Pelgrimstochten

In het voetspoor van de Boeddha © Maarten Olthof

Pelgrimsreis ‘In het voetspoor van de Boeddha’

Reisdata:
wo 14 feb t/m do 1 mrt 2018
16-daagse groepsreis vanaf Amsterdam via Kathmandu en New Delhi

Reissom bij verblijf op tweepersoonskamer:
– € 2595,- bij boeking vanaf 1 aug 2017 (exclusief internationale vlucht)
– prijs van de vlucht is op aanvraag (dagprijs)

Bij boeking betaalt u 15% aan.

Reist u alleen, dan wordt u op een tweepersoonskamer ingedeeld.

Toeslag eenpersoonskamer: € 495,- (op dit moment niet meer beschikbaar)
Bijdrage aan Reis-Garantiefonds: € 15,-
Reserveringskosten per boeking: € 15,-
Reisvoorwaarden

Uniek aan deze reis:

 • bezoek aan de 4 hoofdpelgrimsplaatsen van het boeddhisme
 • een ontdekkingsreis naar de bron van het boeddhisme
 • verblijf in een klooster en in goede hotels
 • begeleiding door zenmonnik Maarten Olthof, auteur en geëngageerde zenleraar

Scroll verder naar beneden voor de reisbeschrijving.

Print deze reisbeschrijving uit met Ctrl-P.

Op dit moment is de reis volgeboekt. Met onderstaande link kunt u zich opgeven voor de wachtlijst of een volgende reis in 2018. U ontvangt informatie zodra er een plaats beschikbaar is gekomen.

AANMELDEN VOOR DE WACHTLIJST
SKU: 2017-06

Een pelgrimstocht geeft een mogelijkheid tot het vinden van liefde, betekenis en bevrijding.


De Boeddha © Maarten Olthof vk


Aan het eind van zijn leven riep de Boeddha zijn volgelingen op om een pelgrimstocht te maken naar de volgende plaatsen:

 • Lumbini (Nepal), de plaats waar de Boeddha als Siddhartha Gautama geboren werd
 • Bodhgaya (India), waar hij de verlichting bereikte en een Boeddha (ontwaakte) werd
 • Sarnath (India, nabij Varanasi), waar hij zijn inzichten voor het eerst met anderen deelde en hij zijn eerste leerlingen kreeg
 • Kushinagara (India), waar de Boeddha op tachtigjarige leeftijd ontsliep

Deze plaatsen verwijzen niet alleen naar gebeurtenissen in het leven van de Boeddha, maar hangen ook samen met de levensloop van ieder van ons. Een respectvol bezoek aan deze plaatsen zal dan ook altijd intens worden beleefd. Na het leven van de Boeddha ontwikkelden deze vier plaatsen zich tot drukbezochte pelgrimsoorden met kloosters en tempels. Nadat de route meer dan 1700 jaar lang belopen was, verloor ze in de twaalfde eeuw haar betekenis, in tred met de teloorgang van het boeddhisme in India.

Tijdens deze reis maakt u kennis met wat er zoal bekend is over het leven van de historische Boeddha en de tijd waarin hij leefde. We verdiepen ons in soetra’s over verhandelingen die de Boeddha heeft gehouden op de door ons te bezoeken plaatsen. Zo wordt duidelijk in welke context het boeddhisme is ontstaan en tegen welke aspecten van de Indiase samenleving de Boeddha zich indertijd afzette. Deze pelgrimsreis kent hierdoor een sfeer die de essentie van het boeddhisme tot leven wekt – op een wijze die niet uit boeken te halen valt. De verbeelding van ieder van ons wordt zo aan het werk gezet. Tijdens de reis is er ruimschoots gelegenheid om tot rust te komen en te mediteren te midden van imposante monumenten in een weelderige, vaak verrassend groene omgeving.

De pelgrimsreis begint in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, waar u verscheidene belangrijke boeddhistische monumenten bezoekt. In Nepal komt u verder in Kapilavastu, het plaatsje waar Siddhartha opgroeide. In India bezoekt u ook het tussen groene heuvels gelegen plaatsje Rajgir, de nabijgelegen opgravingen van de kloosteruniversiteit Nalanda en de legendarische heilige stad Varanasi.

Op dit moment is de reis volgeboekt. Met onderstaande link kunt u zich opgeven voor de wachtlijst of een volgende reis in 2018. U ontvangt informatie zodra er een plaats beschikbaar is gekomen.

AANMELDEN VOOR DE WACHTLIJST


REISPROGRAMMA VAN DAG TOT DAG


dag 1 – woensdag 14 februari 2018

Dag 01 In het voetspoor van de Boeddha © Maarten Olthof
In het voetspoor van de Boeddha

Programma
Vertrek uit Nederland.


dag 2 – donderdag 15 februari 2018

Dag 16 Stoepa van Bodnath © Maarten Olthof
De stoepa van Bodnath

Programma

Aankomst in Kathmandu en vervoer naar het hotel. We nemen tijd voor een uitgebreide kennismaking met reisgenoten en voor een inleiding tot de pelgrimstocht.

Overnachting in een hotel in Kathmandu.


dag 3 – vrijdag 16 februari 2018

Dag 15 Vajra Academy nabij Kathmandu © Maarten Olthof
Vajra Academy, nabij Kathmandu

Programma
’s Morgens bezoeken we de hoog gelegen, majestueuze stoepa van Swayambunath, ook wel de ‘apentempel’ genoemd vanwege de vele resusaapjes die er rondzwerven. Bij deze tempel gaan hindoeïsme en boeddhisme vrijwel naadloos in elkaar over. Na de lunch brengen we een bezoek aan de oude, eveneens gigantische stoepa van Bodnath, gelegen aan de vroegere handelsroute naar Tibet. Bodnath heeft altijd een sterke band gehad met Lhasa, de hoofdstad van Tibet, en vormt nog steeds een belangrijke pelgrimsplaats voor Tibetaanse boeddhisten.
Aansluitend is er voor belangstellenden de mogelijkheid kennis te maken met het werk van Stichting Vajra, door Maarten Olthof opgericht voor ontwikkelingswerk in Nepal. Deze stichting bouwt scholen, verstrekt studiebeurzen en heeft in oostelijk Nepal ’s werelds grootste zonneovenprojecten in Bhutanese vluchtelingenkampen opgezet, waardoor 85.000 mensen er hun eten met de zon hebben kunnen koken. U bezichtigt de eerste ecologische school in Nepal, gebouwd door deze stichting, en hebt gelegenheid om met leerlingen, docenten en vrijwilligers van gedachten te wisselen. U gebruikt hier ook een maaltijd die bereid is in de ‘zonnekeuken’ van de school.

Wandeling: naar de tempel van Swayambunath is het circa 140 m stijgen over een trappenpad. Het monument is eventueel ook zonder klimmen te bereiken.

Overnachting in een hotel in Kathmandu.


dag 4 – zaterdag 17 februari 2018

Dag 14 Vlucht naar Kathmandu © Maarten Olthof
Vlucht naar Lumbini

Programma
’s Morgens verplaatsen we ons met een binnenlandse vlucht van Kathmandu naar Lumbini met een spectaculair zicht op de Himalaya mits het weer ons dat gunt…
Lumbini is de plaats waar de Boeddha als Siddhartha (‘hij die zijn doel bereikt heeft’) geboren werd. Deze plaats, de eerste van de vier belangrijkste pelgrimsplaatsen van het boeddhisme, was in de tijd van de Boeddha een parkachtig gebied. Zoals het gebruik voorschreef ging koningin Maya, in verwachting van Siddhartha, op weg naar haar ouderlijke woonplaats om haar eerstgeborene te baren met de bijstand van haar moeder. Onderweg in het park Lumbini bracht zij het kind onverwachts ter wereld. Opmerkelijk is dat Siddhartha – net als Jezus – niet thuis, maar onderweg werd geboren. Zo zijn wel meer overeenkomsten tussen beide geboorteverhalen te noemen.
De luister van het park van weleer is in ere hersteld. Er broeden hier kraanvogels en regelmatig ontwaart men er de nilgai (blue buck), ’s werelds grootste antilopensoort. ’s Avonds klinkt hier vaak de roep van roedels jakhalzen.

Overnachting in een hotel in Lumbini.


dag 5 – zondag 18 februari 2018

Dag 13 De geboorte van de Boeddha in Lumbini © Maarten Olthof
De geboorte van de Boeddha in Lumbini

Programma
Bezoek aan de geboorteplaats van Siddhartha in de ‘Sacred Garden‘, te midden van de Mayadevi-tempel, de Ashoka-zuil en de Sacred Pond. Hier zijn in de afgelopen jaren diverse opgravingen uitgevoerd die de gehele boeddhistische gemeenschap nog duidelijker hebben gemaakt dat Lumbini de plaats is waar prins Siddhartha is geboren. Dankzij deze opgravingen is Lumbini als world heritage site aangemerkt. Veel landen hebben hier een kloostercomplex in hun ‘nationale’ stijl aangelegd. We zien er onder meer het Birmese klooster, de Japanse Vishwa Shanti-stoepa en de Chinese tempel.

Overnachting in een hotel in Lumbini.


dag 6 – maandag 19 februari 2018

Dag 11 Beeld van de ontslapen Boeddha © Maarten Olthof
Beeld van de ontslapen Boeddha

’s Morgens bezoeken we per bus de opgravingen van Kapilavastu, zo’n 30 km van Lumbini vandaan. Op 29-jarige leeftijd besloot Siddhartha zijn woonplaats te verlaten en net als veel tijdgenoten op zoek te gaan naar inzicht over het ontstaan van lijden en mogelijkheden om dat lijden te verminderen. We zien onder meer de restanten van een ‘paleis’ en de belangrijke ‘oostelijke poort’.
Aansluitend rijden we in ca. 4 uur naar Kushinagar in India. We passeren de Indiaas-Nepalese grens en moeten hier grensformaliteiten afhandelen.
Kushinagar is de tweede van de vier belangrijkste boeddhistische pelgrimsplaatsen. Hier ontsliep de Boeddha op tachtigjarige leeftijd nadat hij 45 jaar lang door Noord-India had getrokken om zijn inzichten met anderen te delen. In die periode kreeg hij vele aanhangers in alle lagen van de bevolking.

Overnachting in een hotel in Kushinagar.


dag 7 – dinsdag 20 februari 2018

Dag 12 Asstoepa in Kushinagar © Maarten Olthof
Asstoepa in Kushinagar

Programma
Vandaag hebben we gelegenheid om verscheidene tempels en historische overblijfselen in Kushinagar te bezoeken. In een verstild park bevinden zich de Parinirvanastoepa en de Parinirvanatempel, met daarin een beeld van een ‘liggende Boeddha’ uit de vijfde eeuw. Dit is de locatie waar de Boeddha is ontslapen. Ook treffen we hier restanten van een oud kloostercomplex aan. In de afgelopen decennia hebben boeddhisten uit diverse landen nieuwe kloosters en tempels in Kushinagar gebouwd. Er is ook een klein museum. Verderop bij een riviertje ligt een enorme asstoepa op de plaats waar de Boeddha werd gecremeerd.

Het besef van het ontslapen van de Boeddha, de verwijzing naar de eigen vergankelijkheid, het ontvallen van dierbaren en het overlijden van vele mensen, elke dag weer – dit alles maakt een bezoek aan deze plaats voor velen een aangrijpende ervaring. Ontnuchterend is het dan te weten dat na de crematie van de Boeddha bijna een oorlog uitbrak tussen de belangrijkste koninkrijken over de vraag wie de as van de gecremeerde Boeddha mocht bezitten. Uiteindelijk werden de as, de sintels en de urn over tien stoepa’s verdeeld. In de derde eeuw vóór onze jaartelling zou keizer Ashoka de inhoud van deze stoepa’s hebben verdeeld over vele stoepa’s, verspreid over zijn gehele rijk, toen het huidige India omvattend en zich uitstrekkend tot ver in Afghanistan.

Overnachting in een hotel in Kushinagar.


dag 8 – woensdag 21 februari 2018

Dag 08 Varanasi © Maarten Olthof
De ghats in Varanasi

Programma

In zo’n 10 uur tijd verplaatsen we ons per bus naar Varanasi.

Varanasi, in de Brits-koloniale tijd ‘Benares’ genoemd, is een van de oudste steden ter wereld en was al 2500 jaar geleden een plaats van belang tijdens het leven van de Boeddha. Voor hindoes uit de hele wereld is deze majestueuze stad nu de belangrijkste pelgrimsplaats. Pelgrims nemen er in het licht van de opgaande zon een bad in het water van de rivier, mediteren er zittend op de ghats, de trappen langs de rivieroever, doen er hun yogaoefeningen en brengen er ’s avonds hun vuuroffer. Hindoes beschouwen het als buitengewoon gunstig voor hun karma om juist op een ghat te overlijden. De gehele dag door worden hier langs de Ganges dan ook doden gecremeerd. Op welke wijze dan ook gebracht, een bezoek aan deze stad maakt op menige reiziger een diepe indruk. De Boeddha verzette zich indertijd echter tegen de offerpraktijken en de macht die de brahmanen oftewel priesters hierbij uitoefenden.

Overnachting in een hotel in Varanasi.


dag 9 – donderdag 22 februari 2018

Dag 09 opgravingsterrein van Sarnath © Maarten Olthof
Opgravingsterrein van Sarnath  

Programma
We verplaatsen ons per bus naar de plaats Sarnath, de derde van de vier belangrijkste boeddhistische pelgrimsplaatsen. Zonder Sarnath zou de wereld het boeddhisme niet gekend hebben. Nog in hetzelfde jaar dat de Boeddha de verlichting bereikt had, legde hij te voet de meer dan 200 kilometer van Bodhgaya naar Sarnath af om er zijn inzichten met een aantal vrienden te delen. Men zegt wel dat de Boeddha in Sarnath ‘het wiel van de leer in beweging heeft gezet’. Dat gebeurde in het hertenpark, dat inmiddels in oude glorie is hersteld. Hier sprak de Boeddha zijn beroemde Dharmacakrapravartana-soetra, een rede waarin hij ‘de middenweg’ en ‘de vier edele waarheden’ uiteenzet en vertelt over ‘het achtvoudige pad’, waarlangs lijden kan worden verminderd.

In het park treffen we hier ruïnes aan van kloosters, tempels en de imposante Dhamek-stoepa. In het museum van Sarnath zien we het wereldberoemde kapiteel van de monolithische edictzuil van keizer Ashoka en een van de fraaiste Boeddhabeelden uit de Gupta-periode, de ‘gouden eeuw van India’ rond het jaar 500 in onze jaartelling.

Tegen zonsondergang voert een boottocht ons over de Ganges naar de ghat waar dagelijks een grootse vuurceremonie wordt gehouden die er door honderden hindoepelgrims wordt bijgewoond, gezeten op de oever of in bootjes op de heilige rivier. Deze plechtigheid bestond al in de tijd van de Boeddha, die er weliswaar weinig mee ophad. Niettemin spreekt het schouwspel vandaag de dag nog velen tot de verbeelding. Rituelen vormen een onlosmakelijk deel van de Indiase traditie en van de culturele geschiedenis als bakermat van het boeddhisme zoals wij het nu kennen.

Overnachting in een hotel in Varanasi.


dag 10 – vrijdag 23 februari 2018

Dag 03 Onderweg naar Rajgir © Maarten Olthof
Onderweg naar Rajgir

Programma
Opnieuw maken we een boottocht, ditmaal om bij zonsopgang vanaf de Ganges het ‘wateroffer’ te aanschouwen. We zien hindoepelgrims die een bad in de Ganges nemen om karma te verwerven. We passeren de ghat waar dag en nacht doden gecremeerd worden.
Met een dagtrein verplaatsen we ons in ca. 3 uur naar de stad Gaya, waarvandaan we met een touringcar naar Rajgir rijden, een rit van zo’n 50 km in 3 uur. We bevinden ons hier in Bihar, de armste deelstaat van India, waar tegenwoordig voornamelijk moslims en hindoes wonen. De naam ‘Bihar’ is afgeleid van ‘vihara’ oftewel ‘klooster’, vanwege het grote aantal kloosters dat hier vroeger te vinden was. Rajgir ligt te midden van een heuvelachtig landschap dat onverwacht uit het droge en vlakke landschap van Bihar oprijst. Het is een klein maar aangenaam oord, met veel parken, kloosters en ook een hindoetempel met warme bronnen.

Hier was vroeger de hoofdstad van het oude Magadha-rijk gelegen. De 48 kilometer lange ‘cyclopenmuur’ omsloot deze stad met haar toen al 60.000 inwoners. De muur telde destijds honderd stadspoorten. Hoewel het bouwwerk slechts ten dele is behouden, geeft het nog steeds een goede indruk van de omvang van de stad. De Boeddha verbleef hier graag vanwege de vele grotten in het gebied, de nabijheid van de stad voor zijn dagelijkse bedelronde en zijn vriendschap met koning Bimbisara.

Overnachting in een Japans hotel in Rajgir.


dag 11 – zaterdag 24 februari 2018

Dag 04 In de Saptaparnigrot (foto P. de Rue) © Maarten Olthof
In de Saptaparni-grot

Programma
’s Morgens bezoeken we nabij ons hotel het Venuvana, ‘het bamboebos’, waar monniken voor het eerst hutten bouwden om de regenperiode in door te brengen. Deze periode benutten zij om onderling kennis en reiservaringen uit te wisselen. Het klooster als instelling is hieruit voortgekomen en kan dus als een boeddhistische ‘uitvinding’ worden gezien. Dit bamboebos is in ere hersteld en in de afgelopen decennia is er een grote Japanse tempel in aangelegd.
De grondlegger van het jaïnisme, Mahavira, was een tijdgenoot van de Boeddha en ook hij verbleef met regelmaat in Rajgir. Er is hier dan ook een jaïnistisch instituut, Veerayatan, dat plaatsbiedt aan een klooster en een museum.

’s Middags bezoeken we de grotten waar vlak na het ontslapen van de Boeddha het eerste boeddhistische concilie werd gehouden. De hier zo ontstane canon is enkele eeuwen later, na mondelinge overlevering, opgetekend en onder de naam ‘Tripitaka‘ bekend geworden. We maken een panoramische wandeling langs een hindoetempel met warmwaterbronnen naar de plaats waar indertijd de eerste monniken bijeenkwamen.

Wandelduur: circa 3-4 uur, 200 m stijgen en dalen over een trappenpad.

Overnachting in een Japans hotel in Rajgir.


dag 12 – zondag 25 februari 2018

Dag 05 Vredesstoepa nabij de Gierenpiek © Maarten Olthof
Vredesstoepa nabij de Gierenpiek

Programma
’s Morgens wandelen we door de vallei van Rajgir naar de Ratana-heuvel. Onderweg bekijken we de gevangenis van koning Bimbisara, hier gevangengezet door zijn zoon, de kroonprins Ajatasatru. Uiteindelijk zou Bimbisara er komen te overlijden.

Boven aan de Ratana-heuvel bevinden zich een Japans klooster en de oogverblindend witte World Peace Stupa. Dagelijks reciteren monniken hier voor de wereldvrede. Een kabelbaantje brengt ons erheen, 150 meter omhoog. Vervolgens dalen we te voet over een geplaveid pad af naar de lager gelegen Gierenpiek, waar de Boeddha graag was wanneer hij in Rajgir verbleef. Deze bijzondere plek, met enkele grotten te midden van groene heuvels, is teruggevonden aan de hand van reisbeschrijvingen van vroegere pelgrims.

Wandelduur: circa 4 km; 2,5 uur met bezichtigingen; vanaf de Ratana-heuvel 150 m afdalen over trappenpad. U kunt de Ratana-heuvel ook zonder wandeling bezoeken. De Gierenpiek kan echter alleen te voet worden bereikt.

De middag staat in het teken van de nabijgelegen ruïnes van Nalanda, een naam met de betekenis ‘onuitputtelijk in geven’. Hier bevond zich vanaf de vijfde eeuw in onze jaartelling een immense boeddhistische universiteit waaraan vele duizenden monniken studeerden. Boeddhistische meesters tot uit China en Indonesië kwamen hier onderricht volgen dan wel bieden. Het complex maakt nu nog indruk door zijn vernuftige architectuur. We zien er tempels, kloosters met slaapvertrekken en plaatsen waar onderwijs werd gegeven. In het oog springt de stoepa van Sariputra, een van de bekendste leerlingen van de Boeddha. De universiteit strekte zich ooit over een lengte van tien kilometer uit. Op dit moment is één kilometer, slechts tien procent hiervan, door archeologen blootgelegd.

Overnachting in een Japans hotel in Rajgir.


dag 13 – maandag 26 februari 2018

Dag 06 Dungeshwari © Maarten Olthof
Dungeshwari

Programma
Vandaag verdiepen we ons in de zes jaren die aan de verlichting van Siddhartha voorafgingen. Per bus rijden we in ca. 3 uur naar Dungeshwari, als tussenstop op onze weg naar Bodhgaya. Hier bezoeken we het klooster tegen de heuvel, met grotten waarin Siddhartha vergeefs poogde door middel van extreme ascese tot inzicht te komen. Op de bergrug staan restanten van verschillende stoepa’s en we hebben er een prachtig uitzicht op de omgeving.

Vanaf Dungeshwari lopen we naar de plaats waar een uitgemergelde Siddhartha na zes jaren van vruchteloze ascese uiteindelijk van het melkmeisje Sujata een kom rijstepap aannam. Hij zag in dat de weg van extreme ascese hem niet het gewenste inzicht zou schenken, net zomin als genotzucht in zijn jeugd dat had gedaan. De ‘middenweg’ was zijn nieuwe ontdekking. Voor Sujata werd later een grote stoepa gebouwd, waarvan de opgravingen pas in de afgelopen jaren zijn voltooid. Vanaf deze stoepa lopen we de luttele kilometers naar Bodhgaya, de plaats waar Siddhartha uiteindelijk de verlichting bereikte. Bodhgaya is de vierde van de vier belangrijkste boeddhistische pelgrimsplaatsen en vormt het spirituele centrum van de boeddhistische wereld.

Wandelduur: circa 4 uur, 11 km, 100 m stijgen en dalen over een trappenpad. We lopen deels door een droge rivierbedding. Soms staat hier nog wat water in. U kunt ook een deel van het programma doen waarbij niet veel hoeft te worden gelopen.

Overnachting in een klooster in Bodhgaya.


dag 14 – dinsdag 27 februari 2018

Dag 07 Bij de Mahabodhitempel © Corry de Rooy
Bij de Mahabodhi-tempel

Programma
’s Morgens brengen we een uitgebreid bezoek aan de Mahabodhi-tempel, gelegen in een fraaie tuin. Op deze plaats bereikte Siddhartha op 35-jarige leeftijd onder de bodhiboom de staat van verlichting en werd hij de Boeddha (‘ontwaakte’). Pelgrims uit de gehele wereld komen hier bijeen om een rondgang om de tempel te maken. Het is een indrukwekkende ervaring op te gaan in deze maalstroom – in het besef dat deze plek mensen uit de hele wereld verenigt en zowel boeddhisten als niet-boeddhisten inspireert tot reflectie over de essentie van het leven. Er is gelegenheid te mediteren in of nabij de tempels van Bodhgaya.
’s Middags kunt u een bezoek brengen aan verschillende kloosters in Bodhgaya en aan het tientallen meters hoge Boeddhabeeld. Vrijwel de gehele boeddhistische wereld is in Bodhgaya vertegenwoordigd. Interessant is dat elk land een klooster in een eigen, ‘nationale’ bouwstijl heeft opgetrokken. Een prachtig voorbeeld hiervan vormt het kleurrijke Bhutanese klooster.

Overnachting in een klooster in Bodhgaya.


dag 15 – woensdag 28 februari 2018

Dag 10 Boottocht op de Ganges © Maarten Olthof
Boottocht op de Ganges

Programma
Met een binnenlandse vlucht verplaatsen we ons van Bodhgaya naar New Delhi. 
’s Avonds is er een passende afsluitingsbijeenkomst, gevolgd door een uitgebreid slotdiner met ruime gelegenheid om gezamenlijk op alle reiservaringen terug te kijken.
’s Nachts is de retourvlucht naar Nederland.


dag 16 – donderdag 1 maart 2018

Programma
Aankomst op Schiphol.


Op dit moment is de reis volgeboekt. Met onderstaande link kunt u zich opgeven voor de wachtlijst of een volgende reis in 2018. U ontvangt informatie zodra er een plaats beschikbaar is gekomen.

AANMELDEN VOOR DE WACHTLIJST

Aandachtspunten

 • De vermelde wandeltijden zijn bij benadering en exclusief rustpauzes. De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke omstandigheden. Een eventuele programmawijziging geschiedt zo veel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleiding.
 • Doordat wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende gevolgen voor het verloop van de reis hebben, wordt u daarvan vóór vertrek op de hoogte gesteld.
 • U maakt tijdens deze reis twee binnenlandse vluchten. Als u meer dan 15 kg incheckbagage heeft, kan het gebeuren dat de vliegmaatschappij in kwestie u een bagagetoeslag in rekening brengt.
 • Het paspoort moet op de datum van de thuisreis vanuit India nog minimaal zes maanden geldig zijn.
  Geef bij boeking uw paspoortnummer door. Is uw paspoort ten tijde van de boeking verlopen, geef dan alvast het oude nummer door, vraag een nieuw paspoort aan en geef daarna zo spoedig mogelijk het nieuwe paspoortnummer door. Uw nummer is nodig om reserveringen voor deze reis akkoord te krijgen.
 • U bent verplicht een reisverzekering af te sluiten die medische kosten en buitengewone kosten tegen kostprijs dekt.


Kaart


Boeddhistische pelgrimsreis weergeven op een grotere kaart


Reisleiding
De reis wordt begeleid door Maarten Olthof.

Maarten-Olthof- foto-Lucy-Lambriex-

Maarten is zenmonnik, auteur en geëngageerde zenleraar. Hij heeft vele tientallen verschillende reizen ontwikkeld en honderden reizen begeleid naar onder meer Nepal, India, Tibet, Bhutan, Thailand, Sri Lanka en Indonesië. De pelgrimsreis ‘In het voetspoor van de Boeddha’ begeleidt hij al twintig jaar. Onderweg vertelt hij u over de geschiedenis van de tijd van de Boeddha, over de archeologische vindplaatsen die we bezoeken en over de Indiase en Nepalese samenleving.

In 2003 legde Maarten te voet de vergeten, eeuwenoude en duizend kilometer lange route door India en Nepal af die de boeddhistische pelgrimsplaatsen onderling verbindt. Het resultaat daarvan is zijn literaire reisverslag in boekvorm: Lopen in het voetspoor van de Boeddha. In 2011 werd het genomineerd voor ‘het mooiste spirituele boek’. Begin 2017 is het uitgegeven in het Engels, daarbij voorzien van een voorwoord door roshi Joan Halifax, een wereldwijd toonaangevende zenmeester. De op het boek gebaseerde Engelstalige documentaire ‘Go without fear‘ wordt naar verwachting in de zomer van 2017 uitgebracht. Als u hier de Nederlandse boekeditie bestelt, gaat 40 procent van het betaalde bedrag naar activiteiten van Stichting Vajra voor de wederopbouw van Nepal.

In 1997 heeft Maarten Stichting Vajra (www.vajra.nl) opgericht voor ontwikkelingssamenwerking in Nepal. Deze organisatie bouwt onder meer scholen, verstrekt studiebeurzen en heeft in Bhutanese vluchtelingenkampen in oostelijk Nepal ’s werelds grootste zonneovenproject opgezet, waardoor daar ruim 85.000 mensen hun maaltijd met warmte van de zon hebben kunnen koken. De stichting heeft de eerste ecologische school in Nepal, de Vajra Academy, laten bouwen.
Sinds de aardbevingen in Nepal in 2015 richt de stichting zich hoofdzakelijk op de wederopbouw van Nepal, in het bijzonder door herstel en herbouw van beschadigde of geheel ingestorte scholen.


Wat gebeurt er na uw boeking?
Uw boeking is compleet na aanbetaling van 15 procent van de reissom plus toeslagen. U ontvang na deze aanbetaling een mailbericht met de bevestiging van uw boeking. Voor de betaling van de overige 85 procent van de reissom ontvangt u geruime tijd voor vertrek een factuur. Die moet uiterlijk 6 weken vóór vertrek betaald zijn. U ontvangst informatie over uw visumaanvraag en kaarten, adressen van hotels en dergelijke op de informatiebijeenkomst in januari.


Informatiebijeenkomst op zondag 21 januari 2018
Voor deze reis wordt een informatie- en kennismakingsbijeenkomst georganiseerd in Utrecht op zondagmiddag 21 januari 2018 vanaf 14.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst ontvangt u de laatste, aanvullende gegevens over de reis, zoals de lijst met verblijfadressen, kaartmateriaal en een syllabus met soetrateksten. Verder toont Maarten dan beelden van de reis, beantwoordt hij uw vragen over uitrusting, gezondheidsaspecten, visumaanvraag en reisverzekering en kan iedereen met elkaar kennismaken. Er is de mogelijkheid om na te blijven voor een drankje en een maaltijd in een nabijgelegen Indiaas restaurant. Enkele weken voor de bijeenkomst ontvangt u een uitnodiging met plattegrond en informatie over de maaltijd (wijze van aanmelden en prijs). Noteer deze datum nu alvast in uw agenda. We raden u aan deze bijeenkomst bij te wonen! 


Over de accommodaties
We overnachten in sfeervolle en goede tot comfortabele accommodaties, op tweepersoonskamers en met douche en toilet op de kamer. Meestal is er een tuin. In beperkte mate zijn er eenpersoonskamers beschikbaar. Op veel plaatsen is er de mogelijkheid om ’s avonds deel te nemen aan een groepsbijeenkomst om samen te lezen en/of te mediteren. Bijzonder is dat we ook een aantal nachten doorbrengen in een klooster, eveneens op tweepersoonskamers. Mogelijk moeten douche en toilet daar worden gedeeld. Kloosters zijn uiteraard geen hotels. Het comfort is er wat minder en men verwacht er dat bezoekers zich houden aan een aantal regels, zoals het afzien van roken en alcoholgebruik en het respecteren van de rust in het klooster. 


Over de maaltijden
We eten tijdens de reis vegetarisch, naar wijdverbreid gebruik in dit gebied. Dit heeft het grote voordeel dat het risico van voedselvergiftiging en diarree aanmerkelijk afneemt. Het feit dat zowel India als Nepal een lange traditie van vegetarisme kent, betekent dat we bijzonder smakelijk zullen eten. Tijdens de reis wordt met zorg aandacht besteed aan de hygiëne, waarmee veel reizigersziekten te voorkomen zijn.


Reisdata:
woensdag 14 februari tot en met donderdag 1 maart 2018

Reissom bij verblijf op tweepersoonskamer

– € 2595,- exclusief vlucht
– prijs van een vlucht is op aanvraag

Bij boeking betaalt u 15% aan.

Reist u alleen, dan wordt u op een tweepersoonskamer ingedeeld.
Toeslag eenpersoonskamer: € 495,- (op dit moment niet meer voorradig) 
Klik hier voor de reisvoorwaarden

Aantal reisdeelnemers
minimaal 12, maximaal 25

Inbegrepen
– internationale vlucht met Turkish Airlines volgens programma
– transfers per boot, bus en trein volgens programma

– binnenlandse vlucht in Nepal
– binnenlandse vlucht in India

– verblijf in klooster en hotels op basis van tweepersoonskamer
– ontbijt en diner
– alle entreegelden en excursies volgens het programma
– reisbegeleiding door Maarten Olthof
– lokale assistentie
– syllabus met soetra’s
– eenvoudig kaartmateriaal

Niet inbegrepen
– toeslag voor eenpersoonskamer
– bijdrage aan Reis-Garantiefonds (€ 15,-)
– boekingskosten (€ 15,-)

– vaccinatiekosten
– overige maaltijden
– overige entreegelden en excursies
– verzekeringen
– visumkosten (Nepal ca. € 25,-, India ca. € 115,-)
– onvoorziene vervoerskosten
– fooien voor lokale gidsen, chauffeurs, hotels enz.
– uitgaven van persoonlijke aard


Reisbenodigdheden en reiskleding
– e-ticket op papier, twee exemplaren
– kopieën van uw reisdocumenten

– paspoort dat bij vertrek uit India nog 6 maanden geldig is
– dagrugzakje
– lichte wandelschoenen
– sandalen
– luchtige maar bedekkende kleding
– warme kleding
– zonnehoed of pet
– eventueel zwemkleding (voor het hotel in Kathmandu)
– zonnebril
– zaklampje
– waterfles (inhoud: 1 liter)
– eventueel een handdoek
– zonnebrandmiddel
– toiletartikelen (zeep, shampoo enz., zo mogelijk biologisch afbreekbaar)
– lipcrème met uv-filter
– anti-insectenmiddel met DEET, eventueel een muggennet/klamboe
– reismedicijnen: antidiarreemiddel (bijv. loperamide), poederzakjes voor orale rehydratievloeistof (ORS) en eventueel een breedspectrumantibioticum


Geschikte reisperiode
De gekozen reisperiode valt buiten de natte moessontijd en de koudste winterperiode, al kan het eind februari ’s avonds en ’s nachts flink afkoelen, zeker in Nepal. Het weer is in deze weken gewoonlijk droog en de extreme warmte van de zomermaanden in India is nog ver weg. Toch kan de maximumtemperatuur ’s middags rond de 30°C liggen. Deze warmte is echter droog en daarmee voor velen minder belastend dan de klamme hitte in Nederland. Let u er wel op dat u ook op warme dagen decent gekleed gaat.

Over de zwaarte van de reis
Het programma biedt korte wandelingen die niet zwaar te noemen zijn doordat ze over vlak terrein voeren en extreem heet weer uitgesloten is. Een enkele wandeling voert over een bergpad met treden. U kunt een wandeling altijd overslaan, want het dagprogramma is vrijblijvend. Aan veel programmaonderdelen kunt u ook deelnemen zonder te wandelen dankzij beschikbaar aanvullend vervoer. Er is steeds tijd voor contemplatie, individueel of gezamenlijk, op de bijzondere plaatsen die we bezoeken.


Bagage mee op reis

 • Neem uw bagage bij voorkeur mee in een afsluitbare koffer van hard kunststof (‘hard-shell suitcase’). Hiervan zijn ook kleine modellen beschikbaar. Uw bagage is hierin minder kwetsbaar tijdens het vervoer en is bovendien in uw hotelkamer en in de trein degelijk af te sluiten.
 • Beperk met ‘pelgrimsreis’ in gedachten de hoeveelheid van uw bagage. Van beperkte bagage hebt u tijdens de treinreis veel gemak.
 • Doe in uw handbagage uw belangrijkste en kostbare bezittingen (medicijnen, camera enz.).
 • Alles wat door luchtvaartpersoneel als scherp en potentieel gevaarlijk kan worden aangemerkt, doet u in de in te checken bagage, dus uw koffer. Dit geldt in elk geval voor vloeistoffen (meer dan 100 ml), batterijen, zakmes, nagelschaartje en aansteker.
 • Aandachtspunten ‘bagage en uitrusting’ en ‘verzekering’ komen op de kennismakingsbijeenkomst ter sprake.


Verzekering
U bent verplicht voor deze reis een goede reisverzekering af te sluiten, waarbij medische kosten en buitengewone kosten tegen kostprijs gedekt zijn.


Vervoer
Vliegreis heen en terug
De reis begint en eindigt in Amsterdam. De internationale vlucht wordt door Turkish Airlines uitgevoerd. Het vluchtschema is (onder voorbehoud):

 • 14 februari 2018: Amsterdam-Istanboel 18:20-23:55u met TK1954
 • 15 februari 2018: Istanboel-Kathmandu 01:55-11:35u met TK0726
 • 1 maart 2018: Delhi-Istanboel: 06:55-11:25u met TK0717
 • 1 maart 2018: Istanboel-Amsterdam 14:50-16:50u met TK1953

Het definitieve vluchtschema ontvangt u op de informatiebijeenkomst.
U ontmoet de groep op Schiphol en anders op de luchthaven van Kathmandu.

Vervoer ter plaatse 
We maken volgens programma gebruik van een binnenlandse vlucht voor vervoer in Nepal van Kathmandu naar Lumbini en in India van Bodhgaya naar New Delhi. Verder maken we in Nepal en India gebruik van gereserveerde bussen en treinen. De reis eindigt in New Delhi.

U vliegt op eigen gelegenheid. Waar ontmoet u de groep?
Reist u op eigen gelegenheid, dan ontmoet u het reisgezelschap in het hotel in Kathmandu. Uw reis met de groep eindigt in New Delhi.


Geld mee op reis

 • Tijdens uw verblijf in Nepal en India hoeft u op weinig extra kosten te rekenen. Het programma is op basis van halfpension. Alleen lunches zijn niet inbegrepen. Voor de gehele reis geldt natuurlijk dat drankjes, uitgaven van persoonlijke aard, luchthavenbelasting, fooien en dergelijke voor uw eigen rekening zijn. Voor fooien, lunches en (niet-alcoholische) drankjes maken we tijdens de reis een gezamenlijke pot. De bijdrage hieraan is voor Nederlandse begrippen niet hoog: u zult aan fooien, lunches en drankjes tijdens deze reis niet snel meer dan € 200 kwijt zijn.
 • Acceptatie van creditcards is beperkt in India en Nepal. Men brengt u er altijd kosten voor het gebruik ervan in rekening. Gelukkig kunt u op de meeste plaatsen geld pinnen. Het is echter niet verstandig daar volledig op te vertrouwen. Neem dus altijd ook wat contanten in biljetten van € 50 mee.
 • Bij het hotel in Kathmandu is een pinautomaat. In het hotel in Kathmandu en in veel andere hotels kunt u uw contante geld in roepia’s omwisselen.
 • Zorg ervoor dat u uw wisselbewijzen zorgvuldig bewaart, zodat u geld dat u eventueel overhoudt kunt terugwisselen.


Voorbereiding op uw reis 
Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan uw reis te beginnen. We reizen door gebieden die behoren tot de armste streken ter wereld. We streven naar een voor u zo zo comfortabel mogelijke reis. Toch zijn er onvoorziene omstandigheden denkbaar die ongemak met zich kunnen meebrengen. Zo kunnen vluchten of treinreizen flink vertraagd zijn of zelfs worden geannuleerd. Wegen zijn soms slecht begaanbaar; musea kunnen onverwachts gesloten zijn. Door tal van religieuze evenementen zijn hotels soms plotseling overboekt. Het spreekt voor zich dat een flexibele en avontuurlijke opstelling aansluit bij het karakter van de reis en kan bijdragen aan een positieve reiservaring voor u en uw reisgenoten.


Reisdocumenten
Paspoort
Uw paspoort moet na vertrek uit India nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Is dit niet het geval, vraag zo spoedig mogelijk een nieuw paspoort aan. Heeft uw paspoort geen drie lege bladzijden meer voor de visa van Nepal en India samen, vraag ook dan zo spoedig mogelijk een nieuw paspoort aan, ook al is uw paspoort nog ruimschoots geldig. Wij hebben het nummer van het paspoort waarmee u uiteindelijk reist nodig om tijdig reserveringen te kunnen maken. 

Let op: neem een kopie van uw paspoort mee op reis en bewaar deze kopie afzonderlijk van uw paspoort voor gebruik bij een noodgeval, zoals verlies of diefstal.

Visum
Voor toegang tot zowel Nepal als India hebt u voor deze reis een visum nodig. Voor een reis naar India hebt u in uw paspoort twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina’s nodig; voor de reis naar Nepal is één pagina voldoende. Heeft uw paspoort geen drie lege bladzijden meer voor de visa van Nepal en India samen, vraag dan zo spoedig mogelijk een nieuw paspoort aan, ook al is uw paspoort nog ruimschoots geldig. De visumaanvraag komt uitgebreid ter sprake tijdens de informatiebijeenkomst op zondag 21 januari 2018.

Medisch paspoort 
Een Europees medisch paspoort is geen geldig grensdocument! Het is bedoeld voor reizigers die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Informeer hiernaar bij uw huisarts of medisch specialist. Op het medische paspoort vermeldt de arts gegevens over uw ziekte(n) en de daarvoor benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. U hebt een aanvullende vergunning nodig voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen.


Gezondheid 
Voor een verre reis moet u goed uitgerust zijn en over een voldoende gezondheid en conditie beschikken. Zo beperkt u ongemak (zoals ‘reizigersdiarree’), onder meer door het afwijkende klimaat en vreemd voedsel, tot een minimum. Hebt u een chronische ziekte die aandacht behoeft, overleg dan met ons bij de boeking, draag tijdens de reis een SOS-talisman met uw medische gegevens en neem een Europees medisch paspoort en/of een medicatielijst en voldoende medicijnen mee. Let op mogelijke invoerbeperkingen voor uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook ‘medisch paspoort’).

Gezondheidszorg 
De gezondheidsvoorzieningen in Nepal en India zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet (meer) bestaan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en reisverzekering, waarbij medische kosten en buitengewone kosten tegen kostprijs gedekt zijn.


Hygiëne 
Goede hygiëne is van groot belang tijdens deze reis. We raden u aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes met zeepvelletjes en vochtige handreinigingsdoekjes (‘wetties’) komen op veel momenten goed van pas. Nuttig geen rauwkost, onverpakt ijs en ijsblokjes. Drink alleen gekookt water of gebotteld mineraalwater. Met een waterkoker kunt u op uw hotelkamer eenvoudig veilig water (en koffie/thee) maken en voorkomt u afval van lege plastic waterflessen.


Bril/lenzen
Draagt u een bril, neem dan een reservebril en een kopie van de optische specificaties van uw bril mee. Draagt u lenzen, neem ook dan een reservebril mee. Door de stoffige omgeving kan het soms moeilijk worden lenzen te dragen of in te doen.


Verplichte en aanbevolen vaccinaties en profylactische maatregelen

Vaccinatieadvies 

 • Neem voor een persoonlijk medisch reisadvies 4 tot 6 weken voor vertrek contact op met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum voor actuele informatie per ziekte over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen.
 • Hebt u geen tijd om een arts te bezoeken, dan kunt u ook contact opnemen met www.thuisvaccinatie.nl voor een advies aan huis, ook ’s avonds en in het weekeinde.
 • Arriveert u in Nepal 6 dagen of minder na uw komst uit een gebied waar gele koorts heerst, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht. In Nepal en India zelf komt geen gele koorts voor.
 • Neem voor een gericht, persoonlijk medisch advies het reisprogramma mee om de arts te kunnen laten zien in welk gebied u reist.
 • In het algemeen worden vaccinaties tegen buiktyfus en hepatitis aanbevolen, evenals aanvullende maatregelen ter voorkoming van infectieziekten die worden overgebracht door insecten, zoals malaria en knokkelkoorts (dengue) door bepaalde muggen.

Malaria
Van belang zijn afdoende maatregelen tegen muggenbeten ter voorkoming van malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.


Veiligheid 
Nepal en India zijn over het algemeen veilige landen om te reizen, met name in een groep. Zoals overal elders in de wereld moet u ook in Nepal en India rekening houden met diefstal. Let daarom extra goed op uw geld en uw waardevolle bezittingen.


Op dit moment is de reis volgeboekt. Met onderstaande link kunt u zich opgeven voor de wachtlijst of een volgende reis in 2018. U ontvangt informatie zodra er een plaats beschikbaar is gekomen.

AANMELDEN VOOR DE WACHTLIJST

Andere suggesties…