag verkennen we het deel van Ithaka dat voor de Odyssee van belang is. In elk geval vinden wij hier het decor voor de gekozen episoden. Vanuit ons hotel lopen we naar de nabijgelegen Frikas-baai. Hier gaan we aan boord van een kaïk voor een boottocht die weinigen zullen maken. We varen vanaf Frikes in ongeveer een uur om rond de noordkant van Ithaka naar de Polis-baai, om zo op eenzelfde manier als Odysseus aan te komen op de plaats waar hij na twintig jaar zijn geliefde thuiseiland weer betrad – nostos… Hier werd hij door de Faiaken in een diepe slaap aan land gezet, rijkelijk voorzien van geschenken. We lopen naar de aan deze baai gelegen Loizos-grot, waar in de vorige eeuw inderdaad een antieke schat is gevonden.

Van hieruit lopen we omhoog naar het dorpje Stavros, waar zich een klein museum bevindt. Het herbergt gouden sieraden en restanten van driepoten, ook vermeld in de Odyssee. Een keramiekscherf toont er de tekst ‘gebed tot Odysseus’, aanduidend hoe Odysseus in de klassieke tijd van een held een god is geworden.

Vanaf Stavros lopen we naar de plaats waar het paleis van Odysseus wordt vermoed. Hopelijk kan de plaatselijke gids Spyros als nazaat van Odysseus uitleg geven en mythologie, geschiedenis en geloof met elkaar verbinden. Ook op Ithaka verrichtte Schliemann opgravingen. Op deze plaats vond hij muren uit de Myceense tijd.

We buigen ons hier over het vertrek van Odysseus voor de Trojaanse oorlog, over Penelope, Telemachos en natuurlijk de vrijers. Maar op onze eigen, denkbeeldige odyssee ‘is Odysseus er nog lang niet’. Hij wordt immers in het zicht van de haven door de wind teruggeblazen en Poseidon zal hem nog veel te verduren geven.

Al mijmerend over ’thuiskomen’ lopen we door een begroeid dal terug naar hotel Nostos.
We eten op een terras in het haventje van Frikes. Het zou zó maar kunnen dat dit van restaurant ‘Odysséas’ is

Wandelen:
7 km lopen met 200 m klimmen en dalen, mogelijk wat in te korten door een taxi.

Overnachting in een charmant 2*-dorpshotel met zwembad, nabij de Frikas-baai

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 16 – zondag – Odysseus in Griekenland

Boot Patras naar Bari - reis Griekenland ‘In het kielzog van Odysseus’

Afscheid van Ithaka, strand bij Patras, nachtboot naar het Italiaanse Bari

Programma
Voor de uiteindelijke thuisreis van Odysseus moeten wij, tegenstrijdig genoeg, Ithaka verlaten. We staan vroeg op voor de veerboot terug naar Patras. Verloopt ons vertrek volgens plan, dan hebben we tijd om te te lunchen en misschien te zwemmen op een strand nabij de haven. Ruim op tijd melden we ons in de internationale haven voor de nachtboot naar Bari. Opnieuw slapen we op het water, wederom in comfortabele hutten. Na vertrek rond 17.00 uur is de avond vrij te besteden. Genieten van het weer, het uitzicht, de bedrijvigheid op het dek en een maaltijd in het restaurant.

Rond middernacht passeren we Corfu en leggen we waarschijnlijk kort aan in Igoumenitsa

We ontbijten op de boot, die om 9.00 u aankomt in Bari, in de hak van Italië.

Overnachting in een hut op de nachtboot naar Bari

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 17 – maandag – Odysseus in Italië

Het dorp Scilla - reis Griekenland ‘In het kielzog van Odysseus’

Het Italiaanse plaatsje Scilla

Van Bari naar Scilla en Charybdis

Programma
We ontbijten op de boot, die om 09.00 u aankomt in de Italiaanse havenstad Bari, in de ‘hak’ van het laarsvormige land. We zijn hier in de provincie Pulia, onder meer bekend om haar rode wijn van de Primitivo-druif.

In de haven wacht onze privé-bus, die ons in ruim 400 km meeneemt naar Scilla een kustplaatsje aan de Straat van Messina. Zo op het eerste gezicht een schilderachtig plaatsje, maar schijn bedriegt. Dit is de plaats waar Odysseus te maken krijgt met de zeemonsters Scylla en Charybdis. De plaatsnaam Scilla is een veritaliaansing (‘sjíela’) van ‘Scylla’ (ook wel: Skylla), de naam van het zeskoppige zeemonster dat hier in een grot zou hebben gehuisd! Scylla heeft zes slangenarmen met hongerige hondenkoppen. Wie er voorbij vaart valt ten prooi aan één van deze monstermuilen. Dan passeer je het monster toch op ruime afstand, denk je dan? Maar daar zit nou juist het probleem, want dan kom je in de buurt van Charybdis, en dat is zo niet nog erger. Charybdis slokt een aantal malen per dag een gigantische hoeveelheid zeewater op en verorbert alles wat daarin of erop aanwezig is. Odysseus moet bij passage van de straat van Messina bij Sicilië dus kiezen tussen twee kwaden, zoals wij dat met enige regelmaat ook moeten in ons leven. Met het zweet in de handen kiest hij voor de passage langs Skylla. Helaas vallen hierdoor zes van zijn beste mannen ten prooi aan het monster. Maar dit doet Odysseus liever dan het risico te nemen met zijn allen ten onder te gaan in de bek van Charybdis. Wij zien herinneringen aan Skylla en in de straat van Messina tussen Scilla en Sicilië zien we duidelijk de kolken van Charybdis. De zeebodem ligt hier bezaaid met schepen die zijn vergaan…

Toch dineren we hier romantisch op een terras boven het water, met zicht op de Tyrreense Zee. Mogelijk eten we zwaardvis, want de bewoners van Scilla jagen al van oudsher op deze enorme vissen.

Overnachtingin een charmant 3*-4* dorpshotel aan het Spiaggia di Sirene

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 18 – dinsdag – Odysseus in Italië

Rotsblokken in zee - reis Griekenland ‘In het kielzog van Odysseus’

Rotsblokken in zee

Aeolus, Vulcano, de Laistrygonen, Stromboli

Programma
Onze bus brengt ons naar de haven van het plaatsje Villa San Giovanni, waar we met een veerboot de korte oversteek van de straat van Messina maken en zo Sicilië bereiken. Hoed je voor Charybdis! Per bus reizen we door naar Milazzo, het vertrekpunt van de draagvleugelboot naar Stromboli.

We varen over de Tyrreense zee langs de Eolische Eilanden Vulcano, Lipari, Salina en enkele kleinere eilanden. Hier huisde de god Aeolus, god van de wind. Aanvankelijk is hij Odysseus goed gezind en onthaalt hij de mannen hartelijk op zijn eiland. Hij helpt hij hem aan gunstige wind voor de thuisreis naar Ithaka. Maar als Odysseus door zijn eigen stommiteit weer terug waait en Aeolus opnieuw om hulp smeekt, dan jaagt de windgod hem weg. Aeolus helpt geen tweede keer! Gunstige wind kan deze schipper nu wel op zijn buik schrijven.

Het eiland Vulcano heeft een actieve vulkaan. Zoals het geoniem ‘krent’ uit ‘Korinthe’ is voortgekomen, heeft juist deze Italiaanse vuurberg ons het geoniem ‘vulkaan’ opgeleverd. Gestaag stijgt giftige damp op uit fumarolen rondom de krater. De vulkaan wordt soms extra actief en gooit dan lava en rotsblokken de lucht in, die een enkele maal zo ver neerkomen als op Lipari, het naburige eiland.

Bij een soortgelijk eiland leggen Odysseus en zijn mannen aan, en wel in de bevallige haven van Telepylos. Enkel Odysseus gaat met zijn schip buitengaats voor anker. De overigen varen de baai in. Al spoedig blijkt dat dit eiland toebehoort aan huiveringwekkende reuzen, de Laistrygonen. Vanaf de bergtoppen werpen zij enorme rotsblokken, die alle schepen in de haven verbrijzelen. De bemanning wordt gespiest en door de reuzen verorberd. Zo moeten wij ook vaak lijdzaam toezien hoe dierbaren ten prooi vallen aan een dodelijke ziekte, geweld of een ramp. Alsof ze worden verzwolgen door iets groters, ons verbijsterd achterlatend. Het leven spaart niemand…
Door een mengsel van wijsheid en geluk ontkomt alleen het schip van Odysseus aan de Laistrygonen.

Kan Vulcano soms tekeergaan, dat is nog niets vergeleken bij het eiland Stromboli. Die vulkaan spuwt al duizenden jaren lang onophoudelijk vuur en lava en werpt vurige projectielen als bommen de zee in. De bewoners noemen de Stromboli daarom liever iddu, Siciliaans voor ‘Hem’.
Wij verblijven op Stromboli aan de veilige zijde van het eiland. Ons hotel ligt op loopafstand van de haven, aan een strand met, hoe kan het anders, zwart vulkanisch zand. Na het inchecken dineren we op een terrasje aan het strand.

Bij zonsondergang kunnen zij die willen een excursie per boot maken naar de andere kant van het eiland. In de schemering van de ondergaande zon is het rode schijnsel te zien van gloeiende lavafonteinen. Morgen bekijken we deze ingang naar de onderwereld vanaf het land…

Overnachting in een charmant 3*-kusthotel aan een vulkanisch strand

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 19 – woensdag – Odysseus in Italië

Restaurant Osservatorio met zicht op de krater - reis Griekenland ‘In het kielzog van Odysseus’

Restaurant Osservatorio met zicht op de krater

De Sirenen, de ingang tot de onderwereld

Programma
De ochtend is vrij te besteden. Je kunt het stadje door wandelen en bijvoorbeeld het kerkje van San Vincenzo bezoeken. Of je slaapt uit en begint de dag met een duik in zee, want het strand ligt voor de deur.

Na de lunch vertrekken we voor een wandeling. De eerste kilometer volgen we de strandweg naar een plaats waar Strombolicchio in zicht komt. Dit mini-eiland is een oude vulkaankrater waaromheen vulkanisch gesteente is weggeërodeerd. Zulke grillige rotsformaties, die deels onder water doorlopen, hebben in deze gehele regio talloze malen voor schipbreuk gezorgd.

Dit is het decor voor een van de bekendste verhalen uit de Odyssee, vaak in de kunst verbeeld. Het alarmsignaal van onze politieauto’s, ziekenwagens en brandweerauto’s is ernaar vernoemd: de Sirenen! Odysseus is voor hen gewaarschuwd. Deze beeldschone vrouwen met vogelpoten huizen op een klif waar Odysseus langs moet varen. Zij zingen zo betoverend dat geen schipper de verleiding kan weerstaan om op de klippen af te sturen. Geen zeevaarder die het overleeft… Toch wist Odysseus de klif te passeren terwijl hij in bewondering het gezang van de Sirenen aanhoorde! Men zegt dat de Sirenen hierna hun magische krachten voorgoed kwijt waren en in rotsblokken veranderden…

Na dit intrigerende verhaal, dat veel leerzaams zal blijken te bieden, is er een keuze:

 • Je kunt meegaan met een wandeling die deels de vulkaan op gaat. Je wandelt dan naar een uitzichtpunt op zo’n 300 m hoogte. Dit ligt op een kilometer afstand van de ‘Sciara del fuoco’, het actieve deel van de vulkaan, ruim 900 m boven zee. De wandeling gaat over een goed bergpad. In totaal loop je dan 7 km, met circa 300 m stijgen en dalen. Helaas heeft een brand de vegetatie in mei 2022 deels verwoest. Maar het uitzicht blijft weergaloos.
 • Het alternatief is een route die de kustlijn volgt over een weggetje dat op een gegeven moment onverhard is. Je loopt in dit geval ongeveer 4 km, met ruim 100 m klimmen.

Beide routes ontmoeten elkaar bij restaurant Osservatorio. Dit eethuis ligt in the middle of nowhere, maar heeft wel zicht op de actieve krater. Bij ondergaande zon geniet je hier van een spectaculair schouwspel van vuur, lava en rook.

Vooral het gedreun en gedonder joegen Odysseus en zijn makkers angst aan. Als er ergens een ingang tot de onderwereld bestaat, moet dat wel hier zijn. Odysseus heeft de opdracht gekregen om in de onderwereld raad te vragen aan de overleden Tiresias, de ‘blinde ziener’. Hij brengt alle daartoe benodigde offers, waarna de ziener aan hem verschijnt. Die waarschuwt Odysseus voor wat hij en zijn mannen op Sicilië vooral moeten nalaten om heelhuids thuis te kunnen geraken, al zal de reis in elk geval een zware beproeving worden. Ook voorspelt hij de narigheid van alle vrijers rondom Penelope, mocht Odysseus überhaupt zijn paleis op Ithaka bereiken…

Mocht je niet willen wandelen, dan is het restaurant ook per taxi bereikbaar. Na de maaltijd is mogelijk vervoer terug naar het hotel te regelen.

Overnachting in een charmant 3*-kusthotel aan een vulkanisch strand

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 20 – donderdag – Odysseus in Italië

Draagvleugelboot naar Stromboli

Draagvleugelboot naar Stromboli

Boottocht terug naar Milazzo, bus naar Taormina

Programma
We staan vroeg op omdat we uiterlijk om 06.30 uur in de haven moeten zijn voor de boot terug naar Milazzo. De oversteek vandaag is de laatste in een reeks van zestien boottochten tijdens onze odyssee. We nemen nu geen draagvleugelboot, maar waarschijnlijk een gewone veerboot. Die doet langer over de tocht, zo’n zes uur, met mogelijk de gelegenheid om vanaf het scheepsdek van de pracht van de Eolische eilanden te genieten.

De zeven Eolische eilanden zijn in het jaar 2000 door de Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen. De gehele archipel bestaat uit eilanden van vulkanische oorsprong: Lipari als middelpunt, Vulcano (beroemd om zijn geneeskrachtige thermische modderpoelen), Salina (decor van de romantische speelfilm Il postino), Panarea, Filicudi, Alicudi en Stromboli. Bij verscheidene eilanden zal onze boot aanleggen.

De haven van Milazzo naderend zien we boven op een heuvel het monumentale kasteel van Milazzo. In de klassieke oudheid was hier een akropolis met een Griekse kolonie als onderdeel van Magna Graecia. Griekse koloniën hebben grote invloed gehad op de culturele vorming van de Romeinen. In Milazzo wacht ons de bus, die ons in zo’n 2,5 uur naar Taormina zal rijden.

Ons hotel voor de komende twee nachten ligt recht boven Piazza IX Aprile, het bruisende historische plein van Taormina, met directe toegang tot de gezellige winkelstraat Corso Umberto. Veel kamers hebben een balkon en het hotel heeft twee grote terrassen, met weergaloos uitzicht op de Straat van Messina en de Etna.

Overnachting in een vintage 3*-hotel in Italiaanse retro-stijl (‘vintage’)

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 21 – vrijdag – Odysseus in Italië

Het Griekse theater van Taormina - reis Griekenland ‘In het kielzog van Odysseus’

Theater van Taormina met Etna

De runderen van Helios, Kalypso, het Griekse theater en de Fakaien

Programma
Net als Milazzo was Taormina in de oudheid een Griekse kolonie. De stad is gebouwd tegen de steile flanken van de Monte Tauro. Goethe bezocht Taormina in 1787, waarna vanaf de negentiende eeuw een bezoekersstroom op gang kwam van kunstenaars, schrijvers en aristocraten, later gevolgd door filmsterren en overige beroemdheden. Al eeuwenlang hebben hier het uitzicht, de cultuur en het aangename klimaat een onweerstaanbare aantrekkingskracht op talrijke reizigers. De stad, met haar weergaloze uitzicht op de zee en de Etna, vormt een sfeervol decor voor de afsluitende verhalen uit onze odyssee.

We beginnen in het Romeinse Odeon, in Taormina bescheiden van afmeting. Hier gaan we na wat er terechtkwam van de waarschuwing door Tiresias aan Odysseus en zijn mannen om op Sicilië de runderen van Helios met rust te laten. Met die dieren liep het niet goed af, net zomin als met Odysseus’ mannen. Als enige ontkomt Odysseus aan de straf van Helios, maar hij verliest dus wel zijn gehele bemanning en moet alleen verder.

Het stadspark met zijn bizarre folly’s is een passend decor voor het paleis van Calypso. Odysseus spoelt hier aan en Calypso raakt door hem bekoord. Als nimf heeft zij het eeuwige leven. Ze probeert Odysseus te verleiden voor haar te kiezen en zo eveneens onsterfelijk te worden. Odysseus wil echter slechts één ding: terug naar huis, terug naar Penelope. Dit is een van de ontroerendste delen van de Odyssee met tevens een belangrijke levensles voor iedereen. Uiteindelijk moet Calypso hem laten gaan – dat is haar lot. Ze ontneemt hem wel alle gevoel voor tijd. Zo worden de zeven dagen die Odysseus denkt bij haar te zijn geweest uiteindelijk zeven volle jaren…

We eindigen in het Griekse-Romeinse amfitheater, met panoramisch zicht op de baai, de zee en de Etna. Goethe roemde dit bouwwerk als ‘fraaiste openluchttheater ter wereld’. Wát een decor voor Odysseus’ verblijf bij de Faiaken. Bij hen aangespoeld op het strand wordt hij daar ontdekt door koningsdochter Nausikaä, misschien wel de bevalligste vrouw die Odysseus op zijn lange reis tegenkomt. De koning nodigt hem uit voor een groot feestmaal, waar een troubadour begint te zingen over… de Trojaanse Oorlog. Dit wordt Odysseus te veel en hij barst in tranen uit. Hij moet zijn ware herkomst onthullen en begint te vertellen over zijn noodlottige nostos, nog steeds niet voleindigd. De Faiaken varen hem uiteindelijk naar Ithaka. Odysseus’ hond is de eerste die zijn baas herkent, waarna het trouwe en oude dier zijn laatste adem uitblaast. De rest is geschiedenis… Alhoewel? We kunnen in dit Grieks-Romeinse theater Aeneas niet onvermeld laten. Immers, hij ontvluchtte het brandende Troje, zwierf gedurende een ‘odysseaanse’ tocht vele jaren over zee en kwam uiteindelijk terecht in Italië, waar zijn nakomelingen Rome stichtten.

De middag is vrij te besteden. Slenteren over de Corso Umberto, pendelend tussen Porta Messina en Porta Catania, voor aanschaf van de laatste souvenirs? De dom van Taormina bewonderen, of de kerk van San Giuseppe bekijken? Of met kabelbaan of bus naar het strand voor een duik in zee en een bezoekje aan Isola Bella?

We beëindigen de dag met een slotmaaltijd om terug te blikken op alle ervaringen tijdens onze gezamenlijke odyssee.

Overnachting in een vintage 3*-hotel in Italiaanse retro-stijl (‘vintage’)

Klik op onderstaande foto’s voor vergroting.


dag 22 – zaterdag – Odysseus in Italië

De liefde overwint alles - reis Griekenland ‘In het kielzog van Odysseus’

De liefde overwint alles…

Terugreis

Programma
Een luchthavenbus brengt je naar de luchthaven van Catania voor de terugreis.

Proost - reis Griekenland ‘In het kielzog van Odysseus’
Γεία μας – op onze gezondheid!

Griekse heildronk ‘ja mas!’, met passend, homerisch bierglas.


Kaart van de Odyssee reis

Kaart van de Odyssee reis Griekenland Turkije Italië


Maarten Olthof (1956), ecoloog, wandelcoach en geëngageerde Zen-monnik
Maarten heeft vele tientallen verschillende reizen ontwikkeld en honderden reizen begeleid naar onder meer Nepal, India, Tibet, Bhutan, Thailand, Sri Lanka en Indonesië. Al meer dan 20 jaar begeleidt hij de pelgrimsreis ‘In het voetspoor van de Boeddha’ door India en Nepal. Maarten is hiermee tijdens deze tocht een belangrijke bron van informatie voor vragen over natuur en spiritualiteit.

In 2003 legde Maarten te voet de nagenoeg vergeten, eeuwenoude en duizend kilometer lange route door India en Nepal af die de boeddhistische pelgrimsplaatsen in India en Nepal onderling verbindt. Het resultaat daarvan is zijn literaire reisverslag in boekvorm: Lopen in het voetspoor van de Boeddha, bij verschijning genomineerd als ‘mooiste spirituele boek van het jaar’.

De grafisch fraai verzorgde, kleurrijke e-boekeditie is online via de uitgever te koop onder andere via Uitgeverij Ten Have. Via deze link kun je de eerste hoofdstukken van het boek gratis downloaden. De gedrukte boekeditie, in meerdere oplagen verschenen, is inmiddels uitverkocht en incidenteel online antiquarisch verkrijgbaar. De Engelstalige editie is als e-book in 2019 verschenen met een voorwoord van roshi Joan Halifax, een wereldwijd toonaangevende zenmeester. Te koop via Amazon, dat ook een kosteloze leesproef aanbiedt. De op het boek gebaseerde Engelstalige filmdocumentaire Go without fear heeft premières beleefd in New York, Kathmandu, Antwerpen en in Amsterdam op het International Buddhist Film Festival Europa 2019 in het filmmuseum Eye. Online werd de film in 2021 voor een groot publiek vertoond via het platform 30NOW. De film is te bekijken via www.ghanta.eu/film.

Maarten Olthof Boek

In 1997 heeft Maarten Stichting Vajra (www.vajra.nl) opgericht voor ontwikkelingssamenwerking in Nepal. Deze organisatie bouwt onder meer scholen, verstrekt studiebeurzen en heeft in Bhutanese vluchtelingenkampen in oostelijk Nepal ’s werelds grootste zonneovenproject opgezet, waardoor daar ruim 85.000 mensen hun maaltijd met warmte van de zon hebben kunnen koken. De stichting heeft de eerste ecologische school in Nepal, de Vajra Academy, laten bouwen. Sinds de aardbevingen in Nepal in 2015 richt de stichting zich hoofdzakelijk op de wederopbouw van Nepal, in het bijzonder door herstel en herbouw van beschadigde of geheel ingestorte scholen, en op de uitbreiding van de Vajra Academy.

Door deelname aan evenementen van Ghanta steun je indirect Stichting Vajra! Voor elke dag die Maarten voor Ghanta Spirituele Reizen werkt, werkt hij een dag belangeloos als vrijwilliger voor Stichting Vajra.

Lees verder over Maarten in ‘Over Ghanta‘.

Reisdata en Prijs:
zaterdag 21 mei t/m zaterdag 11 juni 2022 | € 4995,- | tot en met 23 februari € 150 korting
zaterdag 17 sept t/m zaterdag 8 okt 2022 | € 5095,- | tot en met 23 februari € 150 korting
Heb je een kortingscode? Voer die dan in tijdens je boeking.

Exclusief heen- en terugreis. Vluchten te boeken vanaf € 150, zie voor mogelijkheden onder ‘Vervoer’
Eenpersoonskamer (beperkt beschikbaar): toeslag € 995

Bijdrage aan Reis-Garantiefonds GGTO: € 7,50
Reserveringskosten per boeking: € 15,-

Klik hier voor de reisvoorwaarden

Aantal reisdeelnemers
minimaal 15, maximaal 25

Inbegrepen
● verblijf in karakteristieke, sfeervolle hotels, veelal 4*, vrijwel allemaal aan zee gelegen
● overnachting op tweepersoonskamers
● 2 overnachtingen in een hut op een nachtboot, mogelijk in een vierpersoonshut
● zestien verschillende boottochten
● aanvullend vervoer volgens programma met onze eigen bus
● ontbijt en diner (2 gangen, soms 3), behalve op de nachtboten
● begeleiding door ecoloog, zenboeddhist en verhalenverteller Maarten Olthof
● bij bezoek aan opgravingen vaak begeleiding door plaatselijke deskundige
● entreegelden volgens programma

Niet inbegrepen
● vervoer naar Istanbul en terug vanuit Catania, zie onder ‘Praktische punten’
● bijdrage aan Reis-Garantiefonds GGTO (€ 7,50)
● boekingskosten (€ 15,-)
● maaltijden op de nachtboten
● lunches en extra dinergangen
● toeslag voor eenpersoonskamer, NB: op de nachtboten kan het zijn dat de hut gedeeld moet worden
● overige entreegelden en excursies
● prijsstijgingen a.g.v. brandstofkosten
● verzekeringen (NB verplichte afsluiting van reis- en annuleringsverzekering met dekking van coronavirus-/covidgerelateerde schade)
● individuele vervoerskosten, bv. bij inkorting/overslaan van wandeling
● extra kosten die ontstaan door covidgerelateerde problemen
● PCR-test indien pas onderweg nodig blijkend
● onvoorziene vervoerskosten
● uitgaven van persoonlijke aard


Aandachtspunten

 • Moment neemt de greep van het coronavirus op ons deel van de wereld af en wordt er in de reisbranche meer mogelijk. Maar niemand weet hoe het precies zal gaan. Het organiseren van deze reis is alleen mogelijk als Ghanta Spirituele Reizen wordt gevrijwaard van enige coronavirus-/covidgerelateerde kosten voor, tijdens en/of na de reis. Wie deze reis boekt, heeft een eigen verantwoordelijkheid en risico, zo goed mogelijk te dekken door een adequate reis- en annuleringsverzekering met ‘coronadekking’. Gelukkig zijn er steeds meer aanbieders die zo’n ruime coronadekking geven.
 • Het is daarom bij deelname aan deze reis verplicht een reisverzekering af te sluiten die medische kosten, repatriëringskosten en buitengewone kosten tegen kostprijs dekt, ook in geval van covid. Zie onder ‘Corona/covid’. Ook een annuleringsverzekering met coronadekking is verplicht. Die moet bij de meeste verzekeringsmaatschappijen worden afgesloten binnen een week na de ontvangst van de factuur. Zie onder ‘Verzekeringen’.
 • Tijdens deze reis door drie landen en langs de nodige eilanden kunnen reisomstandigheden plotseling veranderen. Een grensovergang kan opeens gesloten blijken te zijn of de groep kan de toegang tot een eiland worden ontzegd. Een veerboot kan worden vertraagd of zelfs geannuleerd door een plotseling opstekende zeewind, hoewel de kans hierop in voor- en najaar minder groot is dan in de zomer. In geval van zulke overmacht past Ghanta de reis zodanig aan dat zoveel mogelijk recht aan het oorspronkelijke programma wordt gedaan. Het spreekt voor zich dat een flexibele en avontuurlijke opstelling aansluit bij het karakter van een odyssee en bijdraagt aan een positieve reiservaring voor jou en je reisgenoten.
 • Je vervoert zelf je bagage naar en van elke boot. Daarom is het niet doenlijk een zware, grote koffer mee te nemen. Zie onder ‘Bagage’
 • Je hebt een mobiele telefoon (smartphone; Android of Apple) 
 • Je paspoort moet na aankomst in Turkije minimaal nog 150 dagen geldig zijn.

Wat gebeurt er na je boeking?
Na boeking ontvang je een ontvangstbevestiging en na controle van beschikbaarheid een boekingsbevestiging met de factuur. Je boeking is compleet zodra de betaling ervoor is ontvangen.
– Bij vertrek na 3 maanden vanaf boekingsdatum betaal je 20% van de reissom aan, plus toeslagen.
Voor de overige 80% ontvang je geruime tijd voor vertrek een tweede factuur. Die moet uiterlijk 6 weken vóór vertrek betaald zijn.
– Bij vertrek binnen 3 maanden vanaf boekingsdatum betaal je 100%.


Informatiebijeenkomst in Deventer om 14.30 u op zondag 24 april 2022 (voor de reis in mei 2022) en zondag 28 augustus 2022 (voor reis in oktober 2022)
Voor beide reizen wordt in Deventer een informatie- en kennismakingsbijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst ontvang je de laatste aanvullende gegevens over de reis, waaronder een deelnemerslijst, een overzicht met verblijfsadressen etc. Er is ruimte voor beantwoording van vragen over uitrusting, zwaarte, gezondheidsaspecten, coronavirus/covid en verzekeringen en je maakt kennis met de overige deelnemers. Verder is er uitleg over het audiosysteem dat we tijdens de reis gebruiken. Daarvoor heb je je een mobiele telefoon nodig. Na het programma kun je nablijven voor een drankje en een maaltijd in een Italiaans restaurant. Enkele weken voor de bijeenkomst ontvang je een uitnodiging met locatiekaartje en informatie over de maaltijd (kosten, aanmeldingswijze). Noteer nu alvast de datum (24 april of 28 augustus) in je agenda. We raden je aan deze bijeenkomst bij te wonen!


Gezondheid
Allereerst: het is belangrijk dat je goed uitgerust aan deze reis begint en daarbij beschikt over voldoende gezondheid, weerstand en conditie.

SARS-CoV-2 (‘coronavirus’) en covid-19
Er kunnen veranderingen in het reisprogramma optreden door landelijke en internationale ontwikkelingen in verband met de coronapandemie. Hierbij is een flexibele opstelling van jou als reiziger van groot belang, voor je eigen plezier en dat van je reisgenoten en sluit goed aan bij de kerngedachte van een odyssee! Ten tijde van de voorbereiding van deze reis door Ghanta gaf de Nederlandse overheid vrijwel de gehele wereld buiten Europa ‘code oranje’. Turkije, waar wij minder dan vijf dagen zullen doorbrengen, viel daar tot en met 15 februari ook onder. Vanaf 16 februari geeft de Nederlandse overheid aan Turkije weer ‘code geel’, net als aan veel andere langen. Het reisadvies wordt grotendeels losgekoppeld van de coronasituatie in een land; oranje en rode reisadviezen worden net als vroeger met name ingegeven door veiligheidsrisico’s zoals bij oorlog, terroristische dreigingen of natuurrampen. Gezondheidsrisico’s kunnen daarbij worden meegewogen.

Voor de komst van de pandemie was toerisme wereldwijd de op één na grootste industrie. De reisbranche was wereldwijd goed voor tien procent van alle banen. Voor veel landen vormt toerisme een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Veel landen doen er nu alles aan om toerisme op een veilige manier mogelijk te maken. Het inkomen van veel inwoners is er immers van afhankelijk.

De situatie in de wereld kan opnieuw veranderen. De ANVR, als toonaangevende belangenbehartiger in Nederland voor zowel reisondernemingen als reizigers, is met verzekeringsmaatschappijen aan de slag gegaan om reizen naar gebieden met code oranje of zelfs code rood toch mogelijk te houden onder de volgende voorwaarden:

 • De reis is op een verantwoorde wijze opgezet.
 • Deelnemers aan de reis hebben een passende reis- en annuleringsverzekering met dekking van coronavirus-/covidgerelateerde schade (‘coronadekking’). Steeds meer verzekeringsmaatschappijen breiden hun polissen hiermee uit. Zie verder onder ‘Verzekeringen’.
 • Tussen reisorganisator en reiziger is overeenstemming vastgelegd in een schriftelijke verklaring dat de reisorganisator in voorkomende gevallen niet automatisch aansprakelijk kan worden gesteld voor noodzakelijke blijkende reisaanpassingen en alle niet-gedekte ‘coronakosten’. Bij boeking wordt de reiziger gevraagd met deze verklaring akkoord te gaan.

Ghanta is aangesloten bij de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VvKR). Deze overkoepelende organisatie voor reisondernemingen stelt net als de ANVR dat ook een reis naar een gebied met code oranje of zelfs rood op een verantwoorde wijze kan worden uitgevoerd. Wel kan het zijn dat in voorkomende gevallen een reis moet worden aangepast.

Ghanta beschouwt de opgraving in Troje, op het Aziatische vasteland van Turkije, als een wezenlijk onderdeel van het ‘Odyssee’-reisthema en besteedt daarom veel zorg aan een verantwoorde reisopzet in Turkije. Bij de reisvoorbereiding is gebleken dat preventieve maatregelen rondom het coronavirus in Turkije in het algemeen zorgvuldiger worden nageleefd dan in Nederland. Dit geldt overigens ook voor Griekenland en Italië.

Je moet gedurende de gehele reis beschikken over een geldig Europees digitaal coronacertificaat (ook wel: Digitaal Corona Certificaat, DCC), uitgeprint en op je smartphone. Let op: het niet mogelijk je gedurende de reis steeds opnieuw te laten testen, behalve wanneer dit door een plaatselijke overheidsinstantie verplicht wordt gesteld in aanvulling op een vaccinatie- of herstelbewijs. Je bent zelf verantwoordelijk voor het beschikken over de juiste en geldige inreis- en/of vaccinatiedocumenten en het voldoen aan gestelde eisen voor vaccinatie, soort vaccin, geldigheid van vaccin, geldigheid van genezen verklaring, eventueel 2G-beleid, boosterprik enzovoort.

Begin februari 2022 kon de Turks-Griekse grens alleen met een PCR-test worden gepasseerd. Waarschijnlijk is dit in mei/september 2022 niet meer het geval. Mocht dat wel zo zijn, dan zal tijdens de reis bij iedereen een PCR-test worden afgenomen. Ghanta zal in dat geval regelen dat iedereen centraal kan worden getest. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening.

Tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden en bij het beluisteren van verhalen uit de Odyssee e.d. wordt een audiosysteem gebruikt. Dit wordt op verschillende plaatsen door de autoriteiten vereist om de verspreiding van corona tegen te gaan. Voor dit audiosysteem is een mobiele telefoon met koptelefoontjes nodig.

Wees in verband met het risico van overdracht van het coronavirus tijdens de laatste weken voor deze reis extra voorzichtig met afspraken en contacten. Dit kan voorkomen dat je vlak voor de reisvertrek onverhoopt in quarantaine of thuisisolatie moet en reisdeelname zo onmogelijk is.

Lees een paar dagen voor vertrek de actuele reisadviezen die van toepassing zijn op deze reis op de officiële website van de Nederlandse overheid: www.nederlandwereldwijd.nl

Ten slotte: op de kennismakingsbijeenkomst komt actuele informatie rondom corona/covid uitgebreid aan de orde.

Zeeziekte
Het reisprogramma biedt maar liefst zestien verplaatsingen op zee, die deze odyssee met recht tot een nautische omzwerving maken. We varen over het algemeen met grote schepen, die minder gevoelig voor deining zijn. Daardoor zullen de meesten geen last van zeeziekte krijgen. Ben je er gevoelig voor, neem dan een middel mee tegen reisziekte (bewegingsziekte), zoals Primatour (cinnarizine en chloorcyclizinehydrochloride, verkrijgbaar bij de drogist), of via de huisarts pleisters met scopolamine, die drie dagen werkzaam zijn.

Gezondheid en medicijnen
Gebruik je regelmatig medicijnen, neem dan een Europees medisch paspoort (EMP) en voldoende medicijnen mee. Zorgprofessionals vermelden op het EMP gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Het is verkrijgbaar bij huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Let op mogelijke invoerbeperkingen voor je medicijnen (vooral opioïde pijnstillers of hoestprikkeldempers). Dat voorkomt problemen bij de douane.

Heb je een chronische ziekte die aandacht behoeft, overleg dan met ons bij de boeking en draag eventueel tijdens de reis een SOS-talisman met je medische gegevens.


Goede reis- en annuleringsverzekering verplicht (reisvoorwaarden 4.5)
aan deze informatie kan geen recht ontleed worden

Het is in deze tijd onverantwoord om niet goed verzekerd op reis te gaan. Je bent daarom voor deelname aan deze reis verplicht een reisverzekering af te sluiten die medische kosten en buitengewone kosten tegen kostprijs dekt, ook in geval van Covid. Ook een annuleringsverzekering is verplicht. Bij de meeste verzekeringen moet een annuleringsverzekering binnen een week na ontvangst van de factuur.

Gelukkig neemt op dit moment de greep van het coronavirus op de wereld af en wordt er weer meer mogelijk. Maar niemand weet hoe het precies zal gaan. Het organiseren van deze reis is alleen mogelijk als coronavirus-/covidgerelateerde kosten voor, tijdens en/of na de reis niet bij Ghanta als organisator worden gelegd. Ook degene die boekt heeft een eigen verantwoordelijkheid en risico, dat hij/zij zo goed mogelijk dient af te dekken met degelijke verzekeringen.

Inmiddels bieden verscheidene reis- en annuleringsverzekeringen dekking van coronagerelateerde kosten. Heb je al een doorlopende verzekering, ga dan zorgvuldig na of die jou afdoende dekking bieden voor deze reis. Dit geldt voor zowel de reisverzekering als de annuleringsverzekering.

Per februari 2022 lijkt de reisverzekering van de ANWB een ruime dekking te geven. In tegenstelling tot minder ruimhartige verzekeringen geven zij duidelijk aan wat gedekt is in coronagerelateerde gevallen, zie deze pagina (geactualiseerd op 12-2-2022). Let wel op dat je de medische kosten apart moet bijverzekeren. En de basis annuleringsverzekering (check de voorwaarden) dekt een reissom tot € 1500, die kun je evenwel via de site verruimen tot € 3000 en telefonisch tot het bedrag van de reis.
Maar er zijn meer verzekeringsmaatschappijen die helpen de reiswereld te vergroten door hun verzekeringsvoorwaarden te verruimen. Ga goed na welke voorwaarden precies gelden op het moment dat je de verzekeringen boekt en maak screendumps van de voorwaarden die op de website staan omdat die niet zo geformuleerd zijn in de polisvoorwaarden. Let daarbij onder meer op voldoende dekking van kosten van schade tijdens een reis naar een gebied met code oranje en rood.

Een annuleringsverzekering dekt over het algemeen de kosten van annulering bij verslechterende gezondheid van jouzelf en/of familie in de eerste of tweede graad, voorafgaand en tijdens de reis. Vaak is in dit verband een specifieke persoon mee te verzekeren, bijvoorbeeld een zaakwaarnemer.


Vervoer

VLIEGREIZEN
aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Ghanta kan niet de vluchten voor deze reis boeken vanwege boekingsvoorwaarden die aan een groepsvlucht worden gesteld. Een wijziging van een groepsboeking, bijvoorbeeld door plotseling veranderende Europese preventiemaatregelen rondom het coronavirus, wordt niet geaccepteerd. Ook restitutie van tickets aan de reisorganisatie als centrale boeker wordt uitgesloten. De wijzigingsvoorwaarden bij een door de reiziger zelf te kopen vliegticket zijn veel gunstiger, zeker bij lijnvluchten van gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen.

Voor alle vluchten geldt:
– Boek de vluchten pas zodra je zeker weet dat voldoende deelnemers op jouw reis hebben ingetekend en de reis daardoor doorgaat. Je ontvangt hierover dan een bericht van Ghanta.
– Kies een vlucht voor de heenreis zodanig dat je uiterlijk om 17.30 uur in Istanbul in het hotel aanwezig bent. Om 18.00 uur begint namelijk een belangrijk programmaonderdeel.
Arriveer je op Istanbul New Airport (IST) vóór 16.05 uur (de aankomsttijd van de dagelijkse KLM-vlucht), dan kun je gebruikmaken van een door Ghanta geregelde transfer. In alle andere gevallen moet je zelf voor vervoer naar het hotel zorgen (reken op 1,5 tot 2 uur). Kosten daarvan komen voor eigen rekening.

Reis in mei met KLM
Boek je voor de reis in mei bijvoorbeeld bij KLM de heenreis Amsterdam-Istanbul en de terugreis Catania-Amsterdam, dan bedragen de kosten daarvoor € 342 (per 12 februari 2022, exclusief kosten voor boeking, bagage of stoelkeuze). Volgens de KLM-voorwaarden is dit ticket te wijzigen, zodat het ticket niet verloren is als er iets aan het vertrek wijzigt. Deze voorwaarden gelden voor tickets die vóór 1 maart 2022 geboekt zijn en met een vertrek vóór 1 juli 2022, dus te gebruiken voor de reis in mei-juni. Boek direct bij de maatschappij zelf, zodat je niet afhankelijk bent van een reisagent als bemiddelaar. Ga zorgvuldig na welke voorwaarden gelden ten tijde van het boeken. Vind je het vervelend deze vluchten zelf online te boeken, vraag dan iemand om je te helpen of bel de KLM-helpdesk (020 474 7747). De vluchttijden van de volgende rechtstreekse KLM-vluchten zijn ideaal en het programma is erop afgestemd:
– Amsterdam-Istanbul Airport (IST): vertrek 11:40 u, aankomst 16:05 u
– Catania-Amsterdam: vertrek 16:50 u, aankomst 19:55 u
Boek pas als Ghanta je gemeld heeft dat het minimum aantal deelnemers heeft geboekt.

Voor de reis in september 2022
In februari 2022 lijkt het erop dat KLM-vluchten met een vertrek in september 2022 eveneens te wijzigen zijn. Kijk goed naar de boekingsvoorwaarden! Boek pas als Ghanta je gemeld heeft dat het minimum aantal deelnemers heeft geboekt.

Goedkope alternatieve vluchten voor beide reizen vanaf € 150
Een alternatief is een goedkopere vlucht boeken en accepteren dat je het ticket kwijt bent als er iets aan de reisdata verandert en je dus een nieuw ticket moet boeken. Wellicht valt daarbij nog enige schade te verhalen op een goede reis-/annuleringsverzekering.
Een voorbeeld voor de reis in mei-juni 2022 is de volgende combinatie van rechtstreekse vluchten voor slechts € 150 (peildatum 12 februari 2022, plus eventueel bijkomende kosten voor boeking, bagage, stoel etc.), maar met minder gunstige vluchttijden:
– Amsterdam – Istanbul Sabiha Gökçen (SAW): 07:20 – 11:45 met Pegasus.
Let op: Istanbul Sabiha Gökçen is een andere luchthaven dan Istanbul Airport (IST), waar KLM aankomt.
– Catania – Amsterdam: 22:40 – 01:50 (na middernacht) met Transavia.
Boek pas als Ghanta je gemeld heeft dat het minimum aantal deelnemers heeft geboekt.

REIZEN PER TREIN
Door alle aandacht voor klimaat en CO2 is er meer belangstelling voor internationaal reisvervoer per trein in plaats van vliegtuig. Zo’n reis sluit aan bij het idee van een avontuurlijke odyssee, maar is lastiger te boeken en verloopt minder vlotjes: drie dagen heen en drie dagen terug. Beide treinreizen kosten enkele malen meer dan de vlucht op hetzelfde traject. De meerkosten en de duur van beide treinreizen zijn overigens te overzien gelet op de kosten en de duur van de totale reis.
De terugweg per trein vanaf Sicilië is goed te doen: daarvandaan bereik je Nederland in tweeënhalve dag met slechts tweemaal overstappen en twee nachttreinen. De reis over land naar Istanbul is bewerkelijker, al heeft indertijd het traject Londen-Parijs-Istanbul met de befaamde ‘Orient Express’ internationaal reizen per trein juist op de kaart gezet. Door corona heeft Turkije tot op heden helaas alle internationale treinen opgeschort. Per trein reis je vanuit Nederland naar Boekarest (Roemenië) in twee dagen met twee nachttreinen. Daarvandaan reis je dan de laatste ruim 400 km van de 1750 km per vliegtuig. De gunstigste optie lijkt een Interrail-treinpas voor zeven dagen onbeperkt treinvervoer op reguliere treinen, binnen één maand op te nemen. Deze pas, met een gereduceerde prijs voor zestigplussers, biedt korting op snelle verbindingen en nachttreinen.

Vervoer ter plaatse
Tijdens deze odyssee reis je maar liefst 16 maal per boot of schip: met recht een ‘nautische’ reis! Tweemaal breng je de nacht varend door: in Griekenland steek je ’s nachts de Egeïsche zee over van Kavala naar Mykonos en vanuit de Griekse havenstad Patras steek je de Ionische zee over naar de Italiaanse kustplaats Bari.
Voor de ritten over land hebben we steeds onze eigen bus ter beschikking.

Aanvullend vervoer
Lijkt een geplande wandeling je te lang, dan is die naar wens over te slaan of in te korten. Soms is daarbij taxivervoer te regelen. De kosten daarvan zijn voor eigen rekening.


Accommodatie
Je verblijft tijdens deze nautische reis in karakteristieke, sfeervolle hotels, veelal 4* en vrijwel allemaal gelegen aan zee. Je verblijft op tweepersoonskamers. Eenpersoonskamers zijn beperkt beschikbaar tegen een meerprijs.
Een aantal nachten breng je op zee door, net als Odysseus indertijd. Alleen moest hij het stellen zonder hut met badkamer. Bootmaatschappijen stellen eisen aan volledig gebruik van alle bedden per hut. Hierdoor moeten mensen die een eenpersoonskamer geboekt hebben mogelijk de hut delen met een andere deelnemer. Mensen die geboekt hebben voor een tweepersoonskamer worden mogelijk ingedeeld in een vierpersoonshut.

Diner met uitzicht op Hagia Sophia - reis Griekenland ‘In het kielzog van Odysseus’

Dinerterras met uitzicht op de Hagia Sophia – Istanbul

Hut op nachtboot - reis Griekenland 'In het kielzog van Odysseus' © Maarten Olthof
Voorbeeld van hut op een nachtboot (alle hutten zijn verschillend, aan de foto kan geen recht ontleend worden)


Maaltijden
Tijdens deze reis zijn ontbijt en diner steeds inbegrepen, behalve tijdens de bootreizen. Op de veerboten kun je in het restaurant eten, naar eigen keuze en wanneer je wilt.
Je kunt bij boeking je dieetwensen aangeven. Ghanta zal er naar vermogen rekening mee houden – en doet een beroep op je flexibiliteit omdat de mogelijkheden op sommige plaatsen beperkt zijn. Overweeg tijdens deze reis vis te eten, want we eten bijna elke dag aan zee!
Voor de lunch doen we soms eenvoudige inkopen, af en toe lunchen we in een restaurant. Hiervoor legt iedereen aan het begin van de reis geld ‘in de pot’.

Mediterrane maaltijd - reis Griekenland ‘In het kielzog van Odysseus’

Mediterrane maaltijd


Reisbenodigdheden en reiskleding
– paspoort dat geldig is tot minimaal 150 dagen na aankomst in Turkije
– kopieën van je reisdocumenten; bewaar online een foto of scan ervan (in mailbox, Dropbox, Google Drive enz.), zodat je er zo nodig via je telefoon bij kunt
– uitdraai van je internationale corona-QR-code
– origineel vaccinatie- en boosterbewijs (bewaar een kopie en bewaar online een foto of scan ervan)
– dagrugzakje
– lichte wandelschoenen, goed ingelopen
– luchtige kleding in laagjes, ook een warm kledingstuk (fleecejack enz.)
– poncho
– zonnebril
– zonnehoedje
– zwemkleding en handdoek
– zonnebrand
– waterfles (inhoud: 1 liter)
– toiletartikelen, o.a. biologisch afbreekbare zeep en shampoo (shampooblok bespaart ruimte/gewicht/plastic)
– eenvoudige EHBO-middelen
– eventueel een middel tegen zeeziekte, zie verder onder ‘Gezondheid’
– mobiele telefoon met koptelefoontje (‘oortjes’) voor audiosysteem
– powerbank (minder dan 27.000 mAh) voor het overdag opladen van je telefoon
– de meeste stopcontacten onderweg zijn geschikt voor onze adapters en overige stekkers; alleen in Italië heb je voor stekkers met dikke polen een reisstekker voor stopcontact (type L) nodig

Reisstekker - reis Griekenland ‘In het kielzog van Odysseus’


Bagage mee op reis

 • Om verschillende redenen is het belangrijk dat je je bagage beperkt tot het hoogst noodzakelijke. Het handigste is een klein koffertje van 55 x 38 x 21 cm op vier wieltjes. Ze zijn voor weinig geld beschikbaar. Je draagt tijdens deze reis je bagage zelf en je brengt zelf je bagage aan/van boord van de (16!) boten. Regelmatig moet je tussen boot/bus en het hotel zelf voor het vervoer van je bagage zorgen. Verder is er in de hutten op de nachtboten soms weinig ruimte voor bagage. Ten slotte sluit reizen met beperkte bagage aan op de intentie van een odyssee. Odysseus had zelf immer nauwelijks bagage, en wat hij had, verloor hij onderweg!
 • Doe tijdens de vlucht je belangrijkste en kostbare bezittingen (medicijnen, camera enz.) in je handbagage – een dagrugzak.
 • Alles wat door luchtvaartpersoneel als scherp en potentieel gevaarlijk kan worden aangemerkt, doe je in de in te checken bagage, dus je koffer. Dit geldt in elk geval voor vloeistoffen (meer dan 100 ml), batterijen, zakmes, nagelschaartje en aansteker.
 • Een powerbank tot 27.000 mAh moet juist in de handbagage en mag niet in de koffer, een powerbank van meer dan 27.000 mAh mag niet mee op reis.
 • Aandachtspunten ‘bagage en uitrusting’ en ‘verzekering’ komen op de kennismakingsbijeenkomst ter sprake.
Afmetingen handbagage koffer - reis Griekenland ‘In het kielzog van Odysseus’

Afmetingen handbagage koffer


Over de zwaarte van de reis
De dagwandelingen, afwisselend drie tot zeven kilometer lang, zijn niet veeleisend. De zwaarste wandelingen zijn op de eilanden Ithaka en Stromboli, met 200 resp. 300 m klimmen/dalen. Elke wandeling is naar keuze en is veelal in te korten, waarbij aanvullend taxivervoer vaak mogelijk is (op eigen kosten). De reiszwaarte wordt mede bepaald doordat je zelf je bagage draagt bij in- en uitschepen en van de boot of bus naar hotel en terug. Beperk daarom je bagage (zie bij ‘Bagage’). Voor sommigen kan zonnig, warm weer belastend zijn. Hoewel in ons reisgebied de luchttemperatuur in het voor- en najaar in het algemeen mild is, kunnen er uitschieters zijn met heet uitvallend weer. Zie hieronder bij ‘Weer’.


Het weer tijdens de reis
De reizen vinden plaats in voor- en najaar, wanneer het in het Mediterrane gebied aangenaam reizen is, met overdag een gemiddelde luchttemperatuur van zo’n 22 °C. De kans op zomerse hitte is klein, evenals de kans op regen. Maar uitschieters naar boven (25-30 °C) of beneden (15 °C) blijven mogelijk. Een regendag is niet uit te sluiten, waarom een poncho mee in de bagage wordt aangeraden. Het weer in Istanbul aan het begin van de reis is nog het grilligst.

In het Mediterrane gebied steekt ‘s zomers regelmatig een krachtige zeewind uit het noorden op, de ‘meltemi’. Deze ferme bries is in juli en augustus op zijn sterkst, maar kan ook in voor- en najaar opsteken, hoewel de kans erop klein is. Deze zeewind kan de dienstregeling van veerboten belemmeren wanneer in sommige havens aanmeren moeilijk of zelfs onmogelijk blijkt. Dit kan het verloop van de reis beïnvloeden. In dat geval zal Ghanta het programma zodanig aanpassen dat zoveel mogelijk recht aan het oorspronkelijke programma wordt gedaan.


Geld mee op reis

 • Tijdens de tocht hoef je op weinig extra kosten te rekenen. Het programma is immers op basis van halfpension, behalve op beide nachtboten.
 • Voor lunches en gezamenlijk te nuttigen (niet-alcoholische) drankjes maken we tijdens de reis een gezamenlijke pot. Reken hiervoor op ongeveer € 350.
 • Voor de gehele reis geldt dat overige drankjes, uitgaven van persoonlijke aard e.d. natuurlijk voor eigen rekening zijn.

Bril/lenzen
Draag je een bril, neem dan een reservebril en een kopie van de optische specificaties van je bril mee. Draag je lenzen, neem ook dan een reservebril mee.


Mobiele telefoon
Met alle bootverplaatsingen tijdens deze reis is het van belang dat je een mobiele telefoon (‘smartphone’: Android, iOS/iPhone) bij je hebt waarop WhatsApp is geïnstalleerd. Maarten kan dan tijdens de reis eventuele last minute programmawijzigingen eenvoudig via WhatsApp aan de reisdeelnemers doorgeven.

Een mobiele telefoon, mét koptelefoontje (‘oortjes’), is ook nodig voor het audiosysteem dat we tijdens de reis gebruiken. Het systeem is op sommige plaatsen verplicht gesteld door de autoriteiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan doordat groepen niet te dicht op elkaar hoeven te staan. Voordeel daarbij is dat gesproken uitleg door Maarten altijd goed te volgen is, zelfs op afstand, dankzij de draadloze weergave in je oortjes. Tijdens de kennismakingsbijeenkomst oefenen we met het systeem.


BOEK DEZE TOCHT
Whatsapp click to chat

Zing van de man van de duizend listen, Muze, die heel veel
rondzwierf nadat hij de heilige vesting van Troje verwoest had,
van heel veel mensen de steden zag en doorzag hoe ze dachten,
heel veel pijn en ellende op zee leed toen hij er voor zijn
leven en de terugreis naar huis van zijn vrienden bleef vechten
maar toch zijn vrienden niet wist te redden hoe graag hij ook wilde…

Odysseia, Homerus

Reviews van mensen die eerder een reis met Ghanta Spirituele Reizen maakten

“De reis was een ideale combinatie van Japan: wandelen, cultuur, boeddhisme en sfeer.”

Hans, Japan-reis 2019
“De rijke wereld van de boeddhistische verhalen en de boeddhistische meditatie-ervaring samen en de prachtige wandelingen hebben me zeer verrijkt en gericht.”
Eva, Japan-reis 2019
“Het was een reis naar de stilte, kennismaking met aandacht voor aandacht.”
Pim, Japan-reis 2019
“Een aanrader! Veel inspiratiemomenten met een inspirerende reisgroep.”
Thea, Japan-reis 2019
“Een inspirerende spirituele reis met alle essentiële Japanse stromingen, afgerond met een drukke middag in Kioto (overgang naar de alledaagse drukte thuis) na een weldadige Zen-retraite.”
Anita, Japan-reis 2019

“Een grandioze reis met Zen-boeddhisme.”

Paul, Japan-reis 2019
“De reis was voor mij een oase van innerlijk rust, in een wereld van onrust en onbewust zijn.”
Wen, Japan-reis 2019
“De reis was een onvergetelijke Zen-beleving.”
Jacob Jan, Japan-reis 2019

“De retraite aan het eind van de reis was met de stilte tegelijk leegmakend en vullend.”

Bea, Japan-reis 2019
“Alles zat in deze reis.”
Wanda, Japan-reis 2019
“De reis was verrijkend en inspirerend om verder te gaan op het pad.”
Frank, Japan-reis 2019
“De reis was een grote, leerzame ervaring.”
Daniëlle, Japan-reis 2019
“De reis was tegelijkertijd avontuurlijk, inspirerend en verdiepend.”
Cees, Japan-reis 2019

“Een fantastische en rijke reis, groots in alle spirituele en inspirerende ervaringen.”

Janna, Japan-reis 2019
“Een Oosterse belevenis met een westerlijk tintje. Verhelderend.”
Albert, Japan-reis 2019

“Boeiende reis met een leuke groep van gelijkgestemde reisgenoten, waarin ik mij gezien voelde. ‘Groepsreizen? Niets voor mij!’ dacht ik vroeger. Dat vooroordeel heb ik moeten bijstellen… Samen zingen, mediteren en de stiltewandelingen vond ik super.”

Arno, India-reis 2018

“Maarten is een klasse apart en reikt met zijn reizen de ultieme onderdompeling in het boeddhisme aan, terwijl hij als een vader voor de groep zorgt en de beste locaties kent. Van begin tot einde zijn zorgzame aandacht voor ons en voor het proces waarvan we allemaal deel uitmaakten.”

Wendy, spirituele reis 2012

“De reis die ik gemaakt heb staat bij mij met stip op de eerste plaats. Interessant voor zowel mensen die zich voor het eerst met boeddhisme bezighouden als mensen die zich er al langer in verdiepen.”

Peter, pelgrimsreis 2014

“Niet aarzelen, maar doen! Een reis met Ghanta is een feest om mee te maken. Dank aan Maarten, die de reis voor mij onvergetelijk heeft gemaakt. Ik heb nooit eerder zo’n combinatie van ervaringen meegemaakt. Het lezen van soetra’s, de meditaties en Maartens verhalen geven de reis diepgang en hebben mij op veel niveaus geraakt.”

Fleur, boeddhistische groepsreis 2011

In 2023 wordt opnieuw
een pelgrimsreis naar Japan georganiseerd.

Je kunt je vrijblijvend als belangstellende aanmelden voor de reis naar Japan.
Je ontvangt dan een bericht zodra er meer informatie beschikbaar is.

VRIJBLIJVENDE AANMELDING VOOR JAPAN 2023