Pelgrimstochten

VIERKANT

7-21 april unieke rondreis door Nepal: gehavend door natuurgeweld, nog steeds een weergaloos land!

Dit land schonk ooit de Boeddha aan de wereld. Laat nu de wereld hulp aan Nepal schenken…

Reis mee met Maarten Olthof en help zo Nepal weer op te bouwen. Juist nú maakt jouw reis het verschil!

Bezoek twee weken lang de hoogtepunten van Nepal en leer daarbij projecten van Stichting Vajra kennen in de Kathmandu-vallei en in het door aardbevingen getroffen bergdistrict Sindhupalchowk. Ervaar de natuurpracht en cultuurrijkdom die Nepal nog steeds te bieden heeft – en ontdek hoe ook jij door juist deze reis kunt bijdragen aan de wederopbouw van dit land. De reis staat ook open voor mensen van buiten Nederland.

REISDATA
do 7 tot do 21 april 2016

PRIJS
reis: € 1350
internationale vlucht: ca. € 600 (dagprijs)
toeslag eenpersoonskamer: € 335
reisvoorwaarden

HOOGTEPUNTEN

 • projecten van Stichting Vajra:
  – Vajra Academy, de eerste ecologische school in Nepal
  – Vajra Eco Resort, vanuit jouw yurt of bungalow uitkijkend op Tibet
 • cultuurrijkdom in de Kathmandu-vallei
 • berghotel bij Sagarkot met uitzicht op achtduizenders
 • relaxen in Pokhara aan het Fewameer
 • spiritualiteit in Lumbini, geboorteplaats van de Boeddha
 • subtropische fauna en flora in de jungle van Chitwan National Park
 • optioneel: rondvlucht naar de Mount Everest

Print deze reisbeschrijving uit met Ctrl-P.
Scroll verder naar beneden voor de reisbeschrijving.

Klik hier om deze reis te reserveren. Je ontvangt daarna een bevestiging en gegevens voor aanbetaling.

Klik hier voor andere reizen/retraites en boeken van Maarten Olthof

In april 2015 is Nepal getroffen door zware aardbevingen, waarna het toerisme er met 70% is afgenomen. Zo is voor dit land de belangrijkste inkomstenbron weggevallen, juist nu er geld voor wederopbouw nodig is. Tot overmaat van ramp heeft India september 2015 om politieke redenen de grenzen met Nepal gesloten, waardoor er schrijnende tekorten aan veel benodigdheden zijn ontstaan. Juist nu, meer dan ooit, heeft een bezoek aan Nepal zin – waarbij het er voor de reiziger nu aangenamer is doordat het minder druk is. Geld dat voor deze reisgroep in Nepal wordt besteed, gaat rechtstreeks naar de lokale bevolking. In april is het in Nepal heerlijk, zonnig weer en we verblijven er in uitstekende hotels, meermalen met een zwembad.

VIERKANT

Tijdens deze rondreis voert Nepalkenner Maarten Olthof je langs diverse hoogtepunten van Nepal.

 • Allereerst bezoeken we de Vajra Academy. Deze allereerste ecologische school in Nepal werd in 2007 aardbevingsbestendig gebouwd en staat daardoor nog fier overeind. Er is schade, maar bij het recente natuurgeweld is iedereen ongedeerd gebleven.
 • We reizen af naar het Vajra Eco Resort, gelegen nabij de Tibetaanse grens in Sindhupalchowk, een district dat extra zwaar door de aardbevingen is getroffen. Ondanks aanzienlijke schade in de omringende dorpen heeft dit ecologische hotelcomplex, pal boven het epicentrum gelegen, de grootste aardbeving redelijk goed doorstaan. We overnachten er in een bungalow of een yurt, een traditionele Mongoolse ronde tent.
 • In de hoofdstad bezoeken we de culturele rijkdom van de Kathmandu-vallei, waaronder het stadsplein Durbar Square, met zowel intacte als gehavende tempels.
 • In de Terai, de subtropische zuidelijke grensstreek, bezoeken we de boeddhistische pelgrimsplaats Lumbini. We bezoeken de geboorteplaats van de Boeddha, zien oogstrelende tempels en nemen er deel aan een boeddhistische ceremonie.
 • Aansluitend brengen we in het Nationale Park Chitwan twee nachten door in de jungle. Op de rug van een olifant gaan we er onder meer op zoek naar neushoorns.
 • Vanuit een berghotel aanschouwen we bij zonsondergang en -opgang achtduizenders van het immense Annapurna-bergmassief. Via een prachtig bergpad dalen we af naar het Fewameer bij Pokhara, waar we aan de oever nagenieten in een comfortabel hotel met zwembad.
 • Optioneel maken we bij zonsopgang een rondvlucht naar de Mount Everest, door Nepalezen ‘Sagarmatha’ genoemd.

Als deelnemer aan deze reis word je uitgenodigd om bij te dragen aan fondswerving voor de wederopbouw van het mooie, maar nu gehavende land Nepal.


Kaart met reisplan

Kaart

Klik op de kaart voor een grotere afbeelding.van dag tot dag

dag 1, donderdag 7 april

vliegreis Amsterdam-Kathmandu (niet inbegrepen in de reissom)

Vajra Academy
De Vajra Academy


dag 2: vrijdag 8 april

Aankomst in Kathmandu, waar het 3 uur en 45 minuten later dan in Nederland is. Je maakt kennis met je reisgenoten en Maarten praat iedereen bij over het reisprogramma.

Overnachting: comfortabel hotel in Kathmandu

Zonnekeuken
Leerlingen te midden van parabolische schotels voor de zonnekeuken


dag 3: zaterdag 9 april

Ochtendwandeling door het centrum van Kathmandu, naar Durbar Square, het beroemde stadsplein met zijn pagodetempels. Sommige ervan zijn ingestort, maar gelukkig staat er nog veel moois overeind. De middag is vrij te besteden, bijvoorbeeld aan een bezoek aan het koninklijk paleis, sinds enkele jaren een museum (zie er Juliana en Bernhard ingelijst prijken op het buffet). Aan het eind van de middag worden we gastvrij door leerlingen en docenten onthaald in de Vajra Academy. We worden er rondgeleid langs de zonnekeuken, de melkveehouderij en de biologische moestuin. Leerlingen geven een culturele voorstelling en er is gelegenheid om met leerlingen en docenten van gedachten te wisselen. Het bezoek wordt afgesloten met een maaltijd, bij goed weer met zonnehitte gekookt.

Overnachting: comfortabel hotel in Kathmandu

Durbar Square
stadsplein Durbar Square in Kathmandu, waar enige tempels forse schade hebben geleden


dag 4: zondag 10 april

We rijden met onze eigen bus in zo’n vier uur naar het Vajra Eco Resort, in het noorden vlak bij de grens met Tibet. Onderweg zien we de schade van herhaalde aardbevingen met het epicentrum pal onder dit gebied. De veerkracht van de streekbewoners is indrukwekkend: veel puin is al opgeruimd en er zijn tijdelijke onderkomens gebouwd. In Tatopani kunnen we in de warmwaterbronnen een bad nemen. We overnachten in Vajra Eco Resort, dat nog in aanbouw is en de aardbevingen goed heeft doorstaan. Net als de Vajra Academy beschikt het hotel eenmaal na zijn voltooiing over een zonnekeuken, biogasinstallatie, melkveehouderij en biologische tuinen. Hoewel het nu nog niet klaar is, kunnen we er overnachten. Vanuit onze yurt of bungalow hebben we er een panoramisch uitzicht op de gletsjerrivier beneden in het dal en op dorpjes tegen de helling van Tibetaanse bergen.

Overnachting: Vajra Eco Resort

Eco Resort
Vajra Eco Resort


dag 5: maandag 11 april

In de ochtend maken we een wandeling in de buurt van het hotel. Op weg naar Kathmandu stoppen we kort bij het indertijd door Stichting Vajra gebouwde ziekenhuisje, nu volledig ingestort. Inmiddels staat er een noodhospitaal.

Overnachting: comfortabel hotel in Kathmandu

Uitzicht
Uitzicht vanuit het Vajra Eco Resort


dag 6: dinsdag 12 april

Vanuit Kathmandu vliegen we naar Lumbini, met spectaculair zicht op de Himalaya, mits de weergoden ons gunstig gezind zijn. Daar, vlak bij de Indiase grens, werd ooit de Boeddha geboren als prins Siddhartha (‘hij die zijn doel bereikt heeft’). Lumbini, een van de belangrijkste pelgrimsplaatsen van het boeddhisme, was in de tijd van de Boeddha een parkachtig gebied. Naar plaatselijk gebruik ging koningin Maya, in verwachting van Siddhartha, op weg naar haar ouderlijke woonplaats om daar haar eerste kind te baren met bijstand van haar moeder. Onderweg in het park Lumbini werd het kind onverwachts geboren. Opmerkelijk is dat Siddhartha net als Jezus niet thuis, maar onderweg ter wereld kwam. Maarten zal over meer overeenkomsten tussen beide geboorteverhalen vertellen. De luister van het park van weleer is in ere hersteld. Hier broeden kraanvogels, graast de nilgai (blue buck), de grootste antilopensoort ter wereld, en janken ’s avonds jakhalzen.

Overnachting: comfortabel hotel in Lumbini

Himalaya tijdens vlucht
Vlucht naar Lumbini


dag 7: woensdag 13 april

Bezoek aan de exacte geboortelocatie van Siddhartha in de Sacred Garden, omgeven door de Mayadevi-tempel, de Ashoka-zuil en de Sacred Pond. Enkele jaren geleden zijn hier opgravingen voltooid die de boeddhistische gemeenschap hebben bevestigd dat Lumbini de plaats is waar prins Siddhartha werkelijk is geboren. Veel landen hebben hier hun kloostercomplex aangelegd, elk in de eigen, ‘nationale’ stijl, zoals het Birmese klooster, de Japanse Vishwa Shanti-stoepa en de Chinese tempel. Na de lunch kan worden deelgenomen aan een boeddhistische ceremonie. De rest van de middag is vrij te besteden.

We leggen zo’n vijf kilometer te voet af, het dubbele voor wie ook wil teruglopen. Wie wandelmoe is, boekt voor een grijpstuiver een riksja (fietstaxi). We hebben de hele dag de tijd voor alle bezichtigingen.

Overnachting: comfortabel hotel in Lumbini

Lumbini
De plaats waar de Boeddha werd geboren


dag 8: donderdag 14 april

In de ochtend bezoeken we per bus de 30 km verderop gelegen opgraving Kapilavastu, ooit de woonplaats van Prins Siddhartha. Op 29-jarige leeftijd besloot de prins zijn ouderlijke huis te verlaten om, net als veel tijdgenoten, zwervend op zoek te gaan naar inzicht in het ontstaan van lijden en de mogelijkheid om dit lijden te verminderen. Kapilavastu werd indertijd omgeven door oerwoud en moerassen. Bij helder weer kunnen we in het noorden de ruim 8000 meter hoge berg Dhaulagiri te zien. We zien er onder meer de restanten van een paleisachtig bouwwerk en de belangrijke ‘oostelijke poort’. In de middag rijden we in zo’n drie tot vier uur naar Chitwan National Park, waar we onze intrek in een jungle lodge nemen. In eenzelfde natuurpracht als die ons hier omgeeft, groeide indertijd prins Siddhartha op.

Overnachting: jungle lodge in Chitwan

Kapilavastu
‘Oostelijke poort’ in Kapilavastu, waar ooit Siddhartha woonde


dag 9: vrijdag 15 april

In de ochtenduren is er gelegenheid om vogelsoorten te spotten. Het Chitwan National Park telt maar liefst ruim 500 vogelsoorten. Maar de meeste bezoekers komen hier uiteraard voor het grotere wild: de neushoorns, beren en tijgers. We maken hier diverse tochten om volop de natuur te ervaren: te voet, per kano en op de rug van een olifant. Er is ook tijd om in alle rust te mijmeren, aan de rivieroever of met een drankje in de goed geassorteerde bar van de lodge.

Overnachting: jungle lodge in Chitwan

Chitwan
Op de rug van een olifant op zoek naar neushoorns


dag 10: zaterdag 16 april

Per bus rijden we in zo’n vier uur naar Sarangkot, een bergdorpje hoog boven Pokhara. Vanuit ons berghotel genieten we er van een spectaculair uitzicht op het Annapurna-bergmassief, met toppen tot boven 8000 m, waaronder de Machhapuchhare (bijgenaamd ‘Fishtail’ vanwege zijn vorm, die doet denken aan de Zwitserse Matterhorn). Ver in het westen kunnen we de achtduizender Dhaulagiri ontwaren. Een zonsondergang hier, met zicht op de bergketen, is onvergetelijk.

Overnachting: hotel in Sarangkot

Macchapucchare
Bergreus Machhapuchhare (‘Fishtail’, 6993 m), bij Pokhara


dag 11: zondag 17 april

Bij goed weer staan we ’s ochtends vroeg op om te zien hoe de eerste zonnestralen het Annapurna-massief in een ochtendgloed zetten. Na het ontbijt dalen we op ons gemak te voet in een paar uur zo’n 800 meter af naar het Fewameer. Het pad loopt door stukjes bos en langs akkers en rijstveldjes, steeds met fraai uitzicht op het meer. Er kan gemotoriseerd vervoer op eigen kosten worden geregeld. We lunchen in ons hotel, pal aan de oever van het meer. De rest van de middag is vrij te besteden. Door het zwembad is het hier aangenaam vertoeven in deze subtropische omgeving.

Overnachting: hotel aan Fewameer, Pokhara

Pokhara
Fewameer, bij Pokhara


dag 12: maandag 18 april

In de ochtend hebben we gelegenheid om langs het Fewameer te wandelen naar de lakeside, met zijn souvenirwinkels, barretjes en restaurantjes pal aan de oever. Hier kan een (vroege) lunch worden gebruikt. Andere mogelijkheden zijn een rustige ochtend in het hotel, een boottochtje over het meer, een bezoek aan de boeddhistische Peace Pagoda – of een spectaculaire duovlucht met een hangglider. Velen reizen naar Pokhara juist vanwege deze vliegbelevenis vanaf een hoge berghelling. In de middag rijden we in zo’n 7 uur naar Kathmandu.

Overnachting: comfortabel hotel in Kathmandu

Peace Pagoda
Peace Pagoda in Pokhara, waar elke dag voor de wereldvrede wordt gereciteerd


dag 13: dinsdag 19 april

Vrije dag. We hebben de mogelijkheid een bezoek te brengen aan de immense boeddhistische stoepa van Swayambunath, ook wel ‘apentempel’ genoemd, de stoepa van Bodnath (zwaar beschadigd door de aardbeving) of aan de aan Shiva gewijde tempel Pashupatinath, waar hindoes hun overledenen cremeren. Ook een bezoek aan de nabije koningssteden Patan en Bhaktapur is de moeite waard. Wie Mount Everest van dichtbij wil zien, maakt ’s ochtends vroeg een rondvlucht daarheen, mits al aan het begin van deze reis geboekt. Maarten adviseert je graag over de vele mogelijkheden vandaag. ’s Avonds is er een afsluitingsbijeenkomst, gevolgd door een slotdiner met gelegenheid om gezamenlijk op alle reiservaringen terug te kijken.

Overnachting: comfortabel hotel in Kathmandu

De drie vrienden
Tempelfresco in Bodnath: ‘De vier vrienden’


dag 14: woensdag 20 april

Terugvlucht naar Nederland (niet inbegrepen in de reissom).

Tie the trash
Leerlingen van de Vajra Academy maken een kilometerslang touw van afvalplastic


dag 15: donderdag 21 april

Aankomst in Amsterdam.

Rijst planten
Leerlingen van de Vajra Academy planten rijst op de biologische schoolakker


Aandachtspunten

 • Je reist mogelijk in een internationaal gezelschap waarin ook Engels wordt gesproken.
 • Je maakt tijdens deze reis een binnenlandse vlucht. De bagagelimiet hiervoor is 15 kg. Daarnaast mag je ongeveer 5 kg handbagage meenemen. Beperk dus je bagage.
 • De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke omstandigheden. Een eventuele programmawijziging geschiedt zo veel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk ter beoordeling van Maarten als reisleider. Doordat hij het programma en de reisbeschrijving voortdurend controleert en onvoorziene omstandigheden hem soms dwingen een programma aan te passen, kan het voorkomen dat de reisbeschrijving moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, hoor je dat op tijd.
 • Het paspoort moet op de datum van thuisreis vanuit Nepal nog minimaal zes maanden geldig zijn.
 • Geef bij boeking het paspoortnummer door. Is het paspoort verlopen, geef dan alvast het oude nummer door, vraag een nieuw paspoort aan en geef daarna zo spoedig mogelijk het nieuwe nummer door.
 • Je bent voor deze reis verplicht een afdoende reisverzekering af te sluiten waarbij medische en buitengewone kosten tegen kostprijs gedekt zijn.

Wat gebeurt er na je boeking?

Na boeking ontvang je een mailbericht voor de aanbetaling van 15 procent. De overige 85 procent moet 6 weken van tevoren betaald zijn. De internationale vlucht kun je zelf boeken. Boek deze vlucht pas wanneer door Ghanta Travel is aangegeven dat de reis gegarandeerd doorgaat, wat het geval is als een vastgesteld minimaal aantal deelnemers heeft geboekt. Dit besluit wordt op zijn laatst begin februari 2016 genomen.

Je vlucht kan desgewenst ook door Ghanta Travel worden geboekt. De kosten hiervan dienen direct voldaan te worden.

Ca. drie weken voor vertrek ontvang je de laatste informatie over visumaanvraag en met kaarten, adressen van hotels en dergelijke.


Paspoort

Voor een verblijf in Nepal heb je een paspoort nodig. Na vertrek uit Nepal moet het vanaf de laatste reisdag nog minstens zes maanden geldig zijn. Neem een kopie van je paspoort mee op reis en bewaar dit apart van je paspoort voor noodgevallen (verlies of diefstal).

Wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen er afwijkende bepalingen gelden.


Visum Nepal
Voor een verblijf in Nepal heb je ook een visum nodig. Je paspoort moet daartoe minstens één lege visumpagina bevatten. Je kunt een visum kopen bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu of vooraf in Nederland. De visumaanvraag komt ter sprake op de informatiebijeenkomst.

Visum op luchthaven Kathmandu
Een toeristenvisum kun je bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu verkrijgen. In de laatste 15 dagen voor aanvang van je reis moet je daartoe een online aanvraagformulier invullen. Bij aankomst in Kathmandu wordt je aanvraag in het systeem opgezocht. Gebruik deze link naar dit aanvraagformulier. Zorg dat je alle benodigde gegevens bij de hand hebt wanneer je het formulier begint in te vullen en kijk op het vluchtschema op welke dag je precies in Nepal aankomt.
Bij aankomst moet je een paspoort-pasfoto bij je hebben. De visumkosten bedragen US$ 25 tot US$ 100, afhankelijk van de verblijfsduur. Zorg ervoor dat je contant geld meeneemt om deze kosten ter plekke te betalen. Reken op een ongunstige wisselkoers in het geval dat je in euro’s betaalt.

Visum in Nederland
Bij het Nepalese Consulaat in Amsterdam kun je al voor je vertrek vanuit Nederland een visum verkrijgen. De kosten hiervoor zijn echter hoger dan wanneer je na aankomst ter plekke een visum regelt. Het enige voordeel is dat je na aankomst op de luchthaven van Kathmandu niet in de rij op je visum hoeft te wachten.


Accommodaties

We overnachten in sfeervolle en goede tot zeer comfortabele accommodaties, op tweepersoonskamers en met douche en toilet op de kamer. Er is altijd een tuin, vaak ook een zwembad. In beperkte mate zijn er eenpersoonskamers beschikbaar, deze zijn altijd op aanvraag. Eenmaal overnachten we in yurts of bungalows van het nog in aanbouw zijnde Vajra Eco Resort. Het hotel in Sarangkot wordt begin 2016 geopend. Mocht de opening daarvan zijn uitgesteld, dan verblijven we in het hotel aan het Fewameer.


Over de maaltijden

We eten tijdens de reis vegetarisch, naar wijd verbreid gebruik in dit gebied. Dit heeft het voordeel dat de kans op voedselvergiftiging aanmerkelijk wordt verminderd. Het feit dat Nepal een lange traditie van vegetarisme kent, betekent dat we tijdens de reis zonder meer smakelijk zullen eten. Tijdens de reis wordt met zorg aandacht aan hygiëne besteed, waardoor veel reizigersziekten te voorkomen zijn.


Inbegrepen
– verblijf in hotels op basis van tweepersoonskamers, inclusief ontbijt
– transfers per bus volgens programma
– binnenlandse vlucht in Nepal
– reisbegeleiding door Maarten Olthof
– eenvoudig kaartmateriaal
Be the change!, jubileumboek van Stichting Vajra
– E-book over Maartens sponsortocht voor Nepal ‘Maarten walks to Assisi’

Niet inbegrepen
– internationale vlucht (optioneel door Ghanta Travel te boeken)
– toeslag voor eenpersoonskamer (op aanvraag)
– andere maaltijden dan het ontbijt
– entreegelden en overige excursies
– vaccinatiekosten
– verzekeringen
– visumkosten
– uitgaven van persoonlijke aard
– onvoorziene vervoerskosten
– fooien voor lokale gidsen, chauffeurs, hotels etc.

Reserveringskosten
– € 15,- reserveringskosten per boeking
– € 15,- bijdrage aan Reis-Garantiefonds


Zwaarte van de reis

Het programma bevat korte wandelingen die niet zwaar te noemen zijn. Ze zijn altijd optioneel, dus naar keuze te maken, en meestal kan als alternatief vervoer worden geregeld, waarvan de kosten echter niet bij de reissom inbegrepen zijn. De wandeling naar het Fewameer gaat over een bergpad met treden. In april is het in Nepal hoogzomer, met temperaturen die in Chitwan kunnen oplopen tot boven de 30° C.


Reisleiding

De reis wordt begeleid door ecoloog en zen-monnik Maarten Olthof. Hij heeft in dertig jaar vele reizen ontwikkeld en begeleid, onder meer naar Nepal, India, Tibet en Bhutan. In 2003 legde hij te voet de duizend kilometer lange pelgrimsroute af die de vier belangrijkste boeddhistische pelgrimsplaatsen in India en Nepal verbindt. In 2011 verscheen bij Uitgeverij Ten Have zijn boek over deze tocht: Lopen in het voetspoor van de Boeddhaeen oosterse ‘Santiago de Compostela’ herleeft. Het boek is in het Engels vertaald en momenteel wordt aan een verfilming gewerkt.
Maarten is oprichter en voorzitter van Stichting Vajra voor internationale samenwerking in Nepal.


Stichting Vajra (www.vajra.nl)

In december 1997 richtte Maarten Olthof in Nederland Stichting Vajra op. Een paar maanden later stichtte Ramkaji Paudel in Kathmandu de Vajra Foundation Nepal. In de jaren erna heeft hun samenwerking geleid tot onder meer de bouw van zeven scholen, een ziekenhuis, vier gezondheidsposten en honderden drinkwatervoorzieningen en latrines. Vajra heeft omvangrijke projecten voor ziektepreventie opgezet, een coöperatie opgericht met inmiddels een modelfunctie voor Nepal en een zonneovenproject opgezet in Bhutanese vluchtelingenkampen in Oost-Nepal. Dit laatste is uitgegroeid uit tot het grootste zonneovenproject ter wereld, waarbij daar in 2008 circa 85.000 vluchtelingen hun maaltijd met de zon kookten.
Tijdens de drie zware aardbevingen en honderden aardschokken die in 2015 in Nepal hebben plaatsgevonden, is het grootste gedeelte van de dorpen in de provincie Sindhupalchowk verwoest geraakt, inclusief de gebouwen die Vajra daar heeft gefinancierd. Vajra heeft zich voorgenomen bij te dragen aan de wederopbouw van de dorpen – om te beginnen de herbouw van de school in het dorp Ramche.


Donateursreis

Alle deelnemers aan deze unieke reis worden uitgenodigd zelf als ‘ambassadeur voor Nepal’ geld bijeen te brengen voor de wederopbouw van dit land. Natuurlijk kun je uit eigen zak een bedrag beschikbaar stellen. Maar jouw bijdrage wordt waarschijnlijk groter als je besluit bijdragen in je eigen omgeving in te zamelen: bij familie, vrienden, collega’s – direct of via een sponsoractie. De bekende Nederlandse stichting Wilde Ganzen vermeerdert al het ingezamelde geld met maar liefst 50 procent! Jouw bijdrage en het geld dat je eventueel inzamelt komen rechtstreeks ten goede Vajra besteedt het geld aan wederopbouw van de school in het dorp Ramche.


Vajra Academy

In 2007 vond de opening plaats van de Vajra Academy, een door Vajra beheerde school met kwaliteitsonderwijs waar kinderen uit lage kasten en arme gezinnen een kans krijgen. In deze eerste ‘groene school’ van Nepal leveren zonneboilers warm water en kunnen dankzij zonneschotels op het dak dagelijks honderden schoolmaaltijden met zonne-energie worden bereid. Schijnt de zon een dag niet, dan koken de koks er op biogas. Dit gas is afkomstig van een installatie op het terrein voor verwerking van stalmest van de Vajra-koeien, die voor schoolmelk worden gehouden. Deze voorzieningen maken de scholieren spelenderwijs vertrouwd met de mogelijkheden van duurzame energiebronnen en moedigen hen op een creatieve manier aan naar duurzame oplossingen op zoek te gaan. De school heeft nu circa 350 leerlingen en telt twee gebouwen. In de komende jaren moet de school worden uitgebreid met twee gebouwen, onder meer voor beroepsonderwijs. Al is ook veel geld voor wederopbouw nodig, juist deze uitbreiding moet doorgang gaan vinden!. Immers: wat succesvol is, moet voortgaan!.


Vajra Eco Resort

Nepal heeft behoefte aan afgestudeerden met een waardevol diploma, maar niet minder aan ondernemende jonge mensen die zelf banen creëren! Geïnspireerd door het succes van de Vajra Academy heeft Vajra Nepal besloten tot de bouw van een hotel als duurzame onderneming: Vajra Eco Resort. Leerlingen van de Vajra Academy kunnen er allerlei stages doorlopen. Met de zo opgedane kennis en vaardigheden zijn ze in staat zelf een bedrijf op te zetten – en wij stimuleren hen daartoe.
Het hotel opent in de loop van 2016 en zal als een maatschappelijk verantwoorde onderneming worden geleid. Net als de Vajra Academy krijgt het een zonnekeuken, een biogasinstallatie, een melkboerderij en een biologische groentetuin. Bij de bouw is gebruikgemaakt van milieuvriendelijke materialen. Elektriciteit komt van een nabijgelegen waterkrachtcentrale waarin leden van Vajra financieel participeren. Het hotel heeft yurts, traditionele ronde tenten en speciaal in Mongolië voor Vajra gemaakt. Kamers en yurts bieden een panoramisch uitzicht op de toegangsvallei naar Tibet. Vlakbij liggen het historische Dugana-fort en de verkwikkende warmwaterbronnen van Tatopani.
Betrokken bij dit project zijn naast Vajra onder meer de architect Christian Müller, ontwerper van het stadhuis in Utrecht en internationaal vermaard, Deepak Gadhia, een Indiase ondernemer die een internationale VN-onderscheiding heeft ontvangen voor zijn vele toepassingen van groene technologie, en diverse donateurs van Stichting Vajra.
Hoewel dorpen in de omgeving van het fort zwaar door de aardbevingen hebben geleden, heeft het hotel ze goed doorstaan. Maar ook hier is er schade, die de voltooiing van de bouw helaas vertraagt. Ook al is het hotel nog niet officieel in gebruik, toch brengen we er tijdens deze reis een nacht door. Kamers en yurts zijn voltooid, het restaurant en de receptie nog niet. Dit maken we goed met een restauranttent en keukentent. Het weer is in deze periode zonnig en aangenaam, dus we zullen vooral buiten zitten om er van het weergaloze uitzicht te kunnen genieten.


Aantal reisdeelnemers

minimaal 12, maximaal 25

Reisperiode

De reisperiode ligt mooi tussen de kille wintermaanden en de natte moesson in. In deze tijd van het jaar is het in Nepal droog en aangenaam warm. De maximumtemperatuur kan ’s middags rond de 30°C liggen.


Reisbenodigdheden
– e-ticket op papier, twee exemplaren
– paspoort dat bij vertrek nog 6 maanden geldig is; twee losse officiële paspoort-pasfoto’s
– reismedicijnen: breedspectrumantibioticum (een kuur), antidiarreemiddel en poederzakjes voor orale rehydratievloeistof (ORS)
– dagrugzak
– waterfles
– lichte wandelschoenen
– sandalen
– luchtige kleding
– regenkleding of poncho
– zonnehoed of pet
– zonnebril
– zwemkleding
– zonnebrandmiddel
– anti-insectenmiddel met DEET
– zaklampje
– toiletartikelen (zeep, shampoo enz., zo mogelijk biologisch afbreekbaar)
– lippencrème met uv-filter


Bagage mee op reis
– Handbagage ca. 5 kg, voorts maximaal 15 kg in te checken bagage in verband met de binnenlandse vlucht
– Aandachtspunten ‘bagage en uitrusting’ en ‘verzekering’ komen op de kennismakingsbijeenkomst ter sprake.
– Doe in je handbagage de belangrijkste en kostbare bezittingen (medicijnen, camera enz.).
– Alles wat door luchtvaartpersoneel als scherp en potentieel gevaarlijk kan worden aangemerkt, moet in de in te checken bagage, dus je koffer. Dit geldt in elk geval voor vloeistoffen (meer dan 100 ml), batterijen, zakmes, nagelschaartje en aansteker.


Vervoer
De reis begint en eindigt in Kathmandu, tenzij je via Ghanta Travel tevens de internationale vlucht hebt gereserveerd. Vervoer tussen Kathmandu en Lumbini vindt plaats met een binnenlandse vlucht. Verder maken we gebruik van eigen, gecharterde bussen.

Vliegreis heen en terug
Je kunt de internationale vlucht door Ghanta Travel laten regelen. De administratiekosten hiervoor zijn € 35.

Verlenging
Je kunt je reis via Ghanta Travel laten uitbreiden met een verlengd reisverblijf. Ook hiervoor wordt € 35 gerekend.

Bij vliegreis op eigen gelegenheid: waar ontmoet je de groep?
Reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je het reisgezelschap in het hotel in Kathmandu. Boek jouw ticket pas zodra bekend is dat de reis definitief doorgaat. Zorg dat je op reisdag twee vóór het einde van de middag in het hotel bent. Je reis met de groep eindigt dan ook in Kathmandu.


Geld mee op reis

Tijdens je verblijf in Nepal hoef je op weinig extra kosten te rekenen. Alleen lunches en avondmaaltijden zijn niet inbegrepen. Voor de gehele reis geldt natuurlijk dat drankjes, uitgaven van persoonlijke aard, luchthavenbelasting, fooien en dergelijke voor eigen rekening zijn. De kosten van maaltijden en drankjes zijn voor Nederlandse begrippen niet hoog. Bij aanvang van de reis stellen we een gezamenlijke pot in voor centrale bekostiging van maaltijden en niet-alcoholische drankjes. Je bent hiervoor niet meer dan € 15-20 per dag kwijt. Pinnen kan op veel plaatsen.


Nepal − ontwikkelingsland

Nepal behoort tot de armste landen ter wereld. We doen ons best de reis zo comfortabel mogelijk op te zetten. Toch zijn er onvoorziene omstandigheden denkbaar die ongemak met zich kunnen meebrengen. Zo kan een vlucht ernstig vertraagd zijn of worden geannuleerd. Wegen zijn soms slecht begaanbaar, soms zijn er stakingen en bezienswaardigheden kunnen onverwachts gesloten zijn. Een flexibele en avontuurlijke opstelling sluit aan bij het karakter van de reis en kan bijdragen aan een positieve reiservaring voor jou en je reisgenoten.


Informatiebijeenkomst op zondag 13 maart

Voor deze reis wordt een informatie- en kennismakingsbijeenkomst gehouden in Utrecht op zondagmiddag 13 maart 2016 vanaf 14.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst toont Maarten beelden van de reis, beantwoordt hij vragen over uitrusting, gezondheidsaspecten, visumaanvraag en verzekering en kunnen we met elkaar kennismaken. Er is de mogelijkheid om na te blijven voor een drankje en een maaltijd in een nabijgelegen Indiaas restaurant. Enkele weken voor de bijeenkomst ontvangen deelnemers aan de reis een uitnodiging met plattegrond en informatie over de maaltijd (wijze van aanmelden en prijs). Noteer nu alvast deze datum in je agenda. We raden je aan op deze bijeenkomst aanwezig te zijn. Zorg dat je dan je verzekeringsgegevens bij je hebt als je die niet al bij je boeking hebt doorgegeven. Als het goed is, heb je je paspoortnummer al bij boeking doorgegeven. Mocht je om een of andere reden nog niet het juiste paspoortnummer hebben doorgegeven, neem dit dan mee naar de kennismakingsbijeenkomst.
Als je niet op de bijeenkomst aanwezig kunt zijn, krijg je de belangrijkste informatie toegestuurd.


Gezondheid

De gezondheidsvoorzieningen in Nepal zijn niet te vergelijken met die in de westerse wereld. Ook komen er ziekten voor die bij ons niet bestaan. Zoals eerder aangegeven: zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

We raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. Je loopt dan minder kans op lichamelijk ongemak door het afwijkende klimaat en op darmklachten (‘reizigersdiarree’) door de plaatselijke microfauna en vreemd voedsel. Heb je speciale aandoeningen, overweeg dan een SOS-talisman met donorcodicil aan een halsketting te dragen, neem een medicatielijst en voldoende medicijnen mee en licht Maarten hierover in.


Medisch paspoort

Een medisch paspoort is geen geldig grensdocument, maar bedoeld om problemen bij de douane te voorkomen. Het kan nuttig zijn voor wie tijdens de reis met regelmaat bepaalde voorgeschreven medicijnen moet innemen. Informeer bij je (huis)arts. Die noteert in het medisch paspoort gegevens over de ziekte en de benodigde medicijnen. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een afzonderlijke vergunning nodig.


Hygiëne

Goede hygiëne is belangrijk tijdens deze reis. We raden aan je handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Voorverpakte vochtige handreinigingsdoekjes komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt water of gebotteld mineraalwater. Eet geen rauwkost, onverpakt ijs en ijsblokjes.


Bril en lenzen

Draag je een bril, neem dan een reservebril en een kopie van de optische specificaties van je bril mee. Draag je lenzen, neem ook dan een reservebril mee. Door de stoffige omgeving kan het soms moeilijk worden lenzen te dragen of in te doen.


Verplichte vaccinaties en profylactische maatregelen

 • Voor een persoonlijk medisch reisadvies moet je je 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum voor actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen. Als je in Nepal arriveert zes dagen of minder na je komst uit een gebied waar gele koorts heerst, is een gele-koortsvaccinatie verplicht. In Nepal zelf komt geen gele koorts voor.
 • Een buiktyfusvaccinatie wordt aanbevolen.
 • Laat je informeren over het risico van onder meer mazelen en Japanse encefalitis.

Malaria

Van belang zijn afdoende maatregelen tegen muggenbeten ter voorkoming van malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten. Voor preventie van malaria win je vooraf een persoonlijk medisch advies bij je arts in. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact met een arts op.


Veiligheid

Nepal is over het algemeen een veilig land om te reizen. Normale waakzaamheid is voldoende. Stakingen en wegblokkades


Klik hier om deze reis te reserveren. Je ontvangt daarna een bevestiging en gegevens voor aanbetaling.

reisvoorwaarden