fbpx

Maarten Olthof

Maarten Olthof (1956)

Ik ben geëngageerd boeddhist en zenleraar na jarenlang onderricht bij Nico Tydeman roshi. Verder ben ik ecoloog en schrijver van boeddhistische reisboeken en artikelen. In dertig jaar tijd heb ik als reisprofessional tientallen reizen ontwikkeld en ze vaak zelf begeleid, alleen al in Azië naar Nepal, India, Tibet, Bhutan, Thailand, Sri Lanka en Indonesië – en daarbuiten onder meer naar Madagaskar, Ecuador, de Azoren en IJsland.

Opgeleid als bioloog ben ik reisprofessional en daarnaast zenleraar geworden. De reisorganisatie waarvoor ik jarenlang heb gewerkt zond mij dertig jaar geleden uit naar Nepal. Daar maakte ik kennis met het boeddhisme en zag ik als ecoloog algauw hoe het hart van de ecologie de kern van het boeddhisme raakt: alles is met alles verbonden in onderlinge afhankelijkheid en elke handeling heeft gevolgen.

Al sinds 1999 begeleid ik de reis In het voetspoor van de Boeddha. Deze groepsreis voert langs de vier grote boeddhistische pelgrimsplaatsen in India en Nepal en volgt daarbij een eeuwenoude pelgrimsroute van zo’n duizend kilometer lengte. Deze route is lange tijd vergeten geweest en daarom begin deze eeuw door mij in detail gereconstrueerd aan de hand van oude literatuur. Mijn literaire reisverslag in boekvorm, met de gelijknamige titel, is inmiddels in het Engels vertaald (januari 2019: e-book op Amazon) en ook het onderwerp van een Amerikaanse filmdocumentaire (première begin 2019).

Een boeddhistische groepsreis naar Japan onder mijn leiding is in voorbereiding en staat gepland voor eind 2019.

Tussen mei en augustus 2015 heb ik als pelgrim een boeddhistisch-franciscaanse voettocht van zo’n 2500 km in één ruk afgelegd: van de Domkerk in Utrecht naar de Franciscus-kathedraal in de Italiaanse stad Assisi. Ik liep daarbij zonder geld op zak, net als indertijd de Boeddha en Sint Franciscus als bedelmonniken. Wel zamelde ik met mijn digitale bedelnap juist geld in voor uitbreiding van de Vajra Academy (video) in Nepal en, na de verwoestende aardbeving een maand eerder in dat land, voor de wederopbouw van Nepal. Meer hierover lees je in mijn Facebook-blog met haiku’s. De televisieomroep NCRV-EO heeft over deze voetreis de televisiedocumentaire De pelgrim – Zwerven met Franciscus gemaakt. In 2016 heb ik een groepsreis in Italië rondom de Boeddha en Sint Franciscus ontwikkeld en tweemaal begeleid.

Ik bied ook boeddhistische retraites aan, zoals tot dusver in Vught, Belfeld, Assisi en op Bali. De retraite op het tropische eiland was onderdeel van een groepsreis met het boeddhisme op Java en Bali als thema. Die reis is in 2017 tweemaal begeleid en keert mogelijk in 2020 terug.

Je vindt hier een meer gedetailleerd overzicht op deze website van reizen die ik ontwikkel en begeleid en van mijn overige activiteiten als zenleraar en reisprofessional.

In 1997 heb ik een stichting opgericht voor ontwikkelingssamenwerking in Nepal: Stichting Vajra (www.vajra.nl). Deze organisatie van vrijwilligers bouwt scholen in genoemd land, verleent er medische zorg en heeft er hulp geboden aan vluchtelingen door een zonneovenproject dat met zijn 85.000 gebruikers tot het grootste ter wereld is uitgegroeid. Sinds de verwoestende aardbevingen in 2015, waarbij een half miljoen Nepalezen huis en bezittingen hebben verloren, werkt Stichting Vajra volop aan herstel van verscheidene ingestorte dorpsscholen en aan de uitbreiding van een eigen ecologische kwaliteitsschool, de Vajra Academy, al eerder hierboven genoemd en in 2017 internationaal onderscheiden als Changemaker School.

Arnoud van den Eerenbeemt (1958)

In 1981 zat Maarten Olthof naast mij in een Utrechts studentenkoor en repeteerden wij als koorzangers het Schicksalslied van Brahms, het ‘lied van het noodlot’. Sindsdien gaan wij samen door het leven. Bekijk vooral de beginbeelden van de televisiedocumentaire De pelgrim. Ik help Maarten met het voorbereiden van reizen, naast mijn eigen werk als medisch terminoloog. Zo verleen ik hand- en spandiensten bij administratieve en logistieke voorbereidingen in Nederland en op menige reisbestemming ook wel als assistent-reisleider. Door mijn bijdragen ter plekke heeft Maarten daar extra tijd voor individuele reisdeelnemers en voor alle inhoudelijke voorbereidingen en de uitvoering van het reisprogramma.