fbpx

Maarten Olthof

Maarten is ecoloog, auteur, geëngageerd zenmonnik en zenleraar. Hij volgt al vele jaren lessen bij Nico Tydeman. Maarten heeft vele tientallen reizen ontwikkeld en begeleid naar onder meer Nepal, India, Tibet, Bhutan, Thailand, Sri Lanka en Indonesië. De pelgrimsreis ‘In het voetspoor van de Boeddha’ begeleid hij al sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw. Een radio-interview met Maarten van september 2014 is hier te beluisteren. Lees hier meer over activiteiten van Maarten.

In 2003 legde Maarten te voet de vergeten, eeuwenoude en duizend kilometer lange route door India en Nepal af die de boeddhistische pelgrimsplaatsen onderling verbindt. Het resultaat daarvan is zijn literaire reisverslag in boekvorm:
Lopen in het voetspoor van de Boeddha.
Dit succesvolle boek, (500 blz., kleurendruk, geïllustreerd) wordt momenteel in het Engels vertaald; Amerikaanse documentairemakers bereiden een verfilming ervan voor.

Maarten-Olthof- foto-Lucy-Lambriex-Maarten Olthof - monnik

Maarten richtte in 1997 Stichting Vajra (www.vajra.nl) op. Deze stichting voor ontwikkelingssamenwerking in Nepal bouwt onder meer scholen, verleent medische zorg en biedt hulp aan Bhutanese vluchtelingen in Oost-Nepal met een zonneovenproject dat met 85.000 gebruikers uitgroeide tot het grootste in de wereld. Momenteel werkt de stichting aan de uitbreiding van haar ecologische school, de Vajra Academy.

Vanaf mei 2015 liep Maarten van de Domkerk in Utrecht naar de Franciscus-kathedraal in Assisi, een voettocht van 2500 km. Hij liep zónder geld, zoals de Boeddha en Franciscus, maar wel vóór geld, namelijk voor de armen en het milieu in Nepal. Het geld dat hij hiermee inzamelde zal worden gebruikt voor de uitbreiding van de Vajra Academy, de ecologische school die hij in Kathmandu met zijn stichting heeft opgericht (klik hier voor een filmpje) en voor de wederopbouw van Nepal na de aardbevingen van 2015. Onderweg hield hij een blog bij op www.facebook.com/maarten.walks.to.Assisi.

Kloosterhotel Umbrië