fbpx

Retraite met Maarten Olthof augustus 2016, afgesloten met uniek concert

5-DAAGSE RETRAITE EN CONCERT IN NOORD-LIMBURG

Van 22-26 augustus 2016 organiseert Maarten Olthof een retraite en een concert met als thema:

‘HET TEMMEN VAN DE OS’

Plaatjes van de os


De retraite wordt op vrijdagmiddag 26 augustus om 14.00 uur afgesloten met een
uniek concert dat is geïnspireerd door de 10 plaatjes van de os.
Dit concert is inbegrepen bij de retraite, maar is ook los van de retraite te boeken door familie, vrienden, buren, burgers en buitenlui.

Retraite en concert gaan gegarandeerd door.
Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, ook op een eenpersoonskamer.

Klik hier voor andere reizen/retraites en boeken van Maarten Olthof

Data: ma 22 augustus 14.00 uur t/m vr 26 augustus
Plaats: Leonardushoeve in Noord-Limburg
Prijs: € 495*
Toeslag eenpersoonskamer: € 85
Los geboekt concert: € 18 (is inbegrepen bij retraite)
Uitgebreide lunch vóór concert: € 18 (warm, vegetarisch, is inbegrepen bij retraite)

* inclusief overnachtingen, concert, alle maaltijden en thee/koffie vanaf diner op maandagavond tot en met de lunch op vrijdagmiddag
Alle bedragen zijn inclusief btw.

Je kunt je hier aanmelden voor de retraite en/of het concert

Voorafgaande aan het concert wordt om 12.00 uur een heerlijke, warme vegetarische lunch geserveerd. Concertgangers kunnen bij boeking apart aangeven of ze van deze lunch gebruik willen maken.


‘De plaatjes van de os’ zijn een bekend fenomeen in het zen-boeddhisme. Het gaat om 10 plaatjes waarin het temmen van de os is uitgebeeld. De bekendste versie is van de twaalfde eeuwse Chinese zenmonnik Gyoan Shiyuan. Hij schreef bij elk plaatje een gedicht en een begeleidende tekst. De os is het eigen bestaan, wijsheid, Boeddha, verlichting, ‘Big Mind’. Hoe ziet het pad naar verlichting eruit? En wat doe je met verlichte inzichten?

Tijdens deze retraite passeren de plaatjes een voor een de revue. We bestuderen niet alleen de begeleidende teksten, maar gaan ook terug naar oude boeddhistische bronteksten uit India en gaan in op de uitwerking ervan in het Tibetaans boeddhisme. Tenslotte onderzoeken we wat de plaatjes in onze moderne tijd voor onszelf kunnen betekenen. Tijdens de retraite krijgt ieder de gelegenheid voor een persoonlijk gesprek om inzichten en ervaringen uit te diepen.

Klik hier voor een globaal programma van de retraite.

Een retraite biedt je verdieping die in het dagelijkse leven niet eenvoudig te bereiken is, ook niet met regelmatig mediteren. Na een zomer vol vakantie en prikkels kan deze retraite jou inspiratie bieden voor de op handen zijnde herfst en winter.

De retraite wordt grotendeels in stilte doorgebracht.

  • zitmeditatie
  • geleide meditatie
  • loopmeditatie in de buitenlucht

worden afgewisseld met

  • voordrachten
  • het lezen van teksten
  • theeceremonies
  • het zingen van soetra’s

Foto-Leonardushoeve

Landgoed de Leonardushoeve is gevestigd in een voormalige kloosterboerderij. We mediteren in de voormalige kapel.

Je verblijft in een nette een-  of tweepersoonskamer met wastafel; douche en toilet zijn op de gang. Handdoeken en beddengoed zijn aanwezig. Een gezonde geest voelt zich prettig in een gezond en verzorgd lichaam. Ook de inwendige mens krijgt daarom volop aandacht. De maaltijden zijn vegetarisch en zijn geïnspireerd door de wereldkeuken en de ayurveda. Opvatting van de Leonardushoeve: ‘Een maaltijd moet een feest voor de zintuigen zijn, het moet er lekker uitzien, goed ruiken en natuurlijk heerlijk smaken.’

De Leonardushoeve ligt op een landgoed met verschillende tuinen en stukken bos op 7 hectare grond. De Maas stroomt voorbij op loopafstand. Naast het gebouw is een groot terras, waar het in de vrije uurtjes goed toeven is.

Leonardushoeve

Zorg voor gemakkelijk zittende, niet-knellende kleding in verschillende lagen zodat je je lichaamstemperatuur goed kunt regelen. Slippers of schoenen die je makkelijk uit kunt doen zijn handig, omdat je die voor iedere meditatie uit moet doen.
Er zijn zenmatten, meditatiekussens, meditatiebankjes en stoelen, maar zit je graag op je eigen kussentje, neem dat dan mee.

Je kunt je hier aanmelden voor de retraite en/of het concert


De retraite wordt geleid door Maarten Olthof, zenmonnik en zenleraar. Hij begeleidt al vele jaren pelgrimstochten en retraites in India en Nepal en in de afgelopen jaren ook in Nederland en Italië. Maarten richtte in 1997 Stichting Vajra op en werkt sinds die tijd aan ontwikkelingsprojecten in Nepal. Sinds de aardbevingen in 2015 is dat harder nodig dan ooit. In 2015 liep hij van Utrecht naar Assisi, met de Boeddha in het voetspoor van Franciscus, om geld voor de wederopbouw van Nepal in te zamelen. Hij schreef over deze tocht In 108 haiku’s van Utrecht naar Assisi. Maarten is ook schrijver van Lopen in het voetspoor van de Boeddha. Als je dit boek hier bestelt, gaat 40% van de aanschafprijs gaat via Stichting Vajra naar projecten in Nepal.
Meer informatie op www.maartenolthof.nl en www.ghanta.eu/maarten-olthof

Maarten-Olthof- foto-Lucy-Lambriex-


UNIEK CONCERT GEÏNSPIREERD DOOR DE 10 PLAATJES VAN DE OS

De retraite wordt op vrijdagmiddag 26 augustus om 14.00 uur afgesloten met een
UNIEK CONCERT GEÏNSPIREERD DOOR DE 10 PLAATJES VAN DE OS,
UITGEVOERD DOOR MEREL HUIZINGA EN TORU OYAMA

Je kunt je hier aanmelden voor de retraite en/of het concert

Over dit concert:
Dit concert is met recht uniek, want er zijn geen uitvoeringen bekend die gebaseerd zijn op de plaatjes van de os. Merel Huizinga verrichtte samen met componist Egmont Swaan een artistieke zoektocht waarbij ieder plaatje en gedicht werd voorzien van een nieuwe compositie voor piano en van een reeds bestaande compositie uit de westerse muziekgeschiedenis, van renaissance tot de twintigste eeuw. De tien plaatjes van de os, ontstaan in de twaalfde eeuw in China en eeuwenlang gebruikt als belangrijk pedagogisch middel om monniken de praktijk van het zenboeddhisme te verklaren, worden nu dus op muzikale wijze uit de oosterse traditie getild en tot klinken gebracht voor westerse oren. Muziek spreekt ons anders aan dan woord en beeld. Het verhaal is niet langer Chinees, maar krijgt een archetypische betekenis. Er wordt verteld en gezongen van een algemeen, diep menselijk verlangen naar eenheid en verlossing. Elk plaatje is een muzikale markering, een universele wegwijzer richting een bevrijd bestaan.


Merel Huizinga
Merel Huizinga rondde in 1991 de studie kunstgeschiedenis en muziekwetenschappen af aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna studeerde zij klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waarvan het laatste jaar in Sint Petersburg. Aldaar bekwaamde Merel zich in de Russische taal en ontwikkelde zij een specialisme op het gebied van Russisch muziekrepertoire.

Terug in Nederland was Merel te zien en te horen in diverse voorstellingen en op cd’s in samenwerking met onder meer Theatergroep Hollandia, kamerkoor Nieuwe Muziek, Ed Spanjaard Nieuw Ensemble en Menno van Delft. Solo maakte zij furore op internationale podia in Italië, Frankrijk en Oman en opende ze met haar Russische programma officieel het ‘Tsaar Peter-Jaar’, in aanwezigheid van Prinses Margriet.

Met de Mephisto muziekprijs op zak besloot Merel Huizinga in 2008 haar muzikale hart te laten spreken via Stichting Philomela. Zangpedagoog Paula de Wit helpt de vocale kwaliteiten van Merel Huizinga blijvend ontwikkelen. 

mezzosopraan-Merel-Huizinga-foto-Han-Bonink


Toru Oyama
De Japanse pianist Toru Oyama is afgestudeerd als uitvoerend musicus en meesterpianist bij Alan Weiss aan het Utrechts Conservatorium. Hij staat bekend als ‘magnificent musician of deep culture and intelligence’. Toru heeft een kenmerkend toucher en een bijzondere oor-handcoördinatie. Pianodocent Julian Jacobson van het Piano and Chamber Music Royal College of Music London prijst hem aldus: ‘It gives me great pleasure to recommend Toru Oyama!’

Toru heeft zich ontwikkeld tot een serieuze en beschouwende pianist met een omvangrijk repertoire van grote klassieken uit de pianoliteratuur. Zijn spel kenmerkt zich door een persoonlijke en constante expressieve warmte. Alom staat hij bekend al een innemende en bescheiden persoon die blijk geeft van integriteit in zijn spel.
Toru is tevens een veelgevraagde kamermusicus en begeleidt tal van instrumentalisten. Hij concerteert met regelmaat tijdens meester-pianorecitals in niet alleen Nederland, maar ook België, Engeland, Wales, Indonesië en Japan, zijn vaderland. Zijn brede repertoire reikt van classicisme tot impressionisme en omvat componisten als Mozart, Beethoven, Chopin, Fauré, Ravel en Debussy.

Als docent begeleidt Toru Oyama jong aanstormend pianotalent. Hij geeft met regelmaat masterclasses aan het Jakarta Conservatory of Music. Hij excelleerde tijdens het Bandung Piano Festival en jureerde in 2013 bij de Bandung French Piano Competition. Tot slot is Toru afgestudeerd in de Engelse literatuur aan de Keio University of Tokyo.

Je kunt je hier aanmelden voor de retraite en/of het concert

Toru Oyama