Boeddhistische pelgrimstocht
India en Nepal

BOEK DEZE REIS
OF MELD JE VRIJBLIJVEND AAN VOOR 2022
DOWNLOAD DE REISBESCHRIJVING VAN ‘IN HET VOETSPOOR VAN DE BOEDDHA’

Boeddhistische pelgrimstocht door India en Nepal

BOEK DEZE REIS
OF MELD JE VRIJBLIJVEND AAN VOOR 2022
DOWNLOAD DE REISBESCHRIJVING VAN DEZE REIS

16-daagse pelgrimstocht’In het voetspoor van de Boeddha’

Reisdata:
2022: mogelijk in het najaar

Reissom bij verblijf in tweepersoonskamer in hotels:
2020:
vanaf € 2.695,- excl. internationale vlucht | vanaf € 3.145,- incl. internationale vlucht
heb je een kortingscode ontvangen, voer deze dan bij boeking in
2021:
nog niet bekend, je kunt je wel alvast aanmelden als belangstellende
Zie verder in de tab ‘Prijs en Data’ hieronder

Hoogtepunten:

 • deze reis combineert reizen met de trein door India met een betekenisvolle inhoud en deskundige begeleiding

 • bezoek aan de 4 hoofdpelgrimsplaatsen van het boeddhisme

 • driedaagse retraite in een verstild strandverblijf in Goa

 • bezoek aan Taj Mahal, een van de zeven wereldwonderen

 • ontvang het E-book ‘Lopen in het voetspoor van de Boeddha’ van Maarten Olthof

 • begeleiding door zenmonnik Maarten Olthof, schrijver en geëngageerde zenleraar

BOEK DEZE REIS
OF MELD JE VRIJBLIJVEND AAN VOOR 2022

De vier hoofdpelgrimsplaatsen van het boeddhisme

Aan het einde van zijn leven riep de Boeddha zijn volgelingen op om een pelgrimstocht te maken naar de volgende plaatsen:
Lumbini (Nepal), de plaats waar de Boeddha als Siddhartha Gautama geboren werd
Bodhgaya (India), waar hij verlichting bereikte en een Boeddha (ontwaakte) werd
Sarnath (India, nabij Varanasi), waar hij zijn inzichten voor het eerst met anderen deelde en hij zijn eerste leerlingen kreeg
Kushinagara (India), waar de Boeddha op tachtigjarige leeftijd ontsliep

Deze plaatsen gaan over jouw eigen leven…

De pelgrimsplaatsen zijn niet alleen verbonden met het leven van de Boeddha. Ze verwijzen ook naar belangrijke fasen in ons eigen leven. Een respectvol bezoek aan deze plaatsen zal dan ook altijd intens worden beleefd. Na het leven van de Boeddha ontwikkelden deze vier plaatsen zich tot drukbezochte pelgrimsoorden met kloosters en tempels. De route is meer dan 1700 jaar lang belopen was. Pas in de twaalfde eeuw verloor ze haar betekenis, in tred met de teloorgang van het boeddhisme in India. Met deze reis herleeft de oude pelgrimstocht.

Leven en filosofie van de Boeddha

De Boeddha © Maarten Olthof

Tijdens deze reis maak je kennis met wat er zoal bekend is over het leven van de historische Boeddha en de tijd waarin hij leefde. We verdiepen ons in de filosofie van de Boeddha door het lezen van soetra’s over redevoeringen die de Boeddha heeft gehouden op de door ons te bezoeken plaatsen.

Tijdens de reis door het huidige India wordt duidelijk in welke context het boeddhisme is ontstaan en tegen welke aspecten van de Indiase samenleving de Boeddha zich indertijd afzette, aspecten die nog steeds zichtbaar zijn. Deze pelgrimsreis kent hierdoor een sfeer die de essentie van het boeddhisme tot leven wekt – op een wijze die niet uit boeken te halen valt. De verbeelding wordt aan het werk gezet.

Gelegenheid voor meditatie

Tijdens de reis is er gelegenheid voor meditatie. Aan het begin van de reis is er een driedaagse retraite. Geen ervaring met meditatie? Geen probleem: Maarten Olthof geeft je met plezier praktische aanwijzingen. Er is gelegenheid voor een persoonlijk gesprek, over meditatie of andere aspecten van het boeddhisme en ook voor vragen of twijfels waarmee je misschien zit. Tijdens de retraite behandelt Maarten het leven van de Boeddha. Daardoor ben je goed voorbereid als we met de trein langs de pelgrimsplaatsen gaan reizen. Ook tijdens de treinreis is er ruimte voor meditatie om de indrukken van de reis goed te kunnen laten indalen.

Lopen in het voetspoor van de Boeddha door Maarten Olthof

Lees je in met het inbegrepen E-boek ‘Lopen in het voetspoor van de Boeddha’

Na boeking ontvang je het E-boek ‘Lopen in het voetspoor van de Boeddha’, door Maarten geschreven over zijn voettocht langs de pelgrimsplaatsen in India en Nepal. Daarin lees je niet alleen over de Boeddha, maar lees je ook over het avontuur van Maartens tocht. Verder schrijft hij over het ‘moderne’ India en over parallellen tussen de boeddhistische filosofie en het ecologische gedachtegoed van onze tijd.

Bezoek aan andere bijzondere plaatsen

Wereldwonder Taj Mahal © Maarten Olthof

Jouw pelgrimsreis begint in de voormalige Portugese kolonie Goa, de Indiase variant op de Méditerranée. In een verstild strandhotel neem je deel aan een driedaagse meditatieretraite waarin Maarten Olthof het leven van de Boeddha uiteenzet. Tijdens deze pelgrimstocht bezoek je ook Rajgir. Dit plaatsje gelegen tussen groene heuvels is beroemd om zijn Gierenpiek. 

De legendarische heilige stad Varanasi, een belangrijke pelgrimsplaats voor hindoes, mag natuurlijk niet op het programma ontbreken. Het bezoek aan het wereldwonder de Taj Mahal is zonder meer een esthetisch hoogtepunt tijdens deze reis.

dag 1 – zondag 22 maart 2020

Vertrekdag van de spirituele reis naar India/Nepal

Programma
Als je de reis inclusief vlucht hebt geboekt, vlieg je met Lufthansa via München naar Mumbai in India.


dag 2 – maandag 23 maart 2020

Aankomst in Goa, India

Programma
Aankomst op de luchthaven van Mumbai. Rond het middaguur vliegen we door naar Goa. Goa was tot 1961 een kolonie van Portugal. Met zijn katholieke kerken en de dagelijkse siësta heeft deze deelstaat een bijna on-Indiase sfeer. De Portugese taal wordt er nog door veel mensen wordt gesproken.

In India is het 4,5 uur later dan in Nederland (na 29 maart 3,5 uur).

Dit is een dag om van de reis bij te komen. We nemen tijd voor een uitgebreide kennismaking met reisgenoten en voor een inleiding tot de pelgrimstocht door Maarten. De komende dagen zijn bedoeld om tot rust te komen en een reis naar binnen te kunnen maken, het uiteindelijke doel van onze boeddhistische pelgrimstocht in Noord-India en Nepal.

Overnachting in een verstild strandverblijf in Goa.


dag 3 – dinsdag 24 maart 2020

Strandretraite Goa

Programma
De retraite begint met een uitgebreide introductie over meditatie. Verspreid over de dagen beoefenen we verschillende vormen van meditatie. Zitmeditatie, met concentratie op de ademhaling, wordt afgewisseld met loopmeditatie en geleide meditatie. We zitten in een fraaie eigen meditatiezaal op het strand, omgeven door gaas waar de zoele zeewind zachtjes doorheen waait. Met het kalme geruis van de zee op de achtergrond vertelt Maarten over het leven en de filosofie van de Boeddha. Daardoor ben je goed voorbereid wanneer de treinreis langs de pelgrimsplaatsen begint.

We lezen teksten, zingen soetra’s en doen lichaamsoefeningen. Voor iedereen is er een gelegenheid voor een persoonlijk gesprek. We oefenen ons in de theeceremonie van zen. Uiteraard is er op deze prachtige plek voldoende gelegenheid om te zwemmen in de Indiase Oceaan, te wandelen en om te ontspannen op het aangenaam rustige strand.

Overnachting in een verstild strandverblijf in Goa.


dag 4 – woensdag 25 maart 2020

Meditatie, teksten lezen, loopmeditatie, inleidingen over het leven en de filosofie van de Boeddha, zingen van soetra’s

Programma
Voortzetting van de retraite.

Overnachting in een verstild strandverblijf in Goa.


dag 5 – donderdag 26 maart 2020

Strandretraite Goa

Programma
Voortzetting van de retraite.

Overnachting in een verstild strandverblijf in Goa.


dag 6 – vrijdag 27 maart 2020

Van Goa naar Delhi

Programma
Met een binnenlandse vlucht verplaatsen we ons naar New Delhi. We verblijven in een rustig gelegen resorthotel buiten de grote stad, dat beschikt over een ruim opgezette tuin met een zwembad.

Overnachting in een resorthotel in New Delhi.


dag 7 – zaterdag 28 maart 2020

Binnenlandse vlucht naar Bodhgaya

Programma
Binnenlandse vlucht van New Delhi naar Gaya. We worden opgehaald door Pappu. Hij liep met Maarten in 2003 langs de pelgrimsplaatsen en komt in het boek ‘Lopen in het voetspoor van de Boeddha uitgebreid aan bod. Bijzonder is dat we in Bodhgaya overnachten in een Japanse klooster. Het klooster ligt naast het grootste Boeddhabeeld van India. ’s Avonds mogen we de grote tempel van het klooster gebruiken om te mediteren.

Bodhgaya is de eerste van de vier belangrijkste boeddhistische pelgrimsplaatsen die we bezoeken. Dit bescheiden en charmante plaatsje aan de Niranjana-rivier vormt het spirituele centrum van de boeddhistische wereld. Interessant is dat veel boeddhistische landen een klooster in een eigen, ‘nationale’ bouwstijl hebben opgetrokken. Een prachtig voorbeeld hiervan vormt het kleurrijke Bhutanese klooster.

Overnachting in een eenvoudig Japans klooster in Bodhgaya.


dag 8 – zondag 29 maart 2020

Bezoek Mahabodhi-tempel, ’s middags per bus naar Rajgir

Programma
’s Morgens brengen we een uitgebreid bezoek aan de Mahabodhi-tempel, gelegen in een fraaie tuin. Op deze plaats bereikte Siddhartha op 35-jarige leeftijd onder de bodhiboom de staat van verlichting en werd hij de Boeddha (‘ontwaakte’). Pelgrims uit de gehele wereld komen hier bijeen om te ‘circambuleren’ oftewel een rondgang om de tempel te maken. Het is een indrukwekkende ervaring om hier op te gaan in deze maalstroom. Het besef dat deze plaats mensen uit de hele wereld verenigt inspireert zowel boeddhisten als niet-boeddhisten tot reflectie over de essentie van het leven. Er is gelegenheid te mediteren in of nabij de tempels van Bodhgaya.

Rajgir

Na een lunch in het restaurant van Pappu, vertrekken we naar Rajgir, een rit van zo’n 50 km in 2-3 uur. We bevinden ons hier in Bihar, de armste deelstaat van India, waar tegenwoordig voornamelijk moslims en hindoes wonen. De naam ‘Bihar’ is afgeleid van ‘vihara’ oftewel ‘klooster’, vanwege het grote aantal kloosters dat hier vroeger te vinden was. Rajgir ligt te midden van een heuvelachtig landschap dat onverwacht uit het droge en vlakke landschap van Bihar oprijst. Het is een klein maar aangenaam oord, met veel parken, kloosters en ook een hindoetempel met warme bronnen die nog door de Boeddha gebruikt zijn!

Hier lag vroeger de hoofdstad van het oude Magadha-rijk. De 48 kilometer lange ‘cyclopenmuur’ omsloot deze stad die toen al 60.000 inwoners telde. De muur telde destijds honderd stadspoorten. Het bouwwerk is slechts ten dele behouden, maar geeft nog steeds een goede indruk van de omvang van de stad. De Boeddha verbleef hier graag. De vele grotten in de omgeving kon hij gebruiken voor meditatie. De nabijheid van de stad was belangrijk voor de dagelijkse bedelronde. Tenslotte  raakte hij hier bevriend met koning Bimbisara, die het beginnende boeddhisme ruimhartig ondersteunde.

Bamboebos

Zo schonk Bimbisara aan de Boeddha het Venuvana ofwel ‘het bamboebos’. Hier bouwden de monniken voor het eerst hutten van bamboe om de regentijd in door te brengen. Deze periode benutten zij om onderling kennis en reiservaringen uit te wisselen. Hieruit zijn later de kloosters voortgekomen. Het klooster kan daarom als een boeddhistische ‘uitvinding’ worden gezien. Het bamboebos in Rajgir is in ere hersteld.

Ons hotel is in Japanse stijl aangelegd en beschikt over een prachtige openlucht-meditatiehal.

Overnachting in een Japans hotel in Rajgir


dag 9 – maandag 30 maart 2020

Rajgir: de Gierenpiek, ’s middags trein naar Varanasi 

Programma
’s Morgens bezoeken we de befaamde Gierenpiek. Hier verbleef de Boeddha graag wanneer hij in Rajgir was. Bimbisara liet een pad naar de Gierenpiek plaveien, zodat hij de Boeddha daar gemakkelijker kon bezoeken.

Wij lopen langs over dit pad naar de Gierenpiek, ca. 100 m stijgen en dalen over een trappenpad. Deze bijzondere plek, met enkele grotten te midden van groene heuvels, is teruggevonden aan de hand van reisbeschrijvingen van vroegere pelgrims. Voor het zenboeddhisme is de Gierenpiek van betekenis omdat hier volgens overlevering de eerste transmissie in de zentraditie heeft plaatsgevonden.
Wandeling: ca. 100 m stijgen en dalen over een trappenpad.

Varanasi

Aansluitend verplaatsen we ons naar het station van Gaya. In een airconditioned rijtuig van de Mahabodhi Express reizen we in circa drie uur naar Varanasi.
Varanasi werd in de Brits-koloniale tijd ‘Benares’ genoemd. Het is een van de oudste steden ter wereld. Al tijdens het leven van de Boeddha was Varanasi een plaats van belang. Voor hindoes uit de hele wereld is deze majestueuze stad nu de belangrijkste pelgrimsplaats. Pelgrims nemen er in het licht van de opgaande zon een bad in het water van de rivier, mediteren er zittend op de ghats, de trappen langs de rivieroever, doen er hun yogaoefeningen en brengen er ’s avonds hun vuuroffer.

Hindoes beschouwen het als buitengewoon gunstig voor hun karma om aan de Ganges in Varanasi te overlijden. Daardoor worden hier de hele dag door doden gecremeerd bij de Ganges. Een bezoek aan deze stad maakt op menige reiziger een diepe indruk. De Boeddha verzette zich echter tegen de offerpraktijken en ook tegen de macht die de brahmaanse priesters hierbij uitoefenden.

De laatste kilometers doen we vandaag per boot, terwijl de stad Varanasi aan ons voorbijtrekt. Onze overnachtingsplaats is namelijk heel bijzonder: een oud paleisje op de ghats direct aan de Ganges. De plek is niet per auto bereikbaar.

Overnachting in een paleishotel direct aan de Ganges.


dag 10 – dinsdag 31 maart 2020

Sarnath, de tweede van de vier belangrijkste boeddhistische pelgrimsplaatsen, nachttrein naar Gorakhpur

Programma
Na het ontbijt maken we opnieuw een boottocht. Aansluitend verplaatsen we ons naar Sarnath. Zonder Sarnath zou de wereld het boeddhisme niet gekend hebben. Nadat de Boeddha de verlichting had bereikt, liep hij de meer dan 200 kilometer van Bodhgaya naar Sarnath. Daar wilde hij zijn inzichten delen met een aantal vrienden.

De pelgrimsplaats Sarnath

Men zegt wel dat de Boeddha in Sarnath ‘het wiel van de leer in beweging heeft gezet’. Dat gebeurde in het hertenpark, dat inmiddels in oude glorie is hersteld. Hier sprak de Boeddha zijn beroemde Dharmachakrapravartana-soetra, een rede waarin hij ‘de Middenweg’ en ‘de Vier edele waarheden’ uiteenzet en vertelt over ‘het Achtvoudige pad’, waarlangs lijden kan worden verminderd. In het park treffen we ruïnes aan van kloosters, tempels en de imposante Dhamek-stoepa.

In het museum van Sarnath zien we het wereldberoemde kapiteel van de monolithische edictzuil van keizer Ashoka en een van de fraaiste Boeddhabeelden uit de Gupta-periode, de ‘gouden eeuw van India’ rond het jaar 500 in onze jaartelling.

Tegen zonsondergang maken we opnieuw een boottocht over de Ganges en zijn we getuige van de dagelijks vuurceremonie, de Aarti, die er door honderden hindoepelgrims wordt bijgewoond, gezeten op de oever of in bootjes op de heilige rivier. Deze plechtigheid bestond al in de tijd van de Boeddha, die er weliswaar weinig mee ophad. Niettemin spreekt het schouwspel vandaag de dag nog velen tot de verbeelding.
Rituelen vormen een onlosmakelijk deel van de Indiase traditie en van de culturele geschiedenis als bakermat van het boeddhisme zoals wij het nu kennen.

Het diner gebruiken we in ons hotel. Laat in de avond worden we naar het station gebracht, waar we de nachttrein nemen naar Gorakhpur. We overnachten in de airconditioned wagons van de Chauri Chaura Express.

Overnachting in de trein.


dag 11 – woensdag 1 april 2020

Per bus naar Lumbini in Nepal, de geboorteplaats van de Boeddha

Programma
Vroeg in de ochtend komen we aan in Gorakhpur. We ontbijten in een goed hotel vlakbij het station. Daarna brengt een bus ons naar de Indiaas-Nepalese grens, waar we grensformaliteiten moeten afhandelen die de nodige tijd in beslag nemen. Vanaf de grens is het nog een klein uur naar Lumbini.

De pelgrimsplaats Lumbini, geboorteplaats van de Boeddha

Lumbini is de plaats waar de Boeddha werd geboren. Hij kreeg de naam Siddhartha wat betekent ‘hij die zijn doel bereikt’. Deze plaats, de derde van de vier belangrijkste pelgrimsplaatsen van het boeddhisme, was in de tijd van de Boeddha een parkachtig gebied. Het was in die tijd gebruikelijk dat een moeder haar eerste kind baarde bij haar eigen moeder. Zo konden de ervaringen rondom geboorte worden doorgegeven. Daarom ging koningin Maya met de ossenkar op weg naar haar ouderlijke woonplaats. Dat was ongeveer twee dagen rijden. Halverwege in het park Lumbini bracht zij het kind onverwachts ter wereld. Opmerkelijk is dat Siddhartha – net als Jezus – niet thuis, maar onderweg werd geboren. Zo zijn er meer overeenkomsten tussen beide geboorteverhalen te noemen.

De luister van het park van weleer is in ere hersteld. Er broeden hier kraanvogels en regelmatig ontwaart men er de nilgai (blue buck), ’s werelds grootste antilopensoort. ’s Avonds klinkt hier vaak de roep van roedels jakhalzen.

Overnachting in een resort in Lumbini.


dag 12 – donderdag 2 april 2020

Bezoek Sacred Garden, bus naar Kushinagar

Programma
We bezoeken de geboorteplaats in de ‘Sacred Garden‘, te midden van de Mayadevi-tempel, de Sacred Pond en de Ashoka-zuil met inscriptie. Hier zijn in de afgelopen jaren diverse opgravingen uitgevoerd die de gehele boeddhistische gemeenschap nog duidelijker hebben gemaakt dat Lumbini de plaats is waar prins Siddhartha is geboren. Dankzij deze opgravingen is Lumbini opgenomen op de lijst van world heritage sites. Net als in Bodhgaya hebben veel landen hier kloosters in hun nationale stijl gebouwd.

Vandaag rijden we terug naar India voor een bezoek aan Kushinagar, waarbij we opnieuw de grens passeren. We zijn zo’n 4-5 uur onderweg.

Kushinagar is de vierde van de vier belangrijkste boeddhistische pelgrimsplaatsen. Hier ontsliep de Boeddha op tachtigjarige leeftijd. Hij had na zijn verlichting 45 jaar door Noord-India getrokken om zijn inzichten met anderen te delen.

We nemen onze intrek in een ruim hotel met grote tuin temidden van de historische overblijfselen van Kushinagar.

Overnachting in goed hotel in Kushinagar.


dag 13 – vrijdag 3 april 2020

Bezoek aan de plaats waar de Boeddha overleed en waar hij gecremeerd werd, nachttrein naar Agra

Programma
Vandaag hebben we gelegenheid om verscheidene tempels en historische overblijfselen in Kushinagar te bezoeken. In een verstild park bevinden zich de Parinirvanastoepa en de Parinirvanatempel, met daarin een beeld van een ‘liggende Boeddha’ uit de vijfde eeuw. Dit is de locatie waar de Boeddha is ontslapen. Ook treffen we hier restanten van een oud kloostercomplex aan. In de afgelopen decennia hebben boeddhisten uit diverse landen nieuwe kloosters en tempels in Kushinagar gebouwd.

De asstoepa op de plaats waar de Boeddha werd gecremeerd

Verderop bij een riviertje ligt een enorme asstoepa op de plaats waar de Boeddha werd gecremeerd. Het besef van het ontslapen van de Boeddha, de verwijzing naar de eigen vergankelijkheid, het ontvallen van dierbaren en het overlijden van vele mensen, elke dag weer – dit alles maakt een bezoek aan deze plaats voor velen een aangrijpende ervaring. Ontnuchterend is het dan te weten dat na de crematie van de Boeddha bijna een oorlog uitbrak tussen de belangrijkste koninkrijken over de vraag wie de as van de gecremeerde Boeddha mocht bezitten. Uiteindelijk werden de as, de sintels en de urn over tien stoepa’s verdeeld. In de derde eeuw vóór onze jaartelling zou keizer Ashoka de inhoud van deze stoepa’s hebben verdeeld over vele stoepa’s, verspreid over zijn gehele rijk, toen het huidige India omvattend en zich uitstrekkend tot ver in Afghanistan.

Het besef van het ontslapen van de Boeddha, de verwijzing naar de eigen vergankelijkheid, het ontvallen van dierbaren en het overlijden van vele mensen, elke dag weer – dit alles maakt een bezoek aan deze plaats voor velen een aangrijpende ervaring. Het is ontnuchterend dat na de crematie van de Boeddha bijna een oorlog uitbrak tussen de belangrijkste koninkrijken. De inzet was wie de as van de gecremeerde Boeddha mocht bezitten.

In de middag brengt de bus ons in ruim een uur naar het station in Gorakpur, waar we aan het begin van de avond aan boord gaan van de Vaishali Express nachttrein naar New Delhi. We reizen in eersteklas coupés.

Overnachting in eersteklas coupé in de trein.


dag 14 – zaterdag 4 april 2020

Taj Mahal in Agra

Programma
’s Morgens aankomst in New Delhi, we ontbijten er op het station. Daarna nemen we de airconditioned Kerala Express train naar Agra, waar we aan het begin van de middag aankomen. We overnachten in een prachtig hotel met uitzicht op de Taj Mahal, die we nog deze middag bezoeken.

Taj Mahal

In 2007 werd het monument verkozen tot een van de ‘zeven nieuwe wereldwonderen’. De Mogolheerser Sjah Jahan liet het monument in de zeventiende eeuw bouwen als graftombe voor zijn geliefde vrouw.

Gedicht in wit marmer

Aan het geheel werd zeventien jaar lang door twintigduizend arbeiders gebouwd. De perfecte symmetrie en de hoge kwaliteit marmer verlenen de Taj Mahal een onwerkelijke schoonheid. Na zijn dood werd ook Shah Jahan zelf in de graftombe bijgezet. Zo werd hij herenigd met zijn dierbaarste. Taj Mahal: een ode aan de liefde, een gedicht in wit marmer.

Overnachting in een luxe hotel in Agra.


dag 15 – zondag 5 april 2020

Nabeschouwing van de boeddhistische pelgrimstocht, trein naar Delhi

Programma
’s Ochtends zoeken we een plek voor een terugblik op de reis. We sluiten de reis af met een mooie lunch op het dakterras van het hotel met uitzicht op de Taj Mahal.
’s Middags is nog tijd voor het kopen van souvenirs of om te genieten aan de rand van het zwembad. In de tweede helft van de middag worden we naar het station gebracht. De supersnelle Gatiman Expresss brengt ons in nog geen 2 uur terug naar New Delhi, waar we met de metro naar de luchthaven reizen. Rond 22.00 u check je in voor de nachtvlucht met Lufthansa.

Overnachting in het vliegtuig.


dag 16 – maandag 6 april 2020

Terugvlucht naar Amsterdam

Programma
Het vliegtuig vertrekt na middernacht. Comfortabel, want daardoor komen we al in de tweede helft van de ochtend aan in Amsterdam.

Maarten is zenmonnik, ecoloog, auteur en geëngageerde zenleraar. Hij heeft tientallen uiteenlopende reizen ontwikkeld en honderden reizen begeleid naar onder meer Nepal, India, Tibet, Bhutan, Thailand, Sri Lanka en Indonesië. Al twintig jaar lang begeleidt hij de pelgrimsreis ‘In het voetspoor van de Boeddha’ door India en Nepal. Hierdoor vormt hij tijdens deze reis een onuitputtelijke bron van kennis. Met je vragen over het boeddhisme kun je dan ook prima bij hem terecht.

Herleving van een oud boeddhistisch pelgrimspad

In 2003 liep Maarten te voet de eeuwenoude, duizend kilometer lange en nagenoeg vergeten route door India en Nepal die de boeddhistische pelgrimsplaatsen in India en Nepal onderling verbindt. Het resultaat daarvan is zijn literaire reisverslag in boekvorm: Lopen in het voetspoor van de Boeddha. In 2011 werd dit boek genomineerd als ‘mooiste spirituele boek van het jaar’.

In 2019 wordt het boek in het Engels als E-book uitgegeven. Voor deze editie schreef roshi Joan Halifax het voorwoord. Joan Halifax is wereldwijd erkend als toonaangevend zenmeester. De op het boek gebaseerde Engelstalige filmdocumentaire ‘Go without fear’ wordt in 2019 uitgebracht. De Nederlandse première ervan vindt plaats in het laatste weekeinde van september 2019 tijdens het Buddhist Film Festival Europa in het filmmuseum Eye in Amsterdam.

Bestel je hier de Nederlandse boekeditie, dan wordt 40 procent van het betaalde bedrag beschikbaar gemaakt voor activiteiten van Stichting Vajra voor de wederopbouw van Nepal.

Stichting Vajra

In 1997 heeft Maarten Stichting Vajra (www.vajra.nl) opgericht voor ontwikkelingssamenwerking in Nepal. Deze organisatie bouwt onder meer scholen en verstrekt studiebeurzen. In Bhutanese vluchtelingenkampen in oostelijk Nepal heeft de stichting het grootste zonneovenproject ter wereld opgezet. Hierdoor konden ruim 85.000 mensen hun maaltijd met warmte van de zon koken. In 1997 bouwde Vajra de eerste ecologische school in Nepal, de Vajra Academy.

Sinds de aardbevingen in Nepal in 2015 richt de stichting zich hoofdzakelijk op herstel of herbouw van beschadigde of geheel ingestorte scholen. veel aandacht gaat ook naar de uitbreiding van de Vajra Academy. Voor zijn langdurige en belangeloze inzet is Maarten in 2019 koninklijk onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Door deze reis te maken steun je indirect Stichting Vajra! Voor elke dag dat Maarten Olthof voor Ghanta Spirituele Reizen werkt, werkt hij een dag belangeloos als vrijwilliger voor Stichting Vajra.

Lees verder over Maarten in ‘Over Ghanta‘.

Traject van de boeddhistische pelgrimstocht per trein naar India en Nepal

Kaart India-reis

 

16-daagse boeddhistische pelgrimstocht per trein naar India en Nepal

met een groep vanaf Amsterdam via Mumbai, Goa en New Delhi langs boeddhistische pelgrimsplaatsen

Reisdata
2021:  nog niet bekend

Reissom
bij verblijf op een tweepersoonskamer:
* 2020, inclusief internationale vlucht: € 3.145,-
* 2021: reissom nog onbekend
toeslag eenpersoonskamer € 800,-

Kun je dit jaar niet mee, maar eventueel wel volgend jaar? Meld je dan nu alvast vrijblijvend aan voor de reis in 2021.

Bij boeking betaal je 20% aan.
Reis je alleen, dan word je op een tweepersoonskamer ingedeeld.

Bijdrage aan Reis-Garantiefonds: € 15,-
Reserveringskosten per boeking: € 15,-

Aantal reisdeelnemers
Minimaal 12, maximaal 25

Inbegrepen

– internationale vlucht volgens programma (indien geboekt)
– transfers per (slaap)trein, bus en boot volgens programma
– verblijf in hotels op basis van tweepersoonskamer met douche en toilet
– 3 binnenlandse vluchten volgens programma in India
– lokaal vervoer met gecharterde bussen volgens programma
– halfpension: ontbijt en diner
– alle entreegelden en excursies volgens het programma
– reisbegeleiding door Maarten OlthofLopen in het voetspoor van de Boeddha door Maarten Olthof
– lokale assistentie
– E-boek Lopen in het voetspoor van de Boeddha door Maarten Olthof (voor één leesapparaat)
– syllabus met soetra’s
– eenvoudig kaartmateriaal
– persoonlijk gesprek met Maarten

Niet inbegrepen

– als je gebruik maakt van de groepsvlucht: compensatie CO2, (ca. € 30,- afhankelijk van het tijdstip van boeken)
– bijdrage aan Reis-Garantiefonds (€ 15,-)
– boekingskosten (€ 15,-)
– vaccinatiekosten
– overige maaltijden
– overige entreegelden en excursies
– verzekeringen
– visumkosten (onder voorbehoud: Nepal ca. € 50,-, India ca. $ 25,-)
– onvoorziene vervoerskosten
– fooien voor lokale gidsen, chauffeurs, treinpersoneel, hotels enz.
– uitgaven van persoonlijke aard

Aandachtspunten

 • De uitvoering van het programma is afhankelijk van precieze treintijden en kan wijzigen door plaatselijke omstandigheden. Een eventuele programmawijziging is te allen tijde ter beoordeling van de reisleiding.
 • Het programma wordt voortdurend gecontroleerd. Het kan voorkomen dat de reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden aangepast. Als deze aanpassingen ingrijpende gevolgen hebben voor het verloop van de reis, dan stellen we je daarvan vóór vertrek op de hoogte.
 • Het paspoort moet op de datum van de thuisreis vanuit India nog minimaal zes maanden geldig zijn.
  Geef bij boeking je paspoortnummer door. Als je paspoort bij het boeeken niet geldig is tot na de reis, geef dan alvast het oude nummer door. Vraag dan wel meteen een nieuw paspoort aan en geef zo spoedig mogelijk het nieuwe paspoortnummer door. Je paspoortnummer is nodig om reserveringen voor deze reis geregeld te krijgen.
 • Je bent verplicht een reisverzekering af te sluiten die medische kosten en buitengewone kosten tegen kostprijs dekt. Een reisverzekering kun je tot vlak voor de reis afsluiten.
 • Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar raden we wel aan. Bij de meeste verzekeringen moet een annuleringsverzekering binnen een week na boeking van de reis worden afgesloten.

Wat gebeurt er na je boeking?

Als bevestiging van je boeking ontvang je een factuur. Je boeking is compleet na aanbetaling van 20 procent van de reissom plus toeslagen en eventueel los geboekte tickets. Voor de betaling van de overige 80 procent van de reissom ontvang je geruime tijd voor vertrek een factuur. Die moet uiterlijk 6 weken vóór vertrek betaald zijn. Je ontvangt informatie over je visumaanvraag en kaarten, adressen van hotels en dergelijke op de informatiebijeenkomst.


Informatiebijeenkomst op zondag 23 februari 2020

Voor deze reis wordt een informatie- en kennismakingsbijeenkomst georganiseerd in Utrecht op zondagmiddag 23 februari 2020 vanaf 14.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst ontvang je de laatste gegevens over de reis. Dit zijn aanvullende gegevens zoals de lijst met verblijfadressen, kaartmateriaal en een syllabus met soetrateksten. Verder toont Maarten dan beelden van de reis. Hij beantwoordt je vragen over uitrusting, gezondheidsaspecten, visumaanvraag en reisverzekering. Verder kun je kennismaken met je reisgenoten. Er is de mogelijkheid om na te blijven voor een drankje en een maaltijd in een nabijgelegen Indiaas restaurant. Enkele weken voor de bijeenkomst ontvang je een uitnodiging met plattegrond en informatie over de maaltijd (wijze van aanmelden en prijs). Noteer deze datum nu alvast in je agenda. We raden je aan deze bijeenkomst bij te wonen!


Accommodaties: goede tot luxe hotels

Tenzij je een eenpersoonskamer hebt geboekt, slaap je op een gedeelde tweepersoonskamer.
De reis begint in Goa in een sfeervol hotel direct aan een rustig strand. De accommodatie beschikt over bungalows te midden van een palmbos en een fraaie openluchtmeditatiezaal, waar de wind zachtjes doorheen waait en de zee op de achtergrond hoorbaar is.
In New Delhi verblijven we in een resorthotel met ruime tuin en zwembad en een diner onder de sterrenhemel.
Bijzonder is dat we in Bodhgaya in een klooster overnachten, waarbij we ’s avonds gebruik mogen maken van de ernaast gelegen tempel. In Rajgir verblijven we in een hotel in Japanse stijl, met een openlucht-meditatiehal. In Varanasi slapen we in een oud paleishotel direct aan de Ganges. Vermeldenswaard is ook het hotel in Agra: een luxe hotel met zwembad en uitzicht op de Taj Mahal. In Kushinagar overnachten we in het beste hotel temidden van de historische overblijfselen. Het hotel in Lumbini ligt in een mooie tuin, beschikt over een zwembad en ligt vlakbij de Sacred Garden, de plaats waar de Boeddha is geboren.


Over de maaltijden

We eten tijdens de reis in principe vegetarisch, naar wijdverbreid gebruik in dit gebied en passend bij de achtergrond van de reis. Aangeraden wordt om het vlees te laten staan op plaatsen waar die keuze bestaat. Dit heeft het aanzienlijke voordeel dat het risico van voedselvergiftiging, met diarree, aanmerkelijk afneemt. India en Nepal kennen een lange traditie van vegetarisme. Je zult tijdens de reis dus bijzonder smakelijk en gevarieerd eten. Tijdens de reis is er veel aandacht voor hygiëne. Hiermee zijn veel reizigersziekten met het lichamelijke ongemak te voorkomen.


Reisbenodigdheden en reiskleding

– e-ticket op papier; meenemen in tweevoud; bewaar de twee exemplaren goed tijdens de reis
– kopieën van je reisdocumenten
– paspoort dat bij vertrek uit India nog 6 maanden geldig is
– dagrugzakje
– lichte wandelschoenen
– sandalen
– luchtige maar bedekkende kleding
– warme kleding (door airconditioning kan het fris zijn in de trein)
– zonnehoed of pet
– zwemkleding
– zonnebril
– zaklampje of licht op je mobiele telefoon
– waterfles
– zonnebrandmiddel
– toiletartikelen (zeep, shampoo enz., biologisch afbreekbaar)
– lippencrème met uv-filter
– anti-insectenmiddel met DEET
– reismedicijnen: middelen die verlichting bieden bij verkoudheid, antidiarreemiddel (bijv. loperamide), poederzakjes voor orale rehydratievloeistof (ORS) en eventueel een breedspectrumantibioticum


Beperk je bagage

 • Neem je bagage bij voorkeur mee in een afsluitbare koffer van hard kunststof (‘hard-shell suitcase’) met wieltjes. Hiervan zijn ook kleine modellen te koop. Je bagage is hierin minder kwetsbaar tijdens het vervoer. En bovendien is hij in je hotelkamer en in de trein af te sluiten. De wieltjes komen van pas wanneer je de bagage op stations of naar het hotel zelf moet verplaatsen. De koffer gaat in het vliegtuig bij de ruimbagage.
 • Beperk met ‘pelgrimstocht’ in gedachten de hoeveelheid van je bagage. Van beperkt gehouden bagage heb je tijdens de treinreis veel gemak. Zorg dat je koffertje niet zwaarder is dan 15 kg.
 • Doe in je handbagage tijdens de vluchten je belangrijkste en kostbare bezittingen (medicijnen, camera enz.). Gebruik hiervoor je dagrugzak die je ook tijdens dagtochten kunt gebruiken.
 • Alles wat door luchtvaartpersoneel als scherp en gevaarlijk kan worden gezien, doe je in de in te checken bagage, dus je koffer. Dit geldt in elk geval voor vloeistoffen (meer dan 100 ml). Ook batterijen, een zakmes, een nagelschaartje en een aansteker vallen hieronder.
 • Een powerbank tot 32.000 mAh moet juist in de handbagage en mag niet in de koffer. Een powerbank van meer dan 32.000 mAh mag niet mee op reis.
 • Aandachtspunten ‘bagage en uitrusting’ en ‘verzekering’ komen op de kennismakingsbijeenkomst ter sprake.

Het weer

De gekozen reisperiode valt buiten de natte moessontijd en de winterperiode. Het weer is in deze weken vrijwel altijd droog. ’s Nachts is het rond de 20°C, overdag stijgt de temperatuur ’s middags tot boven de 30°C. Deze warmte is echter droog. Daardoor ervaren veel mensen die als minder belastend dan de klamme hitte in Nederland. De trein, de bus en de hotels zijn voorzien van airconditioning. Regelmatig werkt die té ijverig, zodat het dan handig is iets warms bij de hand te hebben. Let er op dat je ook op warme dagen decent gekleed gaat als we pelgrimsplaatsen bezoeken.


Een lichte reis

De bezienswaardigheden bezoek je te voet met een korte wandeling in een normaal wandeltempo. Op de stations en naar de hotels moet je vaak je eigen bagage vervoeren. Een enkele wandeling voert over een bergpad met treden. Soms kan aanvullend vervoer geregeld worden. Op de bijzondere plaatsen die we bezoeken is steeds tijd voor contemplatie, individueel of gezamenlijk.


Verzekering

Je bent verplicht voor deze reis een goede reisverzekering af te sluiten, waarbij medische kosten en buitengewone kosten tegen kostprijs gedekt zijn.
Een annuleringsverzekering wordt aangeraden. Die moet bij de meeste verzekeringsmaatschappijen binnen een week worden afgesloten.


Vervoer
Vliegreis heen en terug

Bij boeking kun je aangeven of je zelf je ticket regelt of dat je wilt dat Ghanta dit voor je regelt. Als je je vlucht via Ghanta boekt, wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd via de South Pole Group (www.southpole.com), de wereldleider op het gebied van CO2-compensatieprojecten (100% Gold Standard).
De CO2-uitstoot van reizen wordt gecompenseerd door de aankoop van CO2-certificaten van geselecteerde klimaatprojecten (zonne- en windenergieprojecten en/of de inzet van efficiënte kooktoestellen). De kosten van het certificaat staan op de factuur van de reis gespecificeerd. Deze bedragen ca. € 30, afhankelijk van het tijdstip van boeking.

De standaardvlucht reis begint en eindigt in Amsterdam.
Een afwijkende terugvlucht kan aangevraagd worden. De meerkosten hiervan bedragen € 50 administratiekosten plus de eventuele meerkosten van de aangepaste vlucht.
Het definitieve vluchtschema ontvang je op de informatiebijeenkomst.
Boek je de standaardvlucht, dan ontmoet je de groep op Schiphol.


Als je zelf je vluchten boekt, vergewis je er dan van dat de reis zeker doorgaat

Wanneer je zelf je vluchten wilt regelen, doe dit dan pas wanneer Ghanta heeft bevestigd dat de reis doorgaat. Omdat dit ook afhangt van het doorgaan van de internationale treinreis, kan het zijn dat Ghanta dit pas 45 dagen voor vertrek kan meededelen. Zorg ervoor dat je vóór de groep in India aankomt (zie hierboven). Je ontmoet je reisgenoten dan op dag 2 op de luchthaven van Mumbai. Je reis met de groep eindigt in dat geval op dag 16 in New Delhi.

Als je eerder naar Goa wilt, dan boek je ook de vlucht van Mumbai naar Goa zelf. Ghanta kan voor deze binnenlandse vlucht geen restitutie verlenen.


Vervoer ter plaatse: trein, bus, boot

We maken volgens programma gebruik van binnenlandse vluchten voor vervoer van Mumbai naar Goa, van Goa naar New Delhi en van New Delhi naar Bodhgaya. Veel trajecten leggen we af met airconditioned treinen in de tweede- of eersteklas, steeds met gereserveerde plaatsen. Verder maken we gebruik van gecharterde bussen. In Varanasi maken we verschillende boottochten over de Ganges.


Geld mee op reis

Tijdens je verblijf in India en Nepal hoef je op weinig extra kosten te rekenen. De reis is op basis van halfpension. Alleen de lunches zijn niet inbegrepen. Voor de gehele reis geldt natuurlijk dat drankjes, uitgaven van persoonlijke aard, luchthavenbelasting, fooien en dergelijke voor eigen rekening zijn.

Voor fooien, lunches en drankjes maken we tijdens de reis een gezamenlijke pot. De bijdrage hieraan is voor Nederlandse begrippen niet hoog. Je zult hiervoor niet snel meer dan € 100-150,- kwijt zijn.

Neem naast je credit card ook contanten mee

Acceptatie van creditcards is beperkt in India en Nepal. Men brengt je er altijd kosten voor het gebruik ervan in rekening. Tijdens deze reis heb je niet veel geld nodig. We raden je aan het bedrag dat je denkt nodig te hebben te pinnen na aankomst te pinnen op de luchthaven van Mumbai. Daarna kun je eventueel nog op een vliegveld pinnen als we de binnenlandse vluchten maken. Neem ook altijd wat contanten mee in de vorm van biljetten van € 50. In de hotels kun je vaak kleine bedragen aan contant geld in roepia’s omwisselen.
Zorg ervoor dat je je wisselbewijzen zorgvuldig bewaart. Zo kun je geld terugwisselen dat je aan het eind van de reis overhoudt.


Voorbereiding op je reis

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. We reizen door gebieden die behoren tot de armste streken ter wereld. We streven naar een voor jou zo comfortabel mogelijke reis. Toch kunnen onvoorziene omstandigheden ongemak met zich meebrengen. Zo kunnen vluchten of treinreizen flink vertraagd zijn of zelfs worden geannuleerd. Wegen zijn soms slecht begaanbaar; musea kunnen onverwachts gesloten zijn. Door tal van religieuze evenementen worden plaatsen soms overspoeld met bezoekers. Het spreekt voor zich dat een flexibele en avontuurlijke opstelling aansluit bij het karakter van de reis en kan bijdragen aan een positieve reiservaring voor jou en je reisgenoten.


Reisdocumenten
Paspoort

Je paspoort moet na vertrek uit India nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Als dit niet het geval is, vraag dan zo spoedig mogelijk een nieuw paspoort aan. Heeft je paspoort geen drie lege bladzijden meer voor de visa van Nepal en India samen, vraag ook dan zo spoedig mogelijk een nieuw paspoort aan, ook al is je paspoort nog ruimschoots geldig. Wij hebben het nummer van het paspoort waarmee je uiteindelijk reist nodig om tijdig reserveringen te kunnen maken.
Let op: neem ook een kopie van je paspoort mee op reis. Bewaar deze kopie afzonderlijk van je paspoort voor gebruik bij een noodgeval, zoals verlies of diefstal.

Visum

Voor toegang tot zowel India als Nepal heb je voor deze reis een visum nodig. Zijn er voor een reis naar India twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina’s nodig, voor de reis naar Nepal is één pagina voldoende. Heeft je paspoort geen drie lege bladzijden meer voor de visa van Nepal en India samen, vraag ook dan zo spoedig mogelijk een nieuw paspoort aan, ook al is je paspoort nog ruimschoots geldig. De visumaanvraag komt uitgebreid ter sprake tijdens de informatiebijeenkomst op zondag 23 februari 2020. Je hebt dan nog genoeg tijd om je visum aan te vragen.

Medisch paspoort

Een Europees medisch paspoort is geen geldig grensdocument! Het is bedoeld voor reizigers die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Informeer hiernaar bij je huisarts of medisch specialist. Op het medische paspoort vermeldt de arts gegevens over je ziekte(n) en de daarvoor benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Informeer bij je apotheek over mogelijke invoerbeperkingen van je medicijnen. Dit geldt in ieder geval voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Denk aan bepaalde sterke pijnstillers (opioïden). Je bent uiteraard zelf verantwoordelijk voor de medicijnen die je meeneemt.


Gezondheid

Voor een verre reis moet je goed uitgerust zijn en over een voldoende gezondheid en conditie beschikken. Daardoor beperk je bijvoorbeeld ongemakken als reizigersdiarree. Die ontstaat gemakkelijk door een afwijkende klimaat en vreemd voedsel. Als je een chronische ziekte hebt die aandacht behoeft, overleg dan met ons bij de boeking. Draag tijdens de reis een SOS-talisman met je medische gegevens. Neem ook een Europees medisch paspoort mee, een medicatielijst en voldoende medicijnen. Let op mogelijke invoerbeperkingen voor je medicijnen. Hiermee voorkom je problemen met de douane. Zie ook het gedeelte over het ‘medisch paspoort’.

Veel mensen zijn gevoelig voor de temperatuurswisselingen en lopen een luchtweginfectie op. Neem eventueel middelen mee waarvan je weet dat je er baat bij hebt bij hoest, loopneus of verkoudheid.


Gezondheidszorg

De gezondheidsvoorzieningen in India en Nepal zijn niet te vergelijken met die in de westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en reisverzekering, waarbij medische kosten en buitengewone kosten tegen kostprijs gedekt zijn. Overigens zijn tijdens de reis via hotels of treinpersoneel goede en Engelstalige artsen oproepbaar.


Hygiëne

Goede hygiëne is van groot belang tijdens deze reis. We raden je aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. De voorzieningen hiervoor zijn tijdens de reis uitstekend. Een pakje met vochtige handreinigingsdoekjes (‘wetties’) kun op momenten van pas komen. Nuttig geen rauwkost, onverpakt ijs en ijsblokjes. Drink alleen gekookt water of gebotteld mineraalwater.


Bril/lenzen

Als je een bril draagt, neem dan een reservebril mee. Neem ook de specificaties van je bril mee als je erg afhanklijk van je bril bent. Draag je lenzen, neem ook dan een bril mee. Door de stoffige omgeving kan het soms moeilijk worden lenzen te dragen of in te doen.


Vaccinatieadvies

Neem voor een persoonlijk medisch reisadvies 4 tot 6 weken voor vertrek contact op met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum voor actuele informatie per ziekte over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen.

Neem voor een gericht, persoonlijk medisch advies het reisprogramma mee om de arts te kunnen laten zien in welk gebied je reist.
Heb je geen tijd om een arts te bezoeken, dan kun je ook contact opnemen met www.thuisvaccinatie.nl voor een advies aan huis, ook ’s avonds en in het weekeinde.

Arriveer je in India 6 dagen of minder na je komst uit een gebied waar gele koorts heerst, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. In Nepal en India zelf komt geen gele koorts voor.

In het algemeen worden vaccinaties tegen buiktyfus en hepatitis aanbevolen. Verder zijn aanvullende maatregelen belangrijk om infectieziekten te voorkomen die worden overgebracht door insecten. Voorbeelden hiervan zijn malaria en knokkelkoorts (dengue) die worden overgebracht door bepaalde muggen.


Malaria

Van belang zijn afdoende maatregelen tegen muggenbeten ter voorkoming van malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact met een arts op.


Veiligheid

India en Nepal zijn over het algemeen veilige landen om te reizen, niet het minst in groepsverband. Zoals overal elders in de wereld moet je ook in India en Nepal rekening houden met diefstal. Let daarom extra goed op je geld en je waardevolle bezittingen. In de hotels kun je en in de hoteltrein beschik je over een kluisje.

BOEK DEZE REIS
OF MELD JE VRIJBLIJVEND AAN VOOR 2022